Arkadaşlar geçenlerde aracımın LPG de biraz fazla yaktığını düşünerek LPG ustamın yanına gittim ve gaz ayarını biraz kıstı. Biraz aracı kullandıktan sonra 1-2 ve 3. viteslerdeara sıratekleme yaptığını ve gaz yemediğini farkettim. Hemen geri dönerek eski haline getirmsini istedim. Motora zarar vermektense biraz fazla yaksın, bişey oolmaz dedim. Bu arada laf arasında motor yıkamanın LPG sistemine ne gibi zararı olur diye sordum. Usta da öncelikle garantin dervre dışı kalır dedi. Bununla beraber kesinlikle su deymemesi gereken yerler var dedi. Zaten motor yıkama olayına karşı olan biriyim bunu duyduktan sonra asla yıkamam dedim.
ben benzinli aracı yıkattım hatta düşün ki bujiler bile ıslanmış su kaçmış ama servis ücret almadan yaptı sağolsunlar
biz lpgli(atiker) li bir motoru yıkadık. Önemli olan motorun iyi sekilde kurutulması. İlk yağ sökücüyü her yere püskürttük. 4-5 dk bekletip sonra basınclı su ile yıkadık. Daha sonrada komporasor ile iyice kuruladık. Asıl zaten zaman alan kurutma islemi. onun içinde hem her yere ulasması hemde pratikliğinden dolayı en iyisi guclu bir komprasor kullanmak.
bundan önceki aracım 2005lada vega idi. atiker sıralı sistemvardı. motorunu yıkatırkensadece map sensörüni ve beyini koruduk. araba çalışırvaziyette basınçlı su ile yıkardık. hiç bir sıkıntımız olmamıştı.
Motor yıkamanın bence hiç bir zararı yok ben oto yıkama işi yapıyorum hatta geçen kendi aracımı yıkadım beyni koruduktan sonra ve basınçlı suyu yakın tutmadıktan sonra hiç bir sorun olmaz yakın tutmanın şu dezavantajı var ince kabloları basınçlı su kesme ihtimali varbirtek bu sorun yaratır eger belli mesafeden tuttuktan sonra bir sıkıntı olmaz çok motor yıkadım daha tek bir şikayet almadım
yıkamaktan çok korkuyorsanız alın elinize bir bez birde kova dökün kovanın içine deterjanı daldırın bezi kovanın içine silin bezle iyice motoru Sonrasındada kuru bezle kurulayın birde üzreine süngerle lastik parlatıcı sürdünüzmü demeyin keyfinize geçin karşısına çayınızı kahvenizi için ben neymişim bee dersiniz
Yukarda yazılı olan yöntemle motor temizlenmiyor. sadece bezin ulasabildigi yerleri parlatırız. Benm tavsiyem kesinlikle yag cözücüler. bilmiyorum motora zararı varmıdır ama en kötü lekeyi bile cıkartıyor. Suyla duruladıktan sonrada yeni gibi parlıyor ve parlaklıgıda öyle parlatıcıların 3-4gunluk ömrü gibi kısada olmuyor. İşte sorun iyi sekilde kurutabilmekte.
yanlış anlaşılmasın değerli kardeşim ben yıkamaktan bahsetmedim temizlemekten silmekten bahsettim yıkamaktan korkuyorsanız dedim. bu arada yağ çözücü mazot felan gibi maddelerleri kullanınca içeriye resmen onun kokusu geliyor ya tamam temizliğine diyecek yok ama koku gelmese daha iyi olacak
Valla yurt dışında özellikle Almanya ve Avusturyada insanlar 2. el araba alacaklarsa özellikle motorunu inceliyorlar. Yıkanmış motorlara pek bakmıyorlar. Otomotivde dünya devlerinden biri Almanlarsa vardır bir bildikleri derim.
ben 5-6 ayda bir sonax motor temizleyici ve bahçe hortumu ile yıkarım aracımın motorunu, uzun süre de temiz kalır. birkaç yerini kapatırım, şu ana kadar sorun yaşamadım. aracımla kaputun üstüne gelecek kadar suya girip sorunsuzca çıktığım için yıkamanın çok bir zarar vereceğini sanmıyorum. ayrıca bu map sensörü ne tarafta kalıyor. bir dahaki sefere onu da sarıp sarmalarım.
motor temiz olduğunda daha iyi çalışır diye bir kural yoktur. su, motoru öldüren etmenlerden önemli bir tanesidir. yağlı tozlu bir motor göze iyi gözükmesede daha randımanlı çalışır. ben sadece motorun üstündeki büyük plastik parçayı bezle silerim gerisine karışmam.
Walla abi, hiç Alamanya ya da Avusturya da bulunmadım. Fakat, babamın okul arkadasının Almanya da bir oto kuaforu var. 2-3 sene evvel iş muhabbeti yaparlarken duydugumu söyleyeyim. Turkiye de insanlar motor yıkatmıyor ama Almanya da bizim musterilerin cogu motor, iç, dış hepsini bir yıkattıkları için işler TÜrkiye ye göre daha iyi durumda demişti. Bilmiyorum, belki onların musterilerinin cogu orda yasayan Türkler de olabilir ama ozmn böyle dedigini cok iyi hatırlıyorum. Bence , yaglı ve tozlu motor daha iyi çalısmaz, motorun performansını dolaylı yoldan dusurur. Çünkü motor havayı kaputun içindeki tozlu ortamdan cekecektir. Böyle olunca da filtre daha kısa sure de tozlanacak ve hem filtre erken eskiyecek hemde motor daha fazla benzin yakacaktır. Birde tabi performans kaybı var. Tabi ki bu 3-4 yasında, sürekli sehirde kullanılmıs bir aracta olmaz. Fakat sürekli toprak ve tozlu yollarda kullanılan motorların temizlenmesi gerklidir. Dediginiz gibi tam kurutulmayan motordaa su yuzunden sorun olusabilir. Nasıl arabanın dısını yıkarken bile dikkat ediyorsak motoru yıkarken daha dikkatli olmak gerekiyor. Bu benm fikrim.