Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Eylül 2014 Satış ve Plaka Değişikliği Rehberi

'Kasko, Sigorta, Muayene ve Devir İşlemleri' forumunda slamy tarafından 3 Eylül 2014 tarihinde açılan konu

1. slamy

slamy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Fatih AKAR
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Merhaba Arkadaşlar,

01.09.2014.tarihinde 2010 Model Accent Era 1.5 CRDi-VGT Select araç alarak aranıza katıldım. Aldığım araç 34 plaka ve ben Ankara da yaşadığım için plaka değşikliği gündeme geldi. Bu işlemin yapılıp yapılmaması yada yapacak olursam prosedürleri ve ücretleri ne kadardır şeklinde soruları merak etmeye ve internet üzerinden araştırmaya başladım. Ancak konu hakkında yanıltıcı, gerçekci ve güncel olmayan bilgiler haricinde birşey bulamadım. Sonuçta aracımın plakasını değiştirmeye karar verdim ve işlemlerini bugün (03.09.2014) itibari ile tamamladım. Ardında da aynı durum ile karşılacak arkadaşlara yardımcı olması için bu başlığı açmak istedim.

Yapacağınız işlemler ve ücretleri sırası ile şu şekilde;

1- Aracın satışını almak için notere gittiğinizde plaka değişikliği talep ettiğinizi belirtmeniz gerekiyor. Plaka değişikliği olmadan sadece satış ücreti yaklaşık 102 TL, değişiklik talep ederseniz 193,40TL ücret alıyorlar. Aracın satışını aldıktan sonra bağlı bulunduğunuz Emniyet Müdürlüğüne başvurarak işlemi tamamlamak için 30 gün süreniz var. Bu süre içerisinde işlemi tamamlamazsanız noterde ödediğiniz fazla tutar için hak talep edemez, plaka değiştiremezsiniz.

2- Aracın satışını aldıktan sonra eski plakanız üzerinden Zorunlu Trafik Sigortanızı yaptırmanız gerekiyor. İlk önce 34 plakalı olarak sigortamı yaptırdım, 309,35TL sigorta ücreti ödedim. Plakam 06 olarak değiştikten sonra sigortacım ile tekrar görüşerek plaka değişikliği yaptık ve 23,51 TL iade para aldım. Yani 34 den 06 ya geçince Trafik Sigorta ücretim 309,35 TL den 285,84 TL inmiş oldu.

3- Sigortanızı yaptırdıkdan sonra araç tescil dosyanızı hazırlamanız gerekiyor. Ek-1 Belgenizi ve Şoförler Odasına ait dosyayı sigortacınızdan temin edebilirsiniz. Bu işlemi emniyetin etrafındaki yerlerde yaptırmamanızı tavsiye ederim. İşlemi sigortacınızda yaptırmanız hem zaman hemde para tasarrufu sağlayacaktır. Hatta belki ücret bile ödemeyebilirsiniz. Ben bu işlem için (dosya, Ek-1 belgesi ve dosyanın hazırlanması) sigorta şirketine 20 TL verdim.

4- Tescil dosyanızı hazırladıktan sonra, aracınızın plakalarını sökerek bağlı olduğunuz Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunuyorsunuz. Emniyette yapacakları işlemler için herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz. Burada alacakları ücreti notere peşinen ödediniz zaten. Dosyanızı teslim ettikten sonra aynı gün içerisinde yeni ruhsat sayfalarınızı ve plaka basım formunuzu teslim alıyorsunuz.

5- Plaka basım formunuzu alarak en yakın Şoförler Odasına gideceksiniz. (Genellikle Emniyet Binasının içerisinde yada etrafında yakın bir yerlerde olur.) Buradan plaka basım ücreti için 25TL talep ediyorlar. Ücretinizi ödeyip makbuzunuzu alıyorsunuz. Bazı yerlerde plaka hemen basılarak verilebiliyor, bazılarında ise sipariş üzerine basılarak en geç 1 gün sonra plaka teslimi yapılıyor. Plakanız hazır olduğunda makbuzunu göstererek plakanızı teslim alıp, aracınıza takıyor ve işlemi sonlandırıyorsunuz. Hayırlı Olsun...

NOT: Aracınızın motor - şasi bilgileri değişmediği için ve bu bilgiler Egzoz Emisyon kartında da yazdığı için bu belgeyi süresi bitene kadar değiştirmenize gerek yokmuş. Süresi bittikten sonra yeni plakanız yazacak şekilde değiştirebilirsiniz. Bazı uyanıklar ekstra para almak için değiştirilmesi gerektiğini yazmışlar. Dikkat...

Satış + Plaka Değişimi İçin Ödenen Toplam Ücret: 237,40 TL
    İşlem Süresi: 1-2 Gün

Bu işlemin Faydaları İse:

- Ankara da 34 plakaların neredeyse tamamı şirket aracı. Aracınızı ileride satmak istediğinizde şirket aracı muamelesi görmeyeceksiniz ve meşhur Ankara arabası olarak tam değerinde satma imkanı bulabileceksiniz.

- Yaşadığınız şehirde misafir muamelesi görmeyecek, polislerin fazlaca dikkatini çekmeyeceksiniz.

- Trafik ve Kasko bedelleri yüksek çıkan bir ilden diğerine geçtiğiniz için sigorta ve kasko ya daha az prim ödeyeceksiniz.

Umarım yardımcı olur. Hepinize kazasız günler...

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 3 Eylül 2014
    cihadcoban bunu beğendi.
  2. brky.getz

brky.getz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    508
    Ad Soyad:
    B.AKKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok