Arkadaşlar bu haberi forum donanimsan alinti yaptim. SABAH gazetesinde okuduğum haberi alıntı yaptım. hangi motor tipleri olduğu belirtilmemiş , FİAT'IN bu yeni modelinin ülkemiz dışında Avrupada da satışa sunulacağını biliyorum. ben ilk okuduğumda biraz şaşırdım. FİATIN çinli ortağı çinde sektörün lideri konumundaki Chery . bugün bir çok avrupalı üretici düşük maliyetler yüzünden çinde üretim yaptırıyor. Yorumlarınız........ Linea'nın tasarımı İtalyan gövdesi Türk, motoru Çinli Tofaş'ın Avrupa'ya ihraç edilecek olan Fiat Linea modelinin motoru Çinli Chery tarafından üretilecek. Ekimde imzalanan anlaşma ile Chery, Bursa'da üretilen İtalyan Fiat için yılda 100 bin motor verecek. Tofaş'ın Bursa tesislerinde üretilecek ve Avrupa'ya ihraç edilecek Fiat Linea'nın motoru Çin'den gelecek. İtalyan Fiat ve Çinli Chery arasında ekim ayında imzalanan anlaşmayla, Chery'nin Fiat markalı araçlar için benzinli motor üretmesi kararlaştırılmıştı. Bu anlaşmanın ilk meyvesi Linea'da Chery motoru kullanılması olacak. Autonews'un haberine göre, Fiat Auto CEO'su Sergio Marchionne, Chery tarafından Çin'de geliştirilen motorların ilk önce Türkiye'de üretilen Linea modelinde kullanılacağını söyledi. Marcionne, ortaklıklarının asıl amacının ise Chery ile birlikte Çin pazarı için Linea'ya uygun motor geliştirmek olduğunu ifade etti. Marchionne, "İtalya'da ürettiğimiz 1.8 litrelik benzinli motor Çin pazarına uymuyor. Bu yüzden Chery'nin o pazara uygun motor geliştirmesini istiyoruz. Gelecekte bu motorlar bizim global yapımızda da yer alacak. Ama ilk olarak Chery motorunu Türkiye'de üretilecek Linea'da kullanacağız" dedi. Fiat'tan yapılan açıklamada, Linea'nın 2010 yılına kadar Rusya, Brezilya, Hindistan ve Çin'de üretileceği belirtildi. Bunların da devreye girmesiyle 2010 yılından itibaren yılda 200 bin Linea üretilecek. Linea mayısta satışa sunulacak Fiat ve Koç ortaklığı olan Tofaş fabrikasında üretilen Linea, 2007 Mayıs ayında ilk olarak Türkiye'de satışa sunulacak. Türkiye ve Doğu Avrupa ülkeleri için yıllık 60 bin adet üretimi planlanan Linea'nın Batı Avrupa'ya satılmasıyla bu üretiminin artması gündemde. Doğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra son olarak, İspanya ve Almanya'da, Linea talep etmişti.
üretimi çinde olabilir ama chery nin motoru degil . İ30 da alman tasarımlı alman ar-geli çek üretimli ama kore diyolar.
bugün işten servisle gelirken servis söforu ıle araçlar hakkında muhabbet ederken. servisçi bi arkadaşının Albea sına 7000 tlye sıfır sandık motor aldığını ve motor servise geldiğinde sandık uzerınde made ın p.r.c yazdığını bu olay üzerine adamın bu motor cın ben polonya uretımı motor ıstıyorum demıs. servis artık motorların bır kısının cınden geldiğini soylemıs. bende servisçinin yalancısıyım. ve merak ettim internette bıraz araştırdım ve bu yazıyı buldum tabi nekadar doğru orası muamma
ha çinli ha japon ha alman. Ne kadar ekmek o kadar köfte.bastır parayı çinliye en kıralını yapsın.iphone da çinli foxconn üretir. Ama algımız amerikan.
Ersin bu konu ile ilgili eskiden bir tartışma yapmıştım başka bir forumda , Hyundailerin Beygiri gerçek mi ? muhabbeti olmuştu. (http://forum.donanimhaber.com/m_22895226/mpage_1/key_Rudolf+Diesel/tm.htm) ACR ile tartışmamıza bakarsan Dizel tarihi ve opel fiat multijet detayları mevcut. Aslında Fiat bir sistem buluyor ancak finanse edemiyor. Lisansı saklı kalmak şartı ile Bosch a satış yapıyor. http://en.wikipedia.org/wiki/Common_rail ( tarihçe.) Aslında Multijet in kökeni Common rail, Fiat ise bu teknoloji üzerine farklı bir sistem buluyor. Sonra Finansal krize girdiğinden duruyor. Bosch a bir satış gerçekleşiyor. Lakin Lisans hakkını kendinde tutuyor. Enjektör teknolojisni Bosch geliştiriyor. FAçayı düzeltinde Multijeti lanse ediyor. Fiat ın , Opelle 2000 li yılarda bir flörtü var. Orasını tam araştıramadım. Bu flörtten fiatta multijet, Opelde CDTI doğuyor. Ama tüm enjektör teknolojisi BOSCH un kontrolünde. Bulabildiğim bilgiler bunlar.
fiat ın dizel motorları opel astra,corsa,combo ve chevrolet aveo dada kullanılıyor bence o çinde üretilecek olan motor benzinli bir motordur fiat common rail teknoliojisini ilk icad eden firma böyle bir hata yapacağını sanmam.
Bakin kim icad etmis The common rail system prototype was developed in the late 1960s by Robert Huber of Switzerland and the technology further developed by Dr. Marco Ganser at the Swiss Federal Institute of Technology in Zurich , later of Ganser-Hydromag AG (est.1995) in Oberägeri. The first successful usage in a production vehicle began in Japan by the mid-1990s. Dr. Shohei Itoh and Masahiko Miyaki of the Denso Corporation, a Japanese automotive parts manufacturer, developed the common rail fuel system for heavy duty vehicles and turned it into practical use on their ECD-U2 common-rail system mounted on the Hino Rising Ranger truck and sold for general use in 1995. [1] Denso claims the first commercial high pressure common rail system in 1995. HTC Wildfire S A510e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi