Arkadaşlar merhaba aracım 2007 1.4 otamatik getz araçta geçenlerde yolda giderken sorun yaşadım fren tutmadı resmen arabada çocuklar vardı çok korktuk sanayiye gösterdim herşey normal dediler anlam veremedim ozaman neden oldu çok ciddi bir sorun bence. Böyle bi sorun başına gelen varmı fikri önerilerinizi tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim
Geçmiş olsun Allah bir daha göstermesin. Öncelikle sanayide kime gösterdin bilmiyorum ama bir frenciye göstermende yarar var ama test cihazı olan biri olasun. Çokça test yapın tüm sistem elden geçsin. Geçicı bir aorun olabilirmi yani iyi düşün bir şekil fren balataları yağlanmış olabilirmi gibi değerlendir. Örneğin bir servis tamirci sonrası iş güzar bir eleman fren balatalarını kontrol ettimi yada yanlışlıkla yağ mazot vs bulaşmış olabilirmi gibi durumları değerlendir. Fren bakatası yada hidrolik eksilmesi oldu ise havası alındımı vs gibi durumlar oldumu. Fren işi en tehlikeli şey. SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aracın fren sisteminle yağ kaçağı vs olmadığı sürece kolay kolay fren bırakmaz. Hele ki eğer araç yıkandı sonra yola çıkıldı ise bir anda fren yapsanız da tutmaz. Bunları es geçmemek gerek. Islanmış bir balata her zaman kaçırır seyir halinde durum farklıdır. Fren hidrolik yağı kaçırması durumun da fren yine tutar ama balata üzerine normal yağ gelmesi durumun da fren tutmaz.
Ben otomatik yumurta kasada ayni sorunu yasadim. El freni cekili kullanmisim. Isiklarda bir dokundum fren yok. Allahtan hafif rampaydi araba durdu. Bir baktim el freni cekili kullaniyorum. Yaklasik 20 km kullanmisim. Belki siz de dalginlikla kullanmissinizdir. GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben sonatada kızımı hastahaneye götürüken tüm balataları yakıp hidroliği kaynatınca tutmamaya başlamıştı. Acil durumlarda el frenini kullanmıştım çünkü sonatada el freni balataları arka disklerden bağımsız. Sizde benzer durum olmuş olabilir mi acaba aşırı fren kullanımı gibi Sent from my iPhone using Tapatalk
Eğer yokuşlu ve virajlı yol geçtiyseniz frenleriniz aşırı ısınmış olabilir GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2 yıl önce yayladan inerken aşırı fren kullanmam sonucu bu durum cerato aracımda başıma geldi. 20 dk sağa çekip bekledim düzeldi. Aynı zorlu şartlar olmadıkça sorun olmaz (ustaların bişey yok demesi bundan) ancak ben olsam fren hidroliğini değiştiririm (yeni aldığım 2.el her araçta hemen değiştiririm).
frenleri olabildiğince az kullanın hidroliğinizi kaynatmayın 120-130 hızla giderken fren yapıp 50km ye düşünce o balatalar olur 100-150*C sonra bunu birkaç kez daha yaparsınız balata ve diskler olur 300*C sıcaklığında. Sonra diskten balatadan gelen ısı hemen yanındaki yüzeyleri yani kaliperi sarar, bu ısı kaliperden fren pistonlarına kadar gelip pistonların arkasındaki hidroliği ısıtmaya başlar, binek bir otomobilin fren hidroliği 200-300*C arasında kaynar. Hidrolik kaynadığı zaman fren pedalına basarsınız pedal dibine kadar gider pedal yumuşamış serçe parmakla basılabilir hal almıştır ve bu durumda balatalar diskleri yada kampanayı sıkmaz, çünki içeride yağ yerine fokurdayan kaynamış bir hidrolik yağı vardır frene çok basılmasından olmuştur, bu derece ısınan frenlerin sonucunda; fren hidroliği ömrünün yarısından fazlasını tamamış olup, keçelere zarar, kaliperlere zarar, balatalara zarar, disklere zarar ömründen ömür götürmüştür. Elbet bu şekildeki otomobilin frenleri soğuyunca tekrardan ekstra birşey yapmadan tutmaya başlar, eğer keçeler borular zarar görmezse, ben 60000km devirdim daha balataların yarısından fazlası duruyor 100km üzeri hızlarda gidiyorsanız sapağa viraja girmeden önce 300 metre kala kesin gazı, hafif bir aragazıyla atın vitesi 4 e, verin yükü yavaşça şanzımana, yavaşlama işinin gerisini viraja girerken lastiklere yükleyin, lastik zaten sarf malzemelerinin başında gelir gazı kesip biraz fazla açıyla çeviricen direksiyonu lastikler azcık homurdanacak azcık hışırdayacak o şekilde araba yavaşlar önünüze aniden birşey çıkmadıkça, gazlayıp öndekinin arkasına yapışarak gitmedikçe, trafikte kimseyi sıkıştırmadıkça frene gerek olmaz fren şişmez ve aşınmaz sürücü kursu diyorki yokuşu inerken çıktığın viteste inecen, peki şahit olmuyormuyuz? 2. viteste çıktığı yokuşu 3. vitesle inene? görüyoruz bindiğimiz minibüsçüler taksiciler var öyle yapan 2 ile çıktıysan 2 ile inmen lazım, ha motor aşınır biter segman segman diyorlar bence motorla ineceği yerde frenle inen 20 sefer balata değiştirir ancak motorla inen bu 20 balata bitirecek kadar sürede bir sefer motor bitirip aşındırmaz belki aşındırır, tabi çare olarak ne yapılabilir? yokuşu inerken motor devri çok yükselirse o zaman basarsın frene. Frenler sağlam kalmalı ki acil durumda bize çok lazım olacak.
araç otm.oldugu için frenler bayagı zorlanıyordur.ısıklarda dur kalklarda aracı boşa almanız biraz olsun işe yarar en azından diskteki stresi biraz olsun azaltır. benden size tavsiye fren hidroligini ve fren hortumlarını degiştirin.sonuçta araç 9 yaşında. frenlerin daha iyi soguması için,ya hava kanallı,ya daha buyuk çaplı disk kullanılabilinir.ama 14 tenke jantlı araca 15-16 alm. jant kullanmakta yüksek hızlarda diskleri gayet iyi sogutur.
benim eranın sol arka fren kaliperi biraz sıkıyormuş tam ayırmıyormuş. buda yolda giderken hidroliği ısıtıp frenin hava yapmasına pedalın boşa çıkmasına sebeb oluyordu. sipraişle getirtip değiştirdim iyide para verdim sorun çözüldü. bir kontrol etttirin derim.
Agziniza saglik.... keske sizin gibi sofor olabilsek GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben 3-5 aydır Hyundai kullanıcısıyim. Arkadaşlarımın da araçlarından edindiğim izlenime gore Hyundai de beni en çok kurtaran sistem fren sistemi.