Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Era Rölanti Yükseltmek Mümkün Mü?

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda Silgi tarafından 29 Mayıs 2019 tarihinde açılan konu

1. Silgi

Silgi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    160
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    2007 otomatik era 1.4 aracım var rölanti 600 devirlerde bunu 800 devire çıkartmak mümkün mü?
    Teşekkürler.

2. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    600 biraz düşük. Çalışırken titriyor mu?700/800 arası olması lazım.
    Boğaz kelebeği temizliği ve kelebek pozisyon sensörünü kontrol ettirin. Motorun çalışması düzensizse, belki biryerlerden vakum kaçağı olabilir.

Tapatalk ile gönderildi.

3. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    961
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 MPI (2014-2020)
    2018 i20'de de rölanti devri 600.
    Malesef titreme yapıyor. Çok uyuz ve rahatsız oluyorum artık.
    Rölanti yükseltme gibi bir şansları yokmuş, tüm servisler öyle dedi.

4. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Rölanti düşüklüğü sebepleri

subap düşüklüğü,Erimesi,
    Akıllı subap teknoljsi kullanımı
    LPG ye bağlı düşüklük gibi
    (Benzinde normal lpgde düşük olması)
    Rölanti motoru arızası

5. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    961
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Abi adamlar bana bu arabanın rölanti devri 600'dür diyor.

6. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    ÖRNEKLERE BAKMAK gerek.

Düz Dohc motor 0,75-0,85 aralığında çalışır ( 0,9 diyelim)

dohc + cvvt olursa bu devir 0,65-0,75 aralığındadır. Yani daha düşük çalışır. Amaç yakıt tan tasarruf tur.

Motorun ne olduğuna bakmak gerek.

* Era 1.4 ve 1.6 ların Düz dohc olduklarını biliyorum

7. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Hepsi aynımı bilmiyorum. Bendeki 2009 Era, 1.6 DOHC + CVVT motordu. Obd ile baktığımda, yanlış hatırlamıyorsam 730 Rpm altı değer göstermiyordu.

8. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    ozgutozkan bunu beğendi.
  9. Sarıaslan

Sarıaslan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    961
    Ad Soyad:
    Abdullah Sarıaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Benim aracın motoru 1.4 MPİ diye geçiyor. Bununla alakalı bir bilginiz var mı?

10. Silgi

Silgi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    160
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Araçta titreme var ayak gazı ile 900 devire çıkartınca düzeliyor. Rölanti valfinin 15T iki adet vida var mantıken onlarla olması lazım ama olmuyor. Başka bir yolu yok mu veya deneyen var mı? Acaba benim rölanti valfi ayar vidaları mı çalışmıyor veya işlevini yitirmiş?

11. Silgi

Silgi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    160
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    @MSC sizin bir fikriniz var mı acaba?

12. Silgi

Silgi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    160
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Mesela Boğaz kelebeği telli teli biraz açık ayarlasak ne olur?

13. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,293
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Telden yukseltebilirsin.

14. gogo46

gogo46 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,934
    Ad Soyad:
    gökhan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Kia
    yakıt artar

15. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,293
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    @gogo46 Gökhan Bey'e katılıyorum. Ayrıca telden ayarlayınca boğaz kelebeği çok hafif açık kalır. Bu durumun ve rölantinin fabrikasyon ayarının üzerinde olmasının motor ya da şanzımana bir zararı olur mu o konuda bilgim yok.

16. Taner_G

Taner_G Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    177
    Ad Soyad:
    Taner
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Aracin rolantisini bir miktar yukseltmek mumkun.. Ama bu gaz teli ile yapilmamali.. O durumun farkli sonuclari olur.. Gaz teli ile yapacaginiz mudehale araci rolanti durumundan cikarir gaz verme durumuna sokar.. Kisaca anlatmaya çalışayım..
    Bunun iki yolu var.. Birincisi kelebek bogazi uzerinde rolanti motorunu tutan iki adet vida vardir.. Bu vidalar gevsetilir ve rolanti motoru cok hafif bi sekilde ileri geri yapilarak rolanti ayarlanabilir.. Zaten dikkat ederseniz bu vidalarin rolanti motoru kismindaki yuvalari boslukludur.. Bosluk olmasindaki amacda zaten ayar yapilabilmesi icindir.. Arac calisiyorken bu islemi yaparak bir kac yuz devir ayarlama yapma imkaniniz olur.. Bazen buradan yapacaginiz ayara karsilik arac beyni rolanti motoruna mudehale ederek motor devrini yine dusurebilir bu durumdada yine rolanti motorunun tam karsisinda manifoldun arkasina dogru gaz pedali konum sensoru bulunur.. Siz gaza basmadiginiz zamanlarda bu sensor konum olarak ecu ya pedalin %6 yada 7 konumunda durdugunu soyler.. Bu sebepden rolanti motorundan ayar yaptiginizda ilk anda devir yukselsede sonradan yine ayni devire dusebilir.. Buna engel olmak icinde ayni sekilde pedal konum sensorunu tutan iki vidayi gevsetip ayni sekilde saga yada sola dogru sanirim saga dogru olacakdi tam hatirlamiyorum bu sayede ince ayar yaparak bu oran bilgisini bir miktar arttiriyoruz boylece pedal konumu ecuya yuzde 8 yada 9 olacak sekilde gidiyor.. bu sayede aracin ecusu derdinizi anlayacak ve rolantinin yukselmesine izin verecekdir.. Bu ayar yuzde 9 a kadar arttirilabilir bundan fazlasi araci rolanti durumundan cikarir ve gaz verme durumuna sokar iki durum arasinda cook fark vardir.. Yakit karisim orani degisir.. Rolanti motoru devreden cikar.. Falan filan.. Bu soylediklerimi aracinizi ariza tespiti yapabilen yerlerde obd ye baglayarak yaptirirsaniz daha uygun olur.. Bu araclara rolanti ayari olmuyor diyen adamlarada bir daha aracinizi götürmeyin benden de selam soyleyin ustayim diye ortalikda dolasmasinlar..

