Arkadaşlar dikkatimi çeken bir iki konu var tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Aracım 1.5 dizel crdi..800 km de... 1. si araç 2. viteste iken hız göstergesinde kırmızı çizgi ile gösterilen 50 km hıza ulaştığında devir artsa bile hız aynı oranda artmıyor.Kırmızı çizgide sabit kalıyor.Bu normal midir? 50 km hıza kadar normal hızlanıyor 50 km ye ulaştığında hızlanma duruyor devir artsa bile.3.vitese aldığımda hızlanma devam ediyor. 2. si dik sayılabilecek yokuşlarda 1.vitesle kalktıktan sonra 3000-3200 devirde 2.vitese aldığımda birden 1500 lü devirlere düşerek aracın çekişi düşüyor ve toparlayana kadar motor boğulabiliyor.(1-5 sn kadar).. Bunlar normal midir? Saygılarımla
İlk sorunuzla ilgili bişey diyemecem. Zira bende öyle bir sıkıntı yok. İkinci sorunuza gelince. Eğer vites değişim süresini uzun tutuyorsanız zaten normaldir. Ayrıca dik yokuşlarda böyle durumlar oluşabilir. Herhangi bir sıkıntı yok bence...
Kardeş birinci sorundaki olay bendede oluyordu sonra uzun yola çıktım aracı açtım biraz düzeldi selamlar...
Aracı açmak için ne yaptın tam olarak? 3500 devirde mi kullanadın yarım saat? Adam gibi bir kullanım kılavuzunun olmaması (tamam kılavuz janjanlı ama içi boş) yüzünden böyle konular sürekli ısıtılıp ısıtılıp geliyor. Örneğin hangi viteste ne kadar hız yapılacağı verilmeliydi. Motor rodajı hakkında,resmi bir rodaj işlemi sözkonusu değildir denerek geçilmiş ama işin aslı öyle değil gibi duruyor. Kullanıcılar dizel aracta devrin fazla düşürülmemesini söylerken kılavuzda 3000 deviri aşmayın deniliyor. Uygun vites aralıkları yazmışlar kılavuzda.75 km 5.vites diyor...5.viteste 75 km hızla gidersem dizel araç tekler..motor sağlıklı çalışamaz.Ama aracı yüksek viteslerde düşük devirle kullanıp tekletmeyin yazıyorlar sonrada 75 km ye 5.vites 50 km hızada 4.vites ! yazıyorlar...Bu nasıl bir mantık? Düzenleyen : oguz3259
*1..Böyle bir kural koymak mümkün değil, yol şartlarına ve duruma göre vites ve devir oranı seçilmeli, düz yolda 5. vites 2000 devir'de otomobil sorunsuzca ilerlerken rampada aynı vites ve devirle ilerlemeniz mümkün değil,vites devir işilşkisiniaşağıdaki konuda detaylı olarak yazdım, eğer dikkatlice okursanız hangi şartlarda hangi vitesi ve motor devrini seçmeniz gerektiğini daha net anlıyabilirsiniz.. https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=9674 *2..Daha öncede dediğim gibi yeni nesil araçlarda rodaj süresi diye bir şey söz konusu değil, işin aslı maalesef öyle.. *3..Söz konusu 3000 devir normal şartlar altında geçerli, bu yukarıda bahsettiğim durumlarda değişkenlik gösterebilir.. *4.. Uygun yol koşullarında 5. viteste 75 ile giderseniz araç sorunsuzca ilerler ama bunu rampada yada araç yüklü olarak denerseniz tabiki problem yaşarsınız...verilen rakamlar uygun yol koşulları ve uygun yükiçin geçerlidir....
öncelikle aracınız hayırlı olsun birde yanlış hatırlamıyorsam rodaj zamanı ilk 2000 kilometre aracınızı düz yolda iken vites atarken 3000 deviri geçmeyin
Üstad benim aracım benzinli oldugundan ilk 2000km 88km/h geçmeyin yazıyordu bende maxımum 85 kdr 3.vitesle fln zorladım biraz sonra dedigin sorun düzeldi seLamlar... Düzenleyen : VaTaN78 mekan67
Bugün aracıma bindim.Anahtarı çevirip aracı çalıştırdım birde baktım cd player çalışmadı.Power düğmesine falan bastım ama açılmadı. Aracı stop ettirdim.1.kademeye getirdim yine çalışmadı bu kez kapatıp 2.kademede bekledim beklerken çalıştı. Acaba eralarda böyle bir özellik mi var? Yani teyp açılıp göstergedeki ışıklar sönene kadar falan beklemek mi lazım? yoksa bir temassızlık falan mı oldu acaba? Varmı böyle bilmediğim bir özellik olabilir mi?
