Arkadaşlar aracı yıllardır kullanırız bu ses yoktu . Babam bugün söyledi kontrol ettiğimde bariz dişli sesi geldiğini anladım . Tamir kılavuzunda ise detaylı bir şekil şema göremedim. @MSC
@Ersin Direksiyonu sök , rulmanı yağla geri tak diyorsunuz anladığım kadarıyla daha detaylı şema bulmaya çalışayım .
Yağlamalık bir durum değil , Sanki darbe var. Rulmanda sıfır yağ bile olsa yine bu şekilde ses ile çalışmazlar. 1.) Tekerden darbe olabilir 2.) Mafsal eğrilmiş veya kitlenmiş ise rulmanları bozabilir. 3.) Motor rulmanı bozulmuş olabilir.
Tamam abi arabayı perte verelim . Tekerden darbe almadı . Mafsal eğilmesi olsa olsa kazaya bağlı olur öyle bir durum yok Aklıma gelen EPS direksiyonu sertleştiren servonun dişlileri oluyor . Bununda şemasını bulamadım . Bulabildiğim şemalar hidrolik olanlara ait .
https://www.hyundai-forums.com/threads/eps-wiring-and-signals-information.708133/ Bu sitede servo motor ve kontrolcüsünün pin çıkışları verilmiş .
Bu da forumdan bir görsel o kadar şema tamir kılavuzu bakıyoruz şu üniteyle alakalı bir şey galiba ben göremiyorum.
Bu görseli parça kodlarında buldum . Eps zaten yüksek hızda sertleşmiyordu vaziyet servise gidip sormak oldu . 10 seneyi aşkın çalışıyor rulmanların yağlanması gerekebilir
buradaki rulman motorun içindeki bilya. direksiyonu komple söküp motoru atırmanız ve içini açmanız gerekiyor. açmışken kömürde değiştirebilirsiniz. benzer uygulamaya ait video :
https://carpedia.club/Smazka-promezhutochnoi-mufty-elektrousilitelia-rulia-EPS-Hyundai-Accent-MC Ses yükselmeye devam ederse yapacağım işlemler. Bu siteyi ayrı bir başlık olarak paylaşmakta fayda görüyorum . @MSC
linkte yapılanlar yeterli değil, yukarıda paylaştığım video'da olduğu gibi bilya aşınmışsa değişecek, hazır açılmışken kömürlerde elden geçmeli.
Bilya aşınmış olsa dönerken zorlama titreşim kat kut seslerinde olması beklerim. Şu anlık dönüşüne sıkıntı etmediği için oynamayacağım. Teşekkür ederim Size bir sorum daha olacak EPS sertlik ayarı hangi yazılımdan ayarlanması mümkün mü ?
Benim elantramda kışın çok soğuk havalarda, sifirin altına filan düşünce bazen yapıyor açıkçası çok önemsemedim kurcalatmakta istemedim. Diğer zamanlar problem olmuyor