Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

ESP Nedir, Ne İşe Yarar ?

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda DaMdaKi_KeMaNCi tarafından 7 Kasım 2009 tarihinde açılan konu

1. DaMdaKi_KeMaNCi

DaMdaKi_KeMaNCi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    ESP’nin çalışma prensibi aslında çok basit. 4 teker de birbirinden bağımsız gaz verebilme ve fren yapabilme yeteneğine sahip.Tabii ki biz bunu 4 tane gaz ve 4 tane fren pedalıyla yapmıyoruz. Ani manevralarda aracın fiziksel dengesinin bozulması sonucunda tekerlerden biri ya da birkaçı kayma eğiliminde bulunup araba savrulmaya başladığı anda, ESP sistemi devreye giriyor ve arabanın kaydığı yöne, doğrultuya bağlı olarak ilgili tekerleğe gaz veya fren uyguluyor. Peki bu sistem aracın kaydığını nasıl algılıyor? Birazdan aşağıdaki şekilde de göreceğiniz gibi, ESP sistemine bağlı çeşitli sistemler, algılayıcılar var. Bunlardan benim size olayı açıklamakta kullanacaklarım, “Tekerlek Hızı Algılayıcısı”, “Yanal Hız Algılayıcısı”, “Direksiyon Açısı Algılayıcısı” ve “Fren Basıncı Algılayıcısı”. Şimdi arabamızın arkasının kaymaya başladığını farzedelim, bakalım ESP bunu nasıl anlayacak.
    <DIV =postcolor>Öncelikle arabanın arkası savrulunca Yanal Hız Algılayıcısı arabanın yanal yönde bir dengesizlik gösterdiğini, yani savrulduğunu çok basit bir şekilde algılayacaktır. Ayrıca Tekerlek Hızı Algılayıcıları arka tekerleklerin kaymaya başladıkları zaman dönüş hızlarının ön tekerleklere göre daha az olduğunu görecek, benzer bir şekilde Fren Basıncı Algılayıcısı da arka tekerleklere, öne nazaran daha az fren basıncı uygulandığını farkederek, aynı şekilde arka tutuşun kaybolduğunu anlayabilecektir. Son olarak Direksiyon Açısı Algılayıcısı’nın da nasıl çalıştığını anlatmamız gerekirse, arabanın kafadan kaydığını düşünmek yeterli olacaktır. Hızlı bir virajda, siz direksiyonu çeviriyorsunuz, ama aşırı hızlı gittiğiniz için, arabanın ön tarafı dönmüyor. (Bu olay önden çekişli arabalarda, viraj içinde gaza basıldığında, rahatlıkla anlaşılabilir).

İşte bu durumda, siz direksiyonu çevirdiğinize rağmen Yanal Hız Algılayıcısı bir dönme hareketi hissedemeyeceği için, arabanın kafadan kaydığını, yani ön tekerleklerin tutuşunu kaybettiğini ESP sistemi algılar. Bütün bu bilgilerden sonra ESP sisteminin şekildeki örnekte nasıl işlediğini açıklayabiliriz.
    1)ABS Kontrol Ünitesi
    2)Tekerlek Hızı Algılayıcısı
    3)Direksiyon Açısı Algılayıcısı
    4)Yanal Hız Algılayıcısı
    5)Motor Kontrol Ünitesi
    6)Otomatik Gaz Subapı/Enjeksiyon Pompası
    7)Fren Basıncı Algılayıcısı Traktör frenlerini
    bilenler varsa bu konuyu rahatlıkla anlayabilirler.

Traktörlerde arka tekerlere kumanda eden iki tane fren pedalı vardır. Tarla sürerken bir uçtan öbür uca vardığınızda bu pedallardan sadece bir tanesine basarak traktörü olduğu yerde geri döndürebilirsiniz.

Mesela sadece sağ fren pedalına basarsanız, traktörün sağ arka tekeri fren yapar ve traktör kendi çevresinde sağa doğru dönmeye başlar. İşte ESP de bu traktör frenlerinden esinlenerek yapılmış diyebiliriz. Yani sadece gelişmiş ve elektronik bir traktör freni o kadar. Tek bir artı yönü var, hayatınızı kurtarabiliyor, ya da arabanızda oluşabilecek bilmem kaç milyarlık hasarları…

Sonuçta öyle ya da böyle, ESP son derece faydalı, arabanın kaymasını neredeyse imkansız hale getiren bir sistem.
    Malesef ki getz lerin en full modellerinde bile yok,bence abs den bile önemli bir sistem.

2. Oguzz

Oguzz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    ESP Harika bir buluş harika bir teknoloji.... Bundan sonra alacağım arabada kesinlikle olması gereken donanımlardan birisidir... 2009 leon 'da bayağı bir denemiştim esp 'yi gerçekten etkileyici seni alıp yola sokması çizgine koyması harikahttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley32.gif

3. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    zararını gordum ama yararını daha goremedim
    hyundai abs de basarısız ama caprazda mukemmel
    abs dediğin almanda olur superrrrrrr otesi mubaerek sanki demir atıo yere

4. thehunturk

thehunturk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    hocam pastaneden balkava mı alıyosun? şuranın abs si daha iyi buranın ki kötü. öyle şey bana soracak olursan olmaz. abs çok önemli bir güvenlik ekipmanıdır. ve abs yere demir atmak amacıyla veya aracı daha çabuk durdurmak amacıylayapılmamıştır.

5. Oguzz

Oguzz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Absden bahsetmiyorki bu konuda ESP den bahsediliyor...

6. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    hocam abs siz aracta esp olmayacagına gore bende biliom heralde dediğimi
    esp nin ne oldugunu ben sadece yorum yaptum ama konu gene farklı yonlere cekldi ben abs nin markadan markaya farklılık gosterdiğini soyluyorum
    ve bu teziminde herzman arkasındayım
    hernekadar isim olarak ABS ve ESP evrensel birer terim olsada
    bunu kullanan markalar arasında kalite farkı var

7. DaMdaKi_KeMaNCi

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    KESİNLİKLE....https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif

8. zinarturgut

zinarturgut Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Hocam bu konuda size katılıyorum. Bende kaza yaptığımda ABS devreye girmemişti, ki o kadarda güvenli olsun diye ABS'li Team aldım. Yağmur'da özellikle ABS'nin devreye girmediğine iki kere şahit oldum. Ama servislere anlatamadım. Bana görede kullanan ve uygulayan markaya göre fark var. Haklısınız. ESP'ye gelince. ESP'li araç için yanıp tutuştum önceleri. Sonra SuperB ile sahip oldum. Araca en az 1 kat daha yola tutunma sağlıyor ESP bana göre. Bafa Gölü, Kale virajlarında herkes frene basarken ben hız kesmeden giriyordum araç kendini anında topluyordu. Güvenliğine önem verenler 1000-2000 TL'sine bakmasın, kesinlikle opsiyonda olsa satın alsın...

9. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bi ornek daha verim size 2006-2009 arasındaki cıkan eralara
    elektronik direksionsistemi takılıodu bu parcada marka olarak BOSH du
    ama uretilen her 1000 aractan 900 unde bu sorun yarttı
    en son fabrika sorunlu parcayı toplatıp yerine mekanik yerlestirdi basitlestirdi gecmise geri dondu
    oysaki BOSH markası aynı parcayı opel de wv da da da kullanıodu ama onlarda sorun cıkarmıo
    anlayacagınız marka kaltesi her parcada cok onemli

10. DaMdaKi_KeMaNCi

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Volkwagen ve Opel bence Türkiye de kaitenin en ucuzu. Sorun yaşamdan 500.000 km yol katetmek bu arabalar için peynir ekmek. Sürücülerine zevk yaşatan ve yolcuları için güvenlikten ödün vermeyen markalarkendini belli ediyor zaten. Alman sa bu işin duayenidir derim. Valla 5000 tl daha bulabilseydim 2009 Opel Corsa alıyordum.

11. mihail

mihail Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Allah kimseye kaza bela vermesin yoksa abs esp hikaye

12. thehunturk

thehunturk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    ESP yi tartışacaksak ESP yi tartışalım Hyundaiye çamur atma konusu değil bu konu.

13. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Era kullanıcıları sakın yanlıs anlamasın beni
    kullandıgım arac Admire ve 5 yıldan beri aktif hyundai kullancısyım
    bir eradan inip opel yada wv nin en ucuz modeline bine binildiginde ilk oturustan ilk gaza ilk frene basıldgında fark anlasılıo bence

Admire ve era da bile bu fark var ben admirelerin daha ii yol tuttuguunu tezindeyim

Era almayıda dusunuom arayıstayımda ama hyundaidn de vaz gecemiom nden se :)

14. Misafir

Misafir Guest

Bunu bi türlü beceremedik üstad, aklımız fikrimiz Hyundai'yi kötülemek için ne yaparız'da.......binmeyin kardeşim....https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley7.gif

15. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    kendi adıma konusacak olursam ben kullandıgım markayı kotulemek yonunde bi yazı yazmadım sadece markadan markaya abs ve esp nin fark ettiğini soledim
    ama sen konuyu kişilestirmeye basladın heralde surekli benim cevaplarıma bişiler buluyorsun cevaplar veriosun
    bunda alınacak bişi yok hersey ortada markamdan ole yada bole de olsa memnunum tr sartlarında heleki benim gibi bir memur için yuksek bi kalite

16. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    binmeyin dediğiniz kim ?

17. Misafir

Misafir Guest

Beğenmiyenler............https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gif
    Düzenleyen : Coşkun Uçar

18. DaMdaKi_KeMaNCi

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Sen üstüne alınma o laf banaydı. Ama Hyundai yi kötüleyecek olsam 2009 model hyundai almazdım,zorla vermediler. 20.000 tl ye piyasada zibil gibi araba var.

19. Misafir

Misafir Guest

Bu arada ABS yere demir atmak için değildir...

20. Misafir

Misafir Guest

Ben lafı ortaya atarım, isteyen istediği gibi değerlendirir, bence mahsuru yok...

Bu Sayfayı Paylaş