Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Epdk Akaryakıtta Her Istasyon Aynı Kalitede Diyor Siz Ne Düşünüyorsunuz?

'Sohbet' forumunda 45R3928 tarafından 10 Mart 2021 tarihinde açılan konu

?

EPDK akaryakıtta her istasyon aynı kalitede ucuz olandan alın diyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

1. Evet aynı kalitede

1 oy
    3.6%
  2. Hayır kesinlikle aynı kalitede değil.

23 oy
    82.1%
  3. Hemen hemen aynı kalitede

4 oy
    14.3%
  1. 45R3928

45R3928 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    354
    Ad Soyad:
    Muhammed Çelik
    Yaşadığınız Şehir:
    43-KÜTAHYA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    [​IMG][​IMG][/url][/IMG]

Aynı lt aynı şöför aynı yol aynı araç aynı mevsim ile 360 km götüren LPG ile 420 götüren LPG aynı kalitede olması imkansız! Ya pompada ya LPG depo temizliğinde bir fark var ki bukadar bariz farklar var.
    Aynı il aynı şöför aynı araç ile bir istasyondan alınan mazot arabanın arkasını kapkara boyarken komple diğer istasyondan egsozun dumanı gözükmüyorken aynı kalitede olsa aynı denetim aynı temizlik aynı pompa bakımj yok demekii aynı kaliteden söz etmek mümkün değildir :) şahsi fikrim teşekkürler şimdiden.

LPG epdk denetiminde olduğu için fikrimiz söyledim akaryakıt olmamasına rağmen :)

2. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Tüm standartlara tüm işletmeci şirketler uysaydı evet öyle olmalıydı ama birebir aynı kalitede olduğunu sanmıyorum katkı oranı bile bunu değiştirebilir.Ama o kadar da fark olacağını da sanmıyorum açıkçası,minimal farklardır muhtemelen.

45R3928 bunu beğendi.
  3. ozbekmustafa60

ozbekmustafa60 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Mustafa Özbek
    Yaşadığınız Şehir:
    60-TOKAT
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.3 (2003-2005) LC
    Kesinlikle aynı olduğunu düşünmüyorum. Farklı markalar farklı katkı koyabiliyor. Ayrıca lpg'li araçlar için lpg pompalarının basınç ayarlarıyla oynadıklarına dair duyumlarım oldu.

45R3928 bunu beğendi.
  4. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,254
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Katılmıyorum kalite farkı var daha doğrusu rafineri den çıkan yakıtın kalitesi aynıdır istasyonlara gidene kadar, fakat istasyonda kalite değişiyor

MAERKEK ve 45R3928 bunu beğendi.
  5. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,305
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Her türlü ucuz yerden lpg almayı tercih ediyorum. Bazen iyi bazen kötü oluyor. Ne yapak para kolay kazanılmıyor

SynysterGates ve 45R3928 bunu beğendi.
  6. kadobay

kadobay Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    359
    Ad Soyad:
    Kadir Baykal
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    (donanımhaberde de açmıştınız konuyu oraya yazdıklarımı aynen yazayım buraya da)

Kesinlikle inanmıyorum.

Ben hala kayıt dışı ve kontrolsüz kaçak akaryakıt üretiminin (özellikle mazot) yapılıyor olduğunu ve bu şekilde ucuz ve kalitesiz akaryakıtların bazı istasyonlarda paçal yapılarak piyasaya sürüldüğünü düşünenlerdenim. Bununla ilgili google'da "kaçak akaryakıt üretimine baskın" şeklinde sorgulama yapıldığında, tespit edilip baskın yapılanların haberleri benim bu yöndeki kanaatimi oluşturuyor.

Ayrıca farklı istasyonlardan alınan aynı tip (mesela katkısız dizel) yakıtın aracın performansında yarattığı fark ve katedilen yol da yakıtların her istasyonda aynı kalitede olmadığının göstergesi.

Bazı markalar evet kurumsal olarak kendi iç denetimlerini daha sıkı uygulasa da, akaryakıtların tüpraş veya botaştan alınmasının yanında yakıt tanklarının temizlik periyodu, filtreleme sistemi, satışa sunulan yakıtların dinlendirilme süreci de yakıt kalitesini değiştiren unsurlardır.

Halen piyasada hangi istasyonun lisanslı hangisinin lisanssız olduğunu vatandaş nereden bilecek?

Lisanssız istasyonların nereden temin edilen akaryakıtı sattığını, vatandaş nereden bilecek?

EPDK nın kendi sitesinde sorgulama yapıldığında yakın tarihte bile lisanssız olduğu tespit edilip faaliyetine son verilen yerler mevcut, kaçakçılıkan dolayı lisansı iptal edilen yerler mevcut.

http://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/lisans/petrolBayilik/petrolBayilikOzetSorgula.xhtml?kacakcilik=1

Hepsi bi araya getirildiğinde her istasyonda satılan akaryakıtın aynı kalitede olamayacağı ortaya çıkmıyor mu?

İsa Akdoğan, adgny, MAERKEK ve 2 kişi daha bunu beğendi.
  7. 45R3928

45R3928 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    354
    Ad Soyad:
    Muhammed Çelik
    Yaşadığınız Şehir:
    43-KÜTAHYA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Evet hocam Hyundaici ve motorlu taşıtlarla ilgilenenler olarak oetak yönümüz var ilginiz için teşekkür ederim :)

MAERKEK ve kadobay bunu beğendi.
  8. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,305
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Birileri bizi akılsız düşünmez her dediğine inanacağımızı sanmayı bırakmalı artık.

45R3928 bunu beğendi.
  9. predators

predators Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    279
    Ad Soyad:
    vedat. d
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    Renault
    Rafineride üretilen yakıtlar evet aynı kalitede fakat istasyonlara gidene kadar içine katılan katkılar ve seyreltmelerle kalite değişiyor. Akaryakıttan oluşacak zararları kurumsal firmalar bile bin takla atarak ödemelerine rağmen merdiven altı tabir edilen istasyonlara oluşacak masrafı ödetmeniz karşınızda muhattap bulamayacağınız için imkansıza yakın. Çalışmış olduğum yetkili serviste merdiven altı bir markadan alınan mazot içinde yarısından fazla su tespit edilmiş bilirkişi raporuyla sabitken nasıl oluyor da her istasyondan kalite aynı oluyor.

45R3928 bunu beğendi.
  10. kadobay

kadobay Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    359
    Ad Soyad:
    Kadir Baykal
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    Legal yolla A Dağıtım şirketine giren yakıt, vergi indiriminde gider olarak kullanan firmalara (%18 kdv iadesi alınıp) belirli komisyon yüzdesi karşılığı faturalı olarak satılmış gibi gösterip, öte yanda elde kalan fiziki akaryakıtı da otomasyon sistemine müdahale ederek (satılan yakıta ait sahte pompa fişi vererek) faturasız son kullanıcıya satışını yapan firmaların daha ileri boyutta kaçak üretilmiş kalitesiz akaryakıt üretmeyeceğini ve satmayacağını mı düşünüyorsunuz.

Yazdıklarım, tamamen gerçek haberlere konu olaylardan derlememdir.

Bunlar buzdağının görünen tarafı daha...

2021 yılında bile haber olabiliyorsa kuşku duymamız doğal

https://www.icisleri.gov.tr/silici-2-operasyonu-gerceklestirildi

https://www.trthaber.com/haber/gund...a-silici-2-operasyonu-120-gozalti-559767.html

https://www.ntv.com.tr/turkiye/36ilde-silici-2-operasyonu,U9BMz3HcB02Qpru4IBghKw

45R3928 bunu beğendi.
  11. ismailgulce

ismailgulce Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    468
    Ad Soyad:
    ismail gülce
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Ben fiyat performansa bakıyorum yakıtta. LPG kullanıcısı olarak 1 litre LPG ile ne kadar km gidiyorum ona bakıyorum.

45R3928 bunu beğendi.
  12. parantezicihayatlar

parantezicihayatlar Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    49
    Ad Soyad:
    cihan tekin
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    10 yıl türkiye petrolleri'ne ait bir şirkette çalıştım, o yüzden bu konuya biraz hakimim...
    türkiye'deki tüm akaryakıt şirketleri aynı rafineriden yakıt ikmali yapıyor sadece shell kendi ürünlerini kullanıyor...
    ben o yüzden uzun yıllardır shell kullanıyorum, şirketin kendine ait laboratuvarında kendi yakıtını sürekli geliştirmek için yaptığı çalışmalarını da biliyorum...
    en ufak bir sorun da yaşamadım bugüne dek... şuradan aldığım yakıt beni 390 km götürdü, buradan aldığım 410 km götürdü kafası da çok sağlıklı bir kafa değil... yakıtta önemli olan temizliği ve araca sağladığı performanstır bana göre... mesela shell markası sürekli performans üzerine geliştirme yapıyor, daha uzun götürsün üzerine değil... zaten şu markanınki daha uzun götürüyor durumu bana göre biraz da psikolojik... o depo bitene kadar yaptığınız yol şartlarına, kullanımınıza göre vs. değişir... dediğim gibi de Türkiye'deki şirketlerin yüzde doksanı aynı rafineriden dolum yapıyor, hepsinden aldığınız yakıt aslında aynı yakıt... en fazla depolama şartları filan farklıdır... mesela a şirketi bilindik bir markadır, orada sürekli sirkülasyon olur, gelen yakıt depoda çok fazla beklemez, b şirketi ise isimsiz cisimsizdir, sirkülasyonu yoktur, aldığı yakıt uzun süre depoda bekler filan... en fazla aralarındaki fark budur... yoksa yakıt aynı yakıt...

13. Çaloğlu

Çaloğlu Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2,583
    Ad Soyad:
    İsmail Ç
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    O zaman marka farkına göre aracın sesinin değişiyor. Aracın psikolojik durumundan kaynaklı değişiyor olmalı. Allahtan hiçbirimiz önyargılı değiliz.

