Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Elantra XD Egzoz Emisyon Ölçümü Değerleri

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda EKargin tarafından 7 Ağustos 2015 tarihinde açılan konu

1. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    Merhaba, 9lt./100km yakıt sarfiyatı sebebi ile MAP ve Oksijen sensörlerinin hava/yakıt karışımını doğru ayarlayamadığından şüphelenip ölçüm yapan bir yere gittim ve Bosch marka eski bir cihazla ölçüm yaptılar. Aşağıda ölçüm değerlerini görebilirsiniz. Ustalar normal dedi ama elbette güvenmedim. Carbon Clean tavsiye etti 2 saat sürer dedi 200 lira alırım dedi. Ciddiye almadım. İnternetten araştırdığım kadarı ile referans emisyon değerlerini buldum.

Referans Katalizatörlü araçlar (Euro2 Araçlar):
    • CO vol %: (< .0.5)
    • CO2 vol %: (> 14.0)
    • Hc ppm: (< 100)
    • O2 vol %: (< 2.0)
    Mevcut Değerler:

O2 ölçümü yapmamışlar. Çalışmıyordur kesin O2 sensörü ölçüm yapan makinanın. Ne bilsinler O2 sensörünü arabanın bunlar daha makinaları bozuk.. Ayrıca XD Elantraların motorları Euro2 mi 3 mü arkadaşlar?

erenuzel41 bunu beğendi.
  2. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Euro 3 diye biliyorum. 9 litre tüketim şehir içi benzin ise sıkışık trafikte normal sayılabilir. Ben 10 litre lpg tüketiyorum benzinde bu rakam 8 e kadar iner en fazla

D2533 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

3. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Garip olan şu ki şehir içi değer 9.1litre, uzun yola çıkınca ise 8.8 litre. Hiç değişmemesi bir problem olduğunu göstermez mi apaçık?

4. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Unutmuşum araçta LPG yok..

5. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Elantra sahipleri yakıt değerlerini paylaşırsa sevinirim. Emisyondan anlayan arkadaşlar da yorumlarsa çok makbule geçer. Teşekkürler

6. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    Ariza isigi yanmadiysa bu dediginiz arizalar yoktur.

Elantra xd de elm327 gibi ucuz bir ariza tespit aparati calisacaktir.

Onu alin.

Hem oksijen sensor voltaj degerini hemde map sensor degerini goruntulersiniz. (Androidli telefon veya bluetooth lu bilgisayar a kuracaginiz programlar ile)

7. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Bir forum sitesinde üyenin yorumu araç 2005 xd2;

9,6lt nerde 6,4lt nerde.. Yoruma bakılırsa onunda arıza lambası yanmamış fakat yakıt 10 litreye dayanmış. Benim araçta aynı şekilde ve çekişte düşmede var..

8. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Bu ölçümü eksozdan yani son susturucudan yapıyorlar değilmi? eğer bu ölçümleri yorumlarsak; eklemiş olduğunuz euro 2 motorlar için olan kılavuzda karbonmonoksit 1 litre başına yüzde 0,5 in üzerinde olacak yazmışlar sizinki 0,52 çıkmış bu değer bence katalitik konvertörün çevirememiş yani konvert edememiş olduğu eksoz gazını belirten değer zaten ideal değerde çıkmış onda sorun yok, karbondioksit salınımı ise 1litre başına yüzde 14 ün altında olacak demiş kılavuz sizinkisi 15.2 çıkmış sapması yüzde 1.2 bunu da şöyle düşünsek katalitik konvertör daha tam ısınamamış olabilir yada karbonmonoksit gazını karbondioksite çevirmede çok çok az yetersiz kalmış olabilir. Burada ölçülen Hc değeri hidrokarbon dur benim bildiğim kadarıyla eksozdan çıkan hidrokarbon miktarı tam olarak yanmamış yakıta delalet eder, bunun kılavuz değeri 100 ün üzeri demiş, sizinkisi 128 çıkmış bu da ideal değer, motorun sağlıklı çalışması için illa yakıtın tamamını yüzde 100 olarak yakması gerekmez karışım bazen biraz zengin olmalı bu da bunu belirten değer bence

Oksijen ölçümü yapılmamış belki bu ölçüm arabanın motorunun oksijen sensöründen lambda sensöründen alınan veriler obd soketi ile ölçüm yapan cihaza ekstradan bağlanarak yapılıyor olabilir onu bilmiyorlar ise o sebeple yapamamış olabilirler.

Dışarıda sanayide tamircide hatta TüvTürk istasyonlarının pek çoğunda yapılan ölçümlerin kesin yüzde yüz doğru sonuç verdiği söylenemez çünki her ölçüm cihazının belirli bir sapma değeri ölçüm belirsizliği vardır bu cihazları belli periyotlarla kalibrasyona gönderip sapma değerlerini bilmeyen ve yaptığı ölçüm üzerine ilave etmeyen işletmelerin ölçümleri zaten çok güvenilir olmaz ancak üç aşağı beş yukarı olur.

Euro 3 emisyon değerleri elimizde olsa onunla karşılaştırsak acaba ne sonuçlar çıkar bu değerlere göre onu merak ettim:)

9. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Hocam euro3 te var. Ayrıca evet sadece egzozdan yapıldı kontrol

Katalizatörlü araçlar (Euro3 ve üstü Araçlar):

• CO vol %: (< .0.1)
    • CO2 vol %: (> 14.0)
    • Hc ppm: (< 20)
    • O2 vol %: (< 2.0)

10. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Geçen ay benzinim azaldığında sürekli benzin aldığım yeri es geçip daha önceden benzin aldığım başka bir benzinciden depoyu doldurdum yol bilgisayarım delirmiş gibiydi şehir içinde benim getz 13 litreleri gördü sonra yine eski benzincimden benzin aldım bir 100km kadar sonra değerlerim düzeldi. Yakıt ta bunu çok farkettiriyor özellikle yazın benzin çok çok hızlı buharlaşan bir madde ama kışın döküldüğü yerde kalıveriyor birde bunun içine yakıtı pazarlayan firmaların eklediği katkılar eklenince işler değişiyor, Tüpraş ta üniversite bitirme ödevi yapmıştık yazlık ve kışlık benzin ve mazot aynı özellikte değil ve geçenlerde benzinlikte pompacı ile konuşuyordum çok yağmur yağdı ortalığı sel götürdü dedim acaba alttaki tanklara su sızması oluyormu dedim pompacı illa ki az miktarda su girmesi oluyor ama problem olacak kadar değil demişti.

Farklı bir yerden benzin alarak deneyebilirsiniz ama şu durumda katkısız benzinleri öneririm yani 97-98 oktan değil yada vpower excellium fullforce gibi yakıtları değil de her zaman aldığınız benzinci dışında başka bir benzinciden normal kurşunsuz doldurup denemelisiniz.

11. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Hocam bende tüpraşta staj yaptım ama malzeme ikmaldeydim sahada değil yazlık kışlık yakıta aşina değilim. Ayrıca benzinlikte pompa saha görevlisi olarak da çalıştım. Yağmur suyunun depoya kaçması gibi bir durum söz konusu olamaz. Depoların üzerinde bir kapak vardır. Bu kapak logar kapağı gibidir. O kapaktan sonra ayrıca bir kapak daha vardır bu da tankerden gelen dolum hortumunun gireceği kadardır. Yakıtı BP, Shell ve Opetten alıyorum onun haricinde 1 kez moilden aldım su gibi gitti hatta gariptir ki şamadıra oynamadı. Uzun kısa yol yakıt değeri aynı olması beni araçla ilgili bir sorun olduğuna ikna ediyor açıkcası..

12. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    http://cararac.com/emissions/hyundai/elantra.html Bu sitede Elantra motoru Euro 3 emisyon standartlarında görünüyor. Euro 3 referans değerle kıyaslarsak arada ciddi fark oluşuyor..

Bu durumda 20'nin altında olması gereken hc ppm değeri 128
    0,0.1'in altında olması gereken co değeri ise 0,5.2 görünüyor.

13. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    bu durumda ölçüm cihazı sonuçlarına güvenirsek evet sorun var gözüküyor. :(

14. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    1. CO yanma verimliliğinin göstergesidir. Bir aracın egzozundaki CO miktarı doğrudan hava-yakıt oranıyla bağlantılıdır. Yüksek CO, tam yanma için ihtiyaç duyulan miktarlardan daