Era debriyaj ayarı, debriyaj pedalının oradan yapılıyor bildiğim kadarı ile ama nasıl yapıldığını bilen varmıdır?
Ben yaptım güzel oldu.Sizlerin de rahatsızlığı pedal boşluğunun fazlalığı ise önce koltuğu sonuna kadar geriye çektikten sonra elinize bir aydınlatma vasıtası alarak paspasın üstüne sırtüstü uzanın.Pedalın şaseye bağlantı noktasına doğru baktığınızda pedal koluna dayanan yani pedalın hareketini sınırlandıran-durduran bir civata var.Bu civatanında üzerinde 2 tane somun var civatayı sabit tutan.İşte bu somunları önce üsttekini sonrada sıkışana kadar alttakini sıkarak istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Yalnız ayardan sonra birisine debriyaja bastırırken alt merkezi bir kontrol edin debriyaj çatalını sonuna kadar itiyor mu yani debriyaj yeterince ayırıyormu diye
bu işi herkez yapamaz yapayım derken debriyaj balatanızıda bitirmeyin.bilen bir kişiye yaptırın.illa tamirci demiyorum...
aslında burada bahsi konu geçen işlem debriyaj ayarı değil debriyaj pedalı ayarıdır, debriyaj pedalının tam basılmış ve çekilmiş halinin pedal pozisyonunu pedalın menteşesindeki iki tane civatadan ayarlayabiliyorsunuz ancak debriyaj hidrolik olduğu için kavrama noktası ayarı yapmanız mümkün değil ayar yaptığınızda debriyaja basmasanızda pedal bir miktar basılıymış gibi kalacak dikkat edilecek olan riski de burada, bu ayar yeni debriyaj balata seti değişimi yada debriyaj alt veya üst silindir merkezi değişimi sonrası gerekli olabilir sadece.
Bu sabah yazılanları aynen uyguladım çektim koltuğu geriye yattım paspasın üstüne 12-13 aldım bide pense aldım önce alttaki somunu gevşelttim sonra yukarıdan sıkarak 5-6 cm sıktım pedalın boşluğunu aldım umarım sıkıntı olmaz. Baya zordu iki elim zor giriyor oraya kalktığımda belim mahvolmuştu Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
AYARI YAPARKER, SW AYARINI ! , Çok yukarı alırsanız Araç silkeleme yapmaya başlar, Çok aşağıya iterseniz PEDAL anormal sertleşir. Pedal AYARINI (KAVRAMA olarak ) Çok aşağıya iterseniz ARAÇ sabah ilk çalışmada ayırma işlemini yapmaz vitesler sertleşir. Çok yukarıya çekerseniz Ayırma düzelir rahatlar anca SW in başladığı noktayı iyi ayarlamak gerekir. Çünkü KAVRAMA başladı, SW görevi devraldı OLMALI. AKSİ durumda BALATA yarım debriyaj durumumda kalır ve çabuk biter.
Fazla aşağıya almadım 4-5 cm anca almışımdır. Pedal yukarıda iken boşluk vardı Sadece boşluğunu aldım. Zaten çok aşağıya almamız için pedalı bi elimiz ile itmemiz lazım ki oda saçmalık olur. Acaba baskı balata değiştiğinde orjinal ayarına getirmek gereklimi? Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
Ogün bey fren pedalıyla hemen hemen aynı hizaya geldi belki çok az daha aşağıda olabilir debriyaj pedalı. 5-6 mm aldım ama Sanki çok aldım gibi geliyor rahatsız olmaya başladım aşağıda kaldı diye. Aracın kmsi 91 binlerde o kadar boşluk olabilir mi?birde baskı balata değişirse pedalı tekrar yukarımı alınacak? Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
Yukarıda belirttiğim gibi, BALATA değişimi Pedal ayarı gerektirmez. SW ayarı, Pedal tabandan 3-4 parmak yukarıda kavradığı baz alınrısa, Yukarıdan Somun ayarı 4-5 tırnaktır. (Fabrika yarında buna yakın bildiğim. Forum içinde görmüştüm) Somun ne kadar yukarı alınırsa SW o kadar aşağı gider. Böylece PEDAL daha fazla sertleşir. Önemli olan SW in Pedal DEMİRİNE (YUVASINA) dokunduğunda Debriyaj Pedalının KAVRAMASININ BAŞLAMIŞ olması gerek.( Dipten PEDAL ayarının olduğu konu)
ayarıdamı varmış . Maşallah benimkinden çok memnunum debriyaj balatasını değişmiştim 10 bin km önce pamuk gibi