Arkadaslar.Engelli ( OTV odemeden) sifir arac alimi hakkinda nacizane tecrubelerim var.Sorulari olan arkadaslarla bildiklerimi paylasabilirim.Tesekkurler.
merhabalar iyi akşamlar tek kulak işitme kaybı durumunda net bir bilgi bulamadım. sizin bilginiz varmıdır? ötvden faydalanma durumu var mıdır?
OTV Indirimimden faydalanabilmeniz icin sizin yada 3 dereceye kadar kan bagi olan bir yakininizin tam tesekkullu bir devlet hastahanesinden % 90 ve uzeri engellidir raporu alabilmeniz lazim.Bahsettiginiz engelinizin bu orana yaklasacagini tahmin etmiyorum.Gecmis olsun.
Şu son yasal düzenleme yani ötv yasasında yapılan değişiklikler sonrasında engelli için bir açıklama gelmedi eski düzen devam ediyor. Çok kısa zaman öncesine kadar kokundan engelli arkadaşlar bile engelli sayılmıyor idi ötv kanununda.
Bir düzeltme yapmak isterim naçizane benim engelim %84 fakat fiziksel engelim var ve ehliyetimi değiştirerek (E sınıfı olarak) sağlık kurulunda otomatik vites kodu geçtiler (10,02) ve indirimden faydalandım Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Otomatik vites kullanır kararı verilenler ya da %90 engeli olanlar alabiliyor diye biliyorum. Başka detaylar varsa öğrenmek isteriz elbette
Engelli araçlarında üç grup var. Bunların basında %90 engelliler. İkinci grup her iki ayağını kullanamayan sürücüler diğer grup ise sadece sağ ayağını ve sol kolunu kullanan gruplar. İşte bu gruplar durumlarına göre ÖTV indirimi alırlar. Ve burada %90 engelli grup içinde ÖTV kanunu farklı işler.
Evet fiziksel engel durumumda net bilgim yok o yuzden Alinan arac tescil tarihinden itibaren 5 yil boyunca satilamiyor.Illada satacam denilirse ilk alimda odenmeyen otv maliyeye yatirilarak arac satilabiliyor.Motorlu tasitlar vergisi ise arac engelli kisinin uzerinde oldugu surece odenmiyor.
Birde böyle bir durum var %90 ve üzeri raporu alanlar ÖTV'siz araba alabiliyorlar fakat engeli araba kullanıma uygun değilse ve daha önceden ehliyet aldıysa ehliyetine el koyarlar ve aracı tayın etti kişiler veya kendisi araçta seyhat etti durumda araç kullanılır, aksi durumda yakaladığnda araç bağlanır. örnek: Kalp hastaları veya ileri derece kanser hastaları vs. %90 ve altı sadece bedensel engelliler alabiliyor en düşük derece %40.
Ortopedik engelli olanlarda yüzde önemli değil. Engelli ehliyeti olması yeterli. Ayrıca aracı kendisinden başkası kullanamaz Lenovo S1a40 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sabahattin beyin mesajini izniyle biraz duzeltmek istiyorum.Bahsettiginiz baskasi kullanamaz olayi ortopedik engellileri kapsiyor.Bunun haricinde ki engelli durumunda ucuncu dereceye kadar kan ve sihri kan bagi yakinlari kullanabilir.Arac baglanamaz ceza yazilamaz.
Arkadaşlar %90 ve üzeri raporla alınan araçları (eğer özel tertibat yoksa) herkes kullanabilir. O dediğiniz 3. kan bağı filan kaldırılmış artık.
Bende şöyle bir düzeltmede bulunayım hemen %90 altı yani ortopedik engeli olan otomatik vites veya özel tertibatlı olarak indirimden faydalanacak kişiler aracın teknik belgesi veya özel tertibap projesi TSE'ye onaya gittiğinde 2016 Yılı için 400,00 TL yatırıp dilekçe verdiği taktirde 3. derece yakınına kadar kullanma imkanı var
Zaten yazmışım tayın etti kişiler bunlar üçüncü derece akraba da olur, kendisine yardımcı olan kişiler de olur ( ben orada aracın başkalarında kullanması kısıtlamayı vurguladım.) Ve %90 rapor alıp hastalığ araç kullanıma engel ise, ehliyetine el konur. Benim bahsettiğm bedensel engellilerin haricindeki durumlar.