Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

ELO Geciklemeli iç aydınlatma rölesi takma

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda mursel_balci tarafından 16 Mart 2015 tarihinde açılan konu

1. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    Merhaba arkadaşlar. aslında özel mesaj yoluyla bir arkadaşın sorduğu soruya cevap olarak yazmıştım. ama bayağı uzun olunca herkes faydalanır düşüncesiyle konu açmaya karar verdim.

Eski tip araçlarda tavan lambası sadece kapı butonlarına şase gelirse yanar kapıyı kapatıncada pat diye söner.
    Yeni nesil araçlarda ise yavaşça aydınlanmaya başlayıp yavaşça söner. ayrıca kontağı açınca da yavaşça sönüp kontağı kapatınca da yavaşça tekrar yanmaya başlar.

Bunun için ELO firması bir röle geliştirmiş. kendilerini buradan tebrik etmek istiyorum. bayağı faydalı ürünler geliştiriyorlar. rölenin fiyatı ise 15 tl civarında makul bir ücretle satılıyor.

röleyi buradana alabilirsiniz.
    https://eticaret.elo.com.tr/ELO-GECIKMELI-IC-AYDINLATMA-ROLESI-12V,PR-52.html

bu röleyi bağlamak için
    http://www.elo.com.tr/gecikmeli-ic-aydinlatma-rolesi
    buradan faydalanabilirsiniz.

ben yine de nasıl bağlanacağı hakkında biraz bilgi vereyim.
    rölenin bacakları üzerinde numaralar vardır.
    bu numaralara göre
    31 numara şaseye
    30 numara sabit 12 volt (+)
    15 Numara kontaktan gelen 12 volt

Geriye 2 adet uç kalıyor.
    bu iki adet uç için tavan lambasına giden kabloları bulmak gerekiyor. bunun için ön sol direkten pedalların olduğu kısma inen kablolara bakabilirsiniz. bunlardan tavan lambasına giden 2 adet kablo vardır. bu kablolardan birisinde sabit 12 volt vardır. diğer kablo ise şasedir. şase ise aracın kapılarındaki butonlara bağlıdır.
    şase olan kabloyu bulup ortadan kesilecek.
    31 s yazan yere butondan gelen kablo takılacak.
    31 l yazan yere ise tavan lambasına giden kabloya takılacak.

buraya kadar yaptıklarımızla aracımız kapıyı açınca tavan lambası yavaşça aydınlanmaya başlar. kontağı açınca yavaşça söner kontağı kapatınca yine yavaşça yanmaya başlar. aracı kapatınca da yavaşça söner.

bunu uzaktan kumanda sistemine dahil etmek için. butondan gelen kısma yani 31 s yazan kısma aracı uzaktan kumanda ile açınca şase verecek şekilde bağlantı yapmak gerekiyor.
    Bunun için ya uzaktan kumandanın beyninden gerekli çıkışı bulmak gerekiyor ya da merkezi kilit rölesinden gerekli çıkışı bulmak gerekiyor. eğer aracınızın şöför kapısına sonradan takılmış bir merkezi kilit motoru varsa buna gelen kablolara bakılarak burdan da gerekli sinyal alınabilir.
    Uzaktan kumanda sinyalini bulduktan sonra bunu ya röleyle yada diyotla takmak iyi olur. çünkü araç kapısını açınca sinyal aldığımız yere şase gidecek bu da çeşitli olumsuzluklara neden olabilir. ama röle yada diyot kullanırsak sıkıntı teşkil etmez.

2. tekosis

tekosis Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    331
    Ad Soyad:
    Mustafa Yaşar
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.3 (2003-2005) LC
    teşekkürler hocam. elinize sağlık.

3. Suatt35

Suatt35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    85
    Ad Soyad:
    Suat Yürük
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    Abi burda bahsettiğin röle bağlantısını açıklar mısın rica etsem ? hafta sonu aracıma uygulamayı düşünüyorum.

4. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    yani uzaktan kumanda sinyalini direk olarak elonun rölesine takmayıp araya normal bir röle takıp uzaktan kumandadan gelen sinyali bu normal röleyi çalıştırıp elonun rölesine şase verecek şekilde bağlanması.

Suatt35 bunu beğendi.
  5. Suatt35

Suatt35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    85
    Ad Soyad:
    Suat Yürük
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    Bu kısım beni biraz uğraştıracak gibi :) Teşekkür ederim abi..

Bu Sayfayı Paylaş