Elektronik Kontrollü Kavrama SistemleriKavrama aynı eksende bulunan iki milden birinde olan hareketi diğerine iletmekte veya iletilen hareketi kesmekte kullanılan makine elemanıdır. Otomotiv sanayisinde ise kavrama motor ile vites kutusu irtibatını sağlamakta kullanılır. Bazı durumlarda hareketin artırılması ya da azaltılması ile motor-güç aktarma organları bağlantısının sürekli olarak kesilmesinde de kullanılmaktadır. Taşıtlarda kullanılacak kavramanın tipi taşıt motorunun üreteceği güce, iletilecek tork miktarına ve taşıtın kapasitesi ile vites kutusunun durumuna uygun olarak seçilir. Ancak kavramalar sarsıntısız tatlı bir kavrama sağlamalı, ani kavramalarda oluşan yüksek enerjiyi kolayca absorbe edebilmeli, kavramış durumda kaymamalı, tüm çalışma şartlarında yüksek sürtünme katsayısına sahip olmalı, krank milindeki burulma titreşimlerini vites kutusuna iletmemeli ve vites değişimlerindeki farklı yüklere kolayca uyum sağlayabilmelidir. Kavramalardan beklenen bu özelliklerin optimizasyonu sonucu genel taşıt performansı artacağı gibi ciddi bir yakıt tasarrufu da sağlanabilmektedir. Klasik (mekanik), hidrolik, elektromanyetik kavramalarda, elektronik kontrol sistemleri kavramaların çalışma performansının arttırılmasına yönelik olarak tasarlanmaktadırlar. Her kavrama sisteminin kendine has kısıtlamaları vardır. Dolayısıyla kullanılan elektronik kontrol sistemleri belirli kısıtlamaları ortadan kaldırmaya yöneliktir. Başka bir ifadeyle mevcut sistemlerdeki problemleri gidermeye yöneliktir.bunu yarı otomatik yani elektronik kavramada diyebileceğimiz opeller örnek olabilir.... araçlar otomatik vites fakat debriyaj seti bulunmaktadır....
opel kullanan bır ark vıtesını degıstıreyımd edım sıfır araba ama vıtes o kadar serttıkı anlatamam cok zorlandım degıstırıken. ark da bunlar sanırım elektronık debrıoyajlı deyınce sormak ıstedım. sımdı getzımın kıyemtını anlıyorum vıtesını serce parmagım ıle degıstırıyorum co0k yumusak araba denmesı de bundan olsa gerek bır de dıreksıyounu bıraz sert olsaymıs tam olacakmıs. zaten bosuna dememısler getzı kullanamayan baska hıc bır aracı kullanamaz dıyehttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley10.gifhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley10.gif