1-,2.viteste zaten en fazla 85 km/h yapar,bence bir daha dene 2. vitese takıp gazı sonuna kadar kökle km'ye bak 2-Dik rampalarda devrini alırsa yığılma yapmaz.Ben era dizel ile dik rampalarda 2.vites ile kaptırıp 3-4-5 yapıyordum.Hiç bir zamanda yığılma yapmadı.Yapmasına mümkün değil çünkü motor canavar gibi yeterki devrini alsın ondan sonra durduramazsın Düzenleyen : mmt.88
Birde bu 3000 devir olayı sadece dizellerde rodaj (ilk 1500 km) için geçerlidir.Rodajdan sonra istediğin kadar basabilirsin.Ama 4000 devirin üzerine uzun süreli çıkılmamalıdır.Zaten 3000 devir vites değiştirmek için en uygun devirdir...
Orjinal teybin değişik bir özelliği var.Mesela teybi kapatmadan aracı stop edersen,sonraki aracı çalıştırmanda tekrar açılır.Ve kapatmak istediğinde kapanmaz 2 kere basman gerekiyor.. Ama bastığın halde açılmadıysa temassızlıkta olabilir servise göstermen lazım (teybin servisine)
bu yukarıda anlattıklarınız öyle şeyler ki normal de olabilir, bir soruun belirtisi de olabilir, örneğin aracın yığılması normal değildir ama deviri düşürecek kadar vites geçiş zamanını arttırırsanız normaldir. 2. viteste devir artsa bile 50yi geçmemesi çok garip ve bence rodajla alakası yok, rodaj demek mekanik parçaların ilk aşınmasını düzgün yapmak demektir. yani rodaj döneminden sonra aracın motorunun hassasiyeti azalır, bu sorunu çözmüşseniz nasıl çözdüğnüzü anlatablir misiniz?
2.viteste hız artıyor artmasına ancak 50 km ye kadar olan hızlanma ile 50 km hızdan sonra olan hızlanma aynı değil.4000 li devirlerde 70-80 lere çıkabilir ancak ki buda normal sanıyorum. 1.viteste kalktığınızda eğer 3200 devirde vitesi 2 ye alırsam (dik yokuşta) devir 1500-1600 lere iniyor.Buda 2.vites için daha zor bir hızlanmayı beraberinde getiriyor. Buda ilk 1000 km de 3000 devir aşmayın yazan kılavuz ile tezat oluyor.Eğer 3000 deviri geçmeden dik bir yokuşta kalkar ve vitesi 2 ye alırsanız 1 sn kadar araç çekişten düşüyor.3500 devirde 2 ye almak lazım ki normal olarak araç hareketlensin.
Üstad araçla 3.viteste zorlayıp 85 yaptım sonra şehir içinde 3.000 devirde fln 60ı buldum 2.viteste aracım benzinli!
Aracı stop etmeden önce cd player ı kapatıyorum.Böylece bu sorunu yapmıyor. Birde özellikle motor soğukken geri vitese geç geçiyor.Isındıktan sonra bir sorun olmadı.Motor ısındığında geri vitese rahat geçiyor. Geri vites araç soğukken sadece otoparktan çıkmak için kullanıldığından bilmiyorum zararı olurmu ama şöyle bir yol izliyorum;önce aracı çalıştırmadan debriyaja basıp geri vitese alıyorum (motor soğukta olsa araç çalışmadığında geri vitese kolay geçiyor) sonra aracı çalıştırıp geri çıkıyorum.Böylece sorun olmuyor.
zararı olmaz söylediğiniz konu özellikle soğuk havalarda ve sabahları her araçta olan birşey.Aracı çalıştırdıktan sonra şanzuman soğuk olduğu için dişliler geçerken zorlanır,ısındıkça daha rahat geçmeye başlar.Yani Sadece era için değil
Bu durum sadece geri vites için sözkonusu.Diğer viteslerde soğuk yada sıcak sorun olmuyor gayet rahat geçiyorlar. Bazen 2-3 kez denememe rağmen motor soğukken geriye geçmiyor. Belki zamanla dişliler alıştıkça rahatlayacaktır.Kitapçıkta böyle bir konu hatırlıyorum.Sonuçta geri vites az kullanılıyor ve alışması daha fazla zaman alacaktır diye düşünüyorum.Araç henüz 1000 km de. Düzenleyen : oguz3259