Arkadaşlar yıllardır kullandığım orjinal aracımda şanzıman değişimi sonrasında yol tutmasında problem olmuştu. Bir balata değişiminde poryanın yamuk olduğunu öğrendik ve yan sanayi ile değişmişti. Bir balata değişim sonrasında daha bu sefer frene basınca bariz titreme (zangırdama) hissediliyor. Tamirciye götürdük bu benim çok vaktimi alır dedi başından savdı. Gözle yaptığımız inceleme sonucu hareket halinde bir sorun olmadığı için aksı eledik geriye porya kaldı. Biz bu poryayı kendimiz değiştirmek istiyoruz . Hangi aparatlara ihtiyacımız olur ? Tamirci arkadaşta böyle deyince hiç ona gitmek servistekilere de ön burç boşluğunu ben gösterdiğimden dolayı onlarla uğraşmak istemedik. Tavsiyelerinizi bekliyoruz. Porya ve bilye sıfır alıp takacağız.
Porya yamulmasi nasil olcak porya icinde bilya var . Yolda giderken frene basmadan ses yapiyosa bilya daginiktir . 90 veya 100 km hizlara cikarsaniz frene basarsaniz direksiyonda bir titresim olursa fren diskiniz yamulmustur . Veya balata bitmostir demir demire surter . Porya yamulmasi olmaz
10 km hızla bassanda aynı. Bilya sesi de yok. Direksiyonda titreşim yok. Sol salıncak titriyor. Balata sıfır takıldı.
Titreme (öyle böyle değil sol takım zangır zangır titriyor) , sürtünme sesi artık dümdüz giderkende yapmaya başlamıştı 2 hafta böyle kullandık aracı. Bugün kendimiz giriştik devamını fotoğraflarla beraber anlatırım. Çok fazla fotoğraf çekemedim ama olsun.
Babam makine teknisyeni olmasına münhasır ben bunu kendim yaparım diyordu ve çalıştığı iş yerinde porya ve rot başı çektirmesini kendi imal etmiş . (Rot başının ölçüler denk gelmedi ama plastik tokmak halletti) Lastiği söküp diski de yerinden aldıktan sonra bu sorun için öncelikle poryanın dönüşü kontrol ettiğimizde yalpalı şekilde dönüyordu. Ön sol tekeri tutan ne varsa söktük . Poryayı yerinden çıkarmak için çektirme aparatına ihtiyacınız var. Tamamen söküldükten sonra rot başını en son çıkardık. Asıl meseleyi rulmanın yerinde çektirmeye çalışırken yarısından ayrılmasıyla belli etti. Arasında boşluk meydana gelmiş zamanla açılmış. Sonrasında geri kalan parçayı presle çıkardık. Rulmanın dış halkası halen taşıcıydaydı. Poryanın kontrolünü tornada babam yaptı . Düzgün çıktı . Skf marka rulmanı preste yerine yerleştirdik. Poryayı de çektirmeyi ters kullanarak rulmana oturttuk. Dipnot : Porya rulmana , rulman ise taşıyıcının içine geçiyor. Bu son fotoğrafta taşıyıcıyı yerine takmadan hemen önce. Bu işlemleri hallettikten sonra frenler ısınıncaya kadar titreşim yoktu. Frene basınca yine titreşiyordu Ya diskler yamuk ya da balatalar dedik . 20 km civarı frenleri bas çek bas çek yaparak gelince düzeltti. Şu an titreşim yok gibi. Bakalım.