45R3928 bunu beğendi.
  14. 45R3928

45R3928 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    354
    Ad Soyad:
    Muhammed Çelik
    Yaşadığınız Şehir:
    43-KÜTAHYA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    Shell fuelsave tasarruf yakıtları diye çalışması var ve hala satıyor hocam. Menzil herşeyi açıklar bence aynı kişi aynı şekilde aynı mevsimde aynı yolda sürekli gidiyor geliyorsa ve daha az yakıt yetiyorsa genelde bu arac birim litrede daha az enerji olduğu ve daha çok harcama yaptığı ile alakalı değil mi. Motorininde su çıkan shellde var bulunduğum bölgede maalesef istasyon sahibinin insafıyla alakalı bu işler bence. Tabi shell bp opet po gibi markaların denetlemeleri memoil e göre epey iyi :)

15. parantezicihayatlar

parantezicihayatlar Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    49
    Ad Soyad:
    cihan tekin
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    tabiki de biraz da bayiyle ilgili yakıt kalitesi, bayi üç kağıtçıysa nereden alırsan al sorunla karşılaşabilirsin ama shell'in özellikle türkiyedeki arabaların baş belası olan lpg ile ilgili kendi bünyesinde sürekli ciddi performans çalışmaları yaptığını biliyorum... bu da bende 1 adım önde kılıyor kendilerini... yaklaşık 10 yıllık sürücü olarak da gayet memnunum... benim için konu lpg ise beni 50 km fazla yol götürmesinden daha önemli performans kalitesi

16. kadobay

kadobay Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    359
    Ad Soyad:
    Kadir Baykal
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    Sizin tüm akaryakıt şirketlerinin aynı rafineriden (tüpraş yada botaş) yakıt aldığına dair söylediğinize katılıyorum.

Lakin tüm istasyonlarda pompadan son satışı yapılan (katkılı olanlarda firmadan firmaya fark olabilir ama katkısız olan) akaryakıtın rafineriden çıktığı kaliteyle aynı olup olmadığı konusuna da hakim misiniz?

Rafineriden alınan yakıta, düşük kaliteli kaçak yolla temin edilen veya üretilen akaryakıtların katılıp katılmadığı ve bu şekilde satılıp satılmadığı konusuna da hakim misiniz?

Benim küçük kardeşim 25 yıla yakındır taksicilik yapar, önceden 4 plaka idi şimdi 2 plaka ile.
    Yıllardır bilindik marka bir istasyondan (özel indirimli) yakıt alırdı. Geçen yıl bi ara "abi yakıtı **** den alıyom, niye almiyim aylık 6-7 bin yakıt giderim var 5-6 yüz tl daha az olacak" demişti.(ucuz mazot kullanılmasına taraftar olmadığımı da kardeşime söylemiştim)

Dediği yer fazla yaygınlığı olmayan ve pek bilinmedik markalardan biri. Normal satış fiyatı bile diğer firmaların özel uyguladığı indirimden daha ucuz. Aylık yaptığı yol, aldığı yakıt hesabını iyi tutar. Araçlarda gps var.Yol belli, gittiği yerler belli, müşterisi belli...
    Bu konu açıldıktan sonra aklıma geldi bir kaç gün önce sordum ordan devam ediyon mu yakıt almaya dedim.
    Yok abi ordan aldığım yakıt daha az yol yapıyodu bıraktım orayı dedi. Hem ucuz hem daha az yol yapıyo...
    Ha bu arada geçen yıl araçlarından birisi motor arızası yaptığını biliyom, enjektör mü sibop mu birisi erimiş, enjektör işemesi olmuş denmiş.Yeni takılanda da kısa süre sonra yine enjektör arızasından sibop kesmiş bi dünya masraf etmişti.

Siz ne kadar konuya hakim olduğunuzu söyleseniz de ortada, petrol istasyonundan aldığı mazottan ötürü enjektör arızası, yüksek ısıya maruz kalıp sibop erimesi, motor arızasına maruz kalanların olduğu bir gerçek var.2021 yılında dahi kaçak akaryakıt üretiminin yapıldığı yerlerle ilgili haberler var.

Bu güvensizlik olayı daha uzun yıllar bitmez...

45R3928 bunu beğendi.
  17. 45R3928

45R3928 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    354
    Ad Soyad:
    Muhammed Çelik
    Yaşadığınız Şehir:
    43-KÜTAHYA
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD

Uzun yazı emeğiniz için teşekkürler :) istasyon önemli diyoruz tekrar. Bu tip kullanıclarında Türkiye geneli yaygın markalarla anlaşma yapmasını tavsiye ederim uzun yolda yada şehir dışı kullanımlarda indirimli daha güvenilir yerlerden yakıt ikmali yapmaları için ki sanırım kardeşiniz ona döndü.
    Birde bölgesinde tavsiye üzerine yerel markalardan alınabilir istasyon sahibi çok önemli

kadobay bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş