Arkadaşlar merhaba. Şöyle anlatmaya başlayayım. 2006 dizel era aracım normalde marşa bastığımda 2 veya 3 şıkırtıda çalışırdı. Ancak geçen gece aracı çalıştırmaya kalktığımda marş bastığı halde hiç bir şekilde çalışmadı. İlk olarak havaların son zamanlarda soğumaya başlamasıyla akünün zayıfladığını düşündüm. Başka bir araçtan takviye yapmamıza rağmen çalışmayınca da sıkıntının büyük olduğunu düşünerek kurcalamayı bıraktım. Sonraki gün enjektörlere mazot gelip gelmediğini, kızdırıcılara elektrik gelip gelmediğini falan kontrol ettim. Hiç bir şekilde çalıştıramadım tabi. Sonra çekici ile sanayiye yollandık. Sanayide öncelikle standart bir aküyle takviye yapmayı denediler. Olmayınca balata spreyi sıkarak denediler tekrar. O da olmayınca traktör aküsü gibi büyük bir akü ile takviye yaptılar ve araç çalıştı. Sonra bir kaç kere tekrarladılar ve sorunsuz çalıştığını gördük. Aküyü değiştirmeye karar verdim ve Varta e43 taktırdım. Hiç bir sorun yok gibiydi. Sadece marşı biraz uzatarak alıyordu. Enjektörlerden yapabileceğini söylediler. Bir pompacı- enjektörcü bularak(ki zaten Sinop'ta 1 veya 2 kişi var bu işi yapan) gösterdim. Enjektörlerin geri dönüşlerini sökerek kendi saydam hortumlarını taktı ve marşa bastırdı. Sonra bana en soldaki enjektöre taktığı hortumu göstererek bunun valfi kaçırıyor tarzı bir şeylerden bahsetti. Orasını tam anlamadım aslında. Sonra arızalı olanı için 300tl, hepsi için 800tl fiyat verdi. Hepsini halledersek garanti verebilirim dedi. Ben bir düşüneyim diyerek oradan ayrıldım. Yaklaşık 10km civarı yol giderek eve geldim. Arabayı stop edip tekrar çalıştırdım. Marşı biraz daha uzattığını fark ettim. Akşam yine denedim ancak bu sefer çalıştıramadım. Sonra aklıma sanayideki gibi balata spreyi sıkarak çalıştırmak geldi. (Bu uygulamanın zararlı olabileceğini okumuştum ancak başka bir şey gelmedi aklıma) Onu bulamayınca aynı onun gibi yanıcı olan çakmak gazını hava girişinden biraz sıkarak çalıştırmayı denedim ve araç çalıştı. Çalıştıktan sonra hiç bir sorunu yokmuş gibi davranıyor. Devir dalgalanması, kendi kendine stop etme, performans kaybı gibi hiç bir sorun yok. Ancak motor sıcak ya da soğuk fark etmeksizin stop ettiğimde tekrar çalışmıyor. Durum bu şekilde. Farkındayım iki satırlık şeyi tuğla gibi yazdım ancak kusuruma bakmayın lütfen. Forumda o kadar aramama rağmen tama olarak böyle bir konu bulamadım. Bu aracın sorunu ne olabilir? Aracın geçmişiyle ilgili bir bilgim yok. Araç 187 bin km'de. Performanstan yana bir sıkıntım olmadı daha. Bu durumda ne yapmam gerekir? Enjektörlere baktırmalı mıyım? Eğer enjektörlerden kaynaklanıyorsa sıfır almak mı daha mantıklı olur yoksa işi ustaya bırakmak mı?
Kardeşim Merhaba. Benzer bir sıkıntı da bende var. Aracı 1 buçuk ay önce aldım. Era 2006 Crdi-Vgt. Araç sabah ilk marşta veya akşam iş çıkışı uzun süre bekleyince havanın durumuna göre 6-8-10 sn de çalışıyor. Fakat bu sorun sadece ilk çalışmada oluyor. İlk çalışmadan sonra örneğin 10 sn-20 sn. sonra stop edip tekrar deneyince gayet normal zamanında çalışıyor. Sıcakken zaten hiç sorun yok ilk marşta hiçbir arıza yokmuş gibi çalışıyor. Aracı aldığım gün kendi ustama götürdüm. Geri dönüş hortumlarından az bi miktar mazot kaçırdığını fark ettik. Oringler ile birlikte üst kapağın altındaki o hortumların hepsi değişti. Ayrıca Isıtma bujilerini de kontrol ettiğimizde dördünün de faal olmadığını fark ettik. Isıtma bujilerinin iki tanesini usta uğraştı sökemedi içinde kırılmasın diye de fazla zorlamadı. Diğer iki buji değişti.Usta bu yerinden çıkmayan bujiler için motorun komple inmesi gerekebileceğini söyledi. Geç çalışmasının bunlardan dolayı olabileceğini düşündük. Ertesi gün çalışması yine aynıydı. Bir tornacı buldum. Motoru indirmeye gerek kalmadan çıkmayan o iki ısıtma bujisini çıkarttırıp yenilerini taktırdım. Artık sorunun düzelmesi gerektiğini düşündüm. Ertesi gün yine hiçbir değişiklik olmadı. Aracın bakımı yeni yapılmış olmasına rağmen komple filtreleri ve yağı değiştirdim. Yine bir değişiklik olmadı. Ben de 1 buçuk aydır araştırıyorum henüz bir çözüme ulaşamadım. İlk çalıştırmada motora gönderilen mazotun basıncı düşüyor diyenler var. Çekvalf arızası diyenler var. Sorun her ne ise ben aslında arabamda basit bir arıza olduğunu düşünüyorum. Rastgele bir servise veya dizelciye götürüp 1000-2000 tl bayılmak şu an ki ekonomik politikama aykırı olduğundan bu şekilde idare edip bu sorunun tam olarak ne olduğunu araştırarak tespit edip ona göre hareket etmek istiyorum. Bugün babam benim yerime aracı tanıdığı bir dizel ustasına götürdü. Pompa-Enjektör ustası. Araç bilgisayara bağlanmış her tarafını kontrol etmişler hiçbir şey bulamamışlar. Arabanın burada kalması lazım demiş. Sonuç itibariyle demek istediğim senin arızan da belki basit bir şey olabilir. Enjektörle alakalı olsa gidişinde, çekişinde de sıkıntı yaratır ki usta da öyle dedi. İnşallah kısa zamanda düşük maliyet ile çözersin kardeşim. Kusura bakma benimki tuğla gibi değil beton yığını gibi oldu.
Sana da geçmiş olsun. Umarım en yakın zamanda çözersin. Senin konunu okumuştum daha önceden ancak senin sorunun benimkinden daha farklı gibi. Çünkü benim araba için sıcak soğuk veya zaman fark etmiyordu. Söylediğin gibi arabanın gidişinde bir sıkıntı yoktu ancak şehiriçi 100km'de 8.5lt civarı tüketiyor ve rölanti'de araç fazla titriyordu. Dün bahsettiğim enjektörcüye gittim ve sorunun kesinlikle enjektörden kaynaklandığını söyledi. Ustanın dediğine göre enjektörün birinin valfi kaçırıyormuş. Diğer enjektörler de sıkıntılı olabilir ancak açmadan bir şey söyleyemem dedi. Ben de ne gerekiyorsa yapılsın o zaman dedim. Isıtma bujilerine baktırmak aklıma gelmedi açıkçası. Daha önceden elektrik geliyor mu diye kontrol ettiydik ama aklıma gelseydi onları da söktürüp kontrol ettirirdim. Dün sabah 8:30'da başlayıp 12:30'a kadar uğraştı usta. İşe başladık, 1. 2. ve 3. enjektörler rahat söküldü, dördüncüsü ise zorla yerinden çıkarıldı. Önce hepsi el ile daha sonra da ultrasonic cleaner ile temizlendi. Sırayla hepsi test makinesine bağlandı ve kontrol edildi. Ustanın söylediği gibi 1. enjektörün valfi kaçırıyordu. Bir de şöyle bir saçmalıkla karşılaştık. 1. 2. ve 3. enjektörlerin yakıt miktarı bayağı artırılmış, 4. ise normal durumdaydı. Yani daha önceden bu enjektörlerin ayarları bir sebepten ötürü değiştirilmiş ve çıkaramadıkları enjektörün ayarını değiştirememişler. Neyse 1. enjektörün valfi değiştirildi. Sonra hepsinin bakımı yapıldı ve ayarları düzeltildi. İşlemler bittikten sonra enjektör yuvarları da temizlenip hepsi takıldı. Tüm bu işlemlerden sonra araç güzel bir şekilde marş alıyor. Enjektör ayarlarının düzeltilmesinden sonra aracın yakıtının düşeceğini de tahmin ediyorum. Ayrıca rölantide beklerken oluşan titreme de bariz şekilde azaldı. Aracın devirlenmesi bile güzelleşti. Zaten araç bozulmasa bile enjektörlerin bakıma girmesi şartmış. Bu da bahane oldu. Bu anlattıklarımı 450tl'ye hallettim. Başta biraz fazla gibi gelmişti ama sanırım küçük şehirde yaşamanın zorluklarından biri olarak seçim şansının kısıtlı olması ve benim pazarlık işini beceremiyor oluşumdan bu şekilde halledebildim. Ancak araç düzeldikten sonra önceki hali ile arasındaki farkın buna değdiğini düşünüyorum. Bu arada enjektörlerin hali: https://hizliresim.com/jy4O5G Bunlar da zor çıkarılan enjektörün yuvasının öncesi ve sonrası: https://hizliresim.com/oOAW8k https://hizliresim.com/LbpzZo