2006 model 2.4 sonata mı manuele aldım yani tıptronic e aldım ve esp yi de kapattım aracımın 0-100 hızlanması 1 ile 1.5 saniye arası azaldı bu normal mi bir zararı var mı
Kalkış yarışlarında ESP kapatılır zaten, hatta pist yarışlarında da kapatılır ki araç virajlarda sizden izinsiz arabayı frenlemesin diye çünkü ESPnin görevi bu, arabayı yoldan çıkartmamak için kendisi gücü keser yada frenler. Kalkışta da araç patinaja düşmesin diye gücü keser. Youtube daki 0-100 .0-200 vs hızlanma videolarına bakarsanız ESPler hep kapalıdır. vw nin DSG arabalarında kalkış için farklı bi sistem geliştirilmiş frene basarken gazı köklüyorsunuz araç hızlı kalkış yapacağınızı anlıyor Espyi de devreye sokmuyor ama aracı patinaja da düşürmüyor yapılabilecek en hızlı kalkışı yapmanıza yardım ediyor. Bu sistemin bi adı da vardı aklıma gelmiyor şimdi.(Her dsg aracında yok sanırım yalnızca güçlü motorlarında var) Otomatikte de dipgaz yaptığınızda yüksek devirlerde vites atıyor bu arada da yüksek devire geldiğinde biraz bekleme yapıyor örneğin 6000 devire geldiğinde kısa bir süre bekliyor sonra vites yükseltiyor o arada araba yığılmış gibi oluyor, yani tutukluk yapmış gibi oluyor triptonik olarak attığınızda o bekleme kaybolduğundan hızlanmada fark oluyor. Kullandığım birçok otomatik vitesli arabada bu böyleydi. Yani sizdeki durum normal.
Normal, esp kalkışta patinajı önlemek için çok müdahale ediyor. Zararı aksları erken emekli edebilirsiniz.
Diğer arkadaşların yorumlarına katılıyorum, Aracın gücünü etkiler Esp, Kalkışta dahi kontrol dışına çıkmasını engellediği için Gücün tekerlere ve dolayısıyla yola etkisi azalıyor. Mantık olarak doğru , Bir zararı olacağını düşünmüyorum şahsi yorumum. Güçlü olan araçları genelde kalkışta değilde de Roll'de denediğim için benim genelde ESP hep açık oluyor, hiç kapatmıyorum. Şahsen eskiden Abs'siz araç almam diyordum , şimdi Esp'de katıldı arasına .