Son düzenleme: 2 Haziran 2019
  17. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,324
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Kışın servise gittiğimiz de de aynısı mı yapılıyor ? Ecu güncellemesi yapıyorlar diye biliyordum . Sonuçta ısınınca araç devir düşüyor bunu da Ecu ayarlıyor diye biliyorum

18. Taner_G

Taner_G Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    177
    Ad Soyad:
    Taner
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Aslinda ecu dan guncelleme yapmak en dogrusu sonucda aracin calisacagi rolanti devrine ecu karar veriyor.. Ecu icinde rolanti devrinin kayitli oldugu bir kod var bunu bilgisayar ile arayuze girerek duzenliyorlar siz oraya 600 yazarsaniz hedef devir 600 olur 1000 yazarsaniz 1000 olur.. Benim yukarda belirttigim bir nevi araci rolanti durumundan cikarmadan bir miktar devir yukseltmek ki araclara kalibrasyon yapilirken de buna benzer seyler yapilir.. Aslinda bu sekilde biz ecu yu birazcik hacklemis oluyoruz :) ama cok degil.. Ancak herkesin cani istediginde servise gidemeyeceğini dusunerek puf noktasi vermis oldum. Yalniz sunuda belirteyim arkadaslar araciniz rolanti devrine karar verirken bir cok sensorden veri alir.. Mesela uzun bir yoldan gelmis iseniz hararet yuksek ise sogutma suyunun daha hizli devirdaim yapmasi icin ecu rolantiyi yuksek tutabilir.. Yine atiyorum sabah aracınıza geldiniz marsa bir bastiniz arac kendi kendine 3000 devirlere cikti buda akunuzun bitmek uzere oldugunun ve ecunun hizli sarj etmek adina rolantiyi 3000 hatta 3500 lere kadar cikarabilecegini bilmeniz gerekir.. Rolantideki 200 300 devirlik degisimler anlik olarak yasanabilir klimaniz aciksa artabilir mesela.. Aracda asiri akim ceken bir donanim varsada artabilir 1000 devirin ustune cikabilir.. Bunun gibi yuzlerce degisken aracin rolantisinin artmasina yada dusmesine sebep olabilir.. Oyleki rakimi yuksek bir yerde araciniz 1000 devirle calisirken. Deniz seviyesi bir ortamda 600 lere dusebilir.. Mutlak basinc sensorunden gelen verilerde rolantiyi etkiler.. Bu aracinizin arizali oldugu anlamina gelmez aksine saglikli olan her arac sartlara gore bu sekilde davranabilir.. Onemli olan yasadiginiz durumun sureklilik gostermesi.. Siz kadranda gormesenizde arka planda ecu onlarca sensorden gelen verileri referans alarak duzenlemeler yapar.. Kisacasi en dogru rolanti ayari yetkili servis tarafindan ecu da duzenleme yaparak saglanir.. Ama benim anlattığımda pratik bir cozum yoludur.. Yalniz tekrar belirtiyorum ve tekrar uyarıyorum pedal konum sensorundeki ayari fazla arttirir yada gaz teli ile rolanti ayari yapmaya calisirsaniz araci rolanti durumundan cikarabilirsiniz sonucunda yakit sarfiyati belirgin oranda artacaktır.. Cunku ecu sizin gaza bastiginizi zannedecekdir.. Pedal konum sensorunun ecu da belli oranlarda karsiligi vardir atiyorum yuzde 5 yuzde 9 arasi rolanti durumu olarak belirtilmistir.. Veri bu sekilde geldiğinde ecu aracin gaz pedalina basilmadigina aracin rolanti durumunda olduguna karar verir.. Bunun uzerindeki oranlarda farklı davranacakdir.. Tabi sadece buda degil bugun bir cok aracda pedal konum sensoru haricinde ecunun veri aldigi farkli sensorlerde olabiliyor mesela bazi araclarda gaz pedalı uzerinde pedal musuru olur siz gaza bastiginiz anda bu musur devreyi keseceginden ecu gaza basildigini anlar.. Simdi burda olay karisiyor iste diyelimki siz gaz teli ile ayar yapmaya kalktiniz.. Ecu bir bakacak bogaz kelebegi yuzde 12 oraninda acik gorunuyor ama pedal musuru pedala basilmadigini iddia ediyor diyecek.. :) iste ozamanda araciniz dengesizlesmeye baslar bu yuzden bu isi ehline yaptirmaniz ve aracin bilgisayara bağlanarak takip edilmesi onemlidir..

aykut27, ozgutozkan, Silgi ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  19. Silgi

Silgi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    160
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Yanlış hatırlamıyorsam konum sensörü %6 gösteriyordu oradan müdahale edeceğim Obd ile değerleri okuyabiliyorum ama o vidayı oradan sökmek cidden mesele parmak girmiyor anahtar nasıl girecek :( uğraşacağız artık

MAERKEK bunu beğendi.
  20. Taner_G

Taner_G Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    177
    Ad Soyad:
    Taner
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Circirli tornavidalarin uclari tak cikar turunden oluyor ben yildiz vida ucunu vidanin uzerine uzerine parmağımla tutturup pense ile vida ucunu tutarak gevsettiydim.. :)

Silgi bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş