Piyasada satılan motor yağları 4 lt aracım 2003 lx bildiğim kadarıyla 3,5 litre yağ alıyoryaklaşık bir ay öncearacımın yağını değiştirttim usta 4 lt yağın hepsini boşalttı sonradan aklıma takıldı yağ gösterge çubuğuna baktım yağ çubuktaki iki çizgininde üstünde bir yağ oranı görünüyordu buda anladığım kadarıyla yarım litreye tekabül geliyor.Ayrıcamotor üst kapağının bir kısmından yağ sızıntısının olduğunu gördüm. 1-Fazla konan yağın motora herhangi bir zararı olurmu ? 2-Üst kapaktaki bu sızıntıyı fazla olduğunu düşündüğüm 0,5 lt yağ ile ilintilendirebilirmiyim.?
fazla yağ, motor içindeki yağ basıncı değerlerini değiştirir, minimum film kalınlığı noktalarının yeri değişir, uzun süreli kullanımda motora zarar verebilir, yağ sızıntısının bir miktar olması doğaldır,
Motora bir zararı olmaz, 3.5 litre karter hacminiz + yağ filtresi olarak düşünürseniz 4lt yağ normaldir, fazlasını motor zaten atar. Yağınız normal seviyeye inince kapaktaki sızıntıyı tekrar kontrol edersiniz. Düzenleyen : MSC
Ben konuya başka bir yorum getireyim. Benim araç 2000 model Accent 1.3 LX. 2. defadır yağını kendim değiştiriyorum 2.5 LT yağ alıyor. Yanlış duymadınız. 2.5 lt yağ koyduğumda yağ göstergesi min ve max arasına tam ortaya geliyor. Ben de mi bir hata var diyorum ama yok. Yağ filtresini de değiştiriyorum. Ve son damlasına kadar araç düz kalmak koşulu ile boşaltıyorum. Hata yok bence. Daha önceden 4 lt yağ alırdı servis yarım litresini bana verirdi yağı doldururdu artanı da alırdı nereden baksan 1 lt ye yakın kalıyor kutusunda. götürüyorlar dikkat. Veya götürmeyeni de ne varsa bu şekilde koyuyor" Düzenleyen : ibrahimulgur
ölçü max çizgisine kadardır..bildiğim kadarı ile filtre hariç 3.3lt gibi bir rakamdı..geriye kalan yani max çizgisine kadar olan kısımda 0.8lt yag alır..https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif
Getz VGT 5.3 litre ama serviste 5.5 litre koyarlar, bende değiştirsem yağımı 5.5 litre koyarım. Sonuçta 200 ml fazla yağ olması sorun teşkil etmez kanaatimce.
Karterdeki yağı boşalttığınızda hepsi boşalmıyor yaklaşık 300-400 ml kalıyor tam 5 lt yağ koysanız bir sakıncası olmaz
O kadarını biliyorum desem yalan olur Ömercim, serviste hep 5.5 litre yağ olduğu yazıyor, doğrumu yalan mı kendi gözlerimle görmediğim için birşey diyemiycem. He aracın yağını ben değiştirsem kimsenin yağ değiştirmesine benzemezdide
Doğru söylüyorsunuz benim yakın bir akrabamın özel servisi var o söylemişti öyle olduğunu bende sizinle paylaşmak istedim
Konuyu hortlatıyorum ama yeni konu açmak istemedim. Benim sorum fazla yağ değil eksik yağ koyarak ne olur ? Benim arabanın kapasitesi 5.3 lt ama ustam 5 l koyuyor. O zaman yağ çubuğunun bir tırnak üstü oluyor sanırım içinde 400 gram yağ kalıyor. Ben 4 lt koysam bir zararı olur mu ?
5,3 litre dediğinize göre i20 dizel arabada bahsediyorsunuz. Ben bir önceki bakımda 5 litre yağı birden koydum. yağ fazla geldi. Halbuki 5,3 litre yağ kapasitesi vardı arabanın. Ona rağmen fazla gösteriyordu yağ seviyesi.(Hatta yağ filtresine yağ mı gitmiyor acaba diye de şüphelenmedim değil.) Fakat, dün yağ bakımı yaptım. Yağı 4+1 litre şeklinde aldım. 4 litrenin tamamını döktüm motora. Yağ seviyesi ortada gösteriyordu. geri kalan 1 litrelik yağı eklemedim. Eksilme durumunda koyacağım yavaş yavaş. Fazla konulan motor yağı, motor içerisindeki keçeleri patlatabilir, keçeleri zorlayarak aşınmasına sebebiyet verir. Bunun için eksik olması yanında fazla olması da zararlıdır. Bazı ustalar doğrudan yağı dökerler kontrol etmeden. Ben yağı dökerken yağ çubuğundan kontrol ederim yağ seviyesini.
Araba Kia cerato 1.6 CRDi fabrika verisi 5.3 lt. Bazı kullanıcılar 4.5 lt koydular sorun olmadı ama 5 lt fazla gibi geldi bana max. Yazisini bir tırnak aşıyor uzun süre takip ettim fazla olduğu kânatına vardım min ile max çizgisi arası kaç litreyi temsil ediyor acaba yada orta seviye yağ eksik yağ mi ? Artık tecrübeli üyeler yazar umarım
min max arası motordan motora değişiyor.ama 750-900 ml olarak biliyorum. yağ seviyesi min ile max arasında olacak işte, yani min seviyesinin üstünde kalıyorsa az değildir. yağ ölçümünü nasıl yapacağınız da önemli. motor sıcak olacak, yani motor normal çalışma sıcaklığındayken motoru kapatıp 5 dakika bekleyin ve yağı ölçün. motor soğukken ölçünce biraz fazla görünüyor.
Bir aydır pek çok formatta test ediyorum motor sıcak ama 10 dk dinlendirilmiş. Yağ seviyesi ya tam max ya da maxın biraz üstü çıkıyor turbo dan bir ses gelmeye başladı şüphelendim yağ mı fazla acaba diye. 4 lt koyma kararı aldım ama sizlere sormak istedim
yağ değiştirirken filtreyi sökerler tapayı da sökerler yağ pompası yağ rezervuarı karter ne varsa boşalır sonra tapayı ve filtreyi takıp üstten yağı doldurduğunuzda F çizgisine kadar gelir gelmesine ama marşa bastığınız anda motorda karterde F çizgisine kadar yağ olsa bile yağ seviyesi yağı doldurduktan sonraki ilk çalıştırmada F çizgisinden aşağıya F ile L çizgisinin ortasına kadar iner, çünki içi boş olan yağ pompası ve filtrenin iç kısımları motor çalışmadan yağ ile dolmaz burada hava boşluğu kalır onun için motor yağını değiştirirken ince bir nokta vardır tapayı filtreyi taktıktan sonra bir miktar yağ doldurulup sonra marşa basıp 3-5sn motor çalıştırılır sonra F çizgisine kadar tamamlanır o zaman yağ seviyesi tamam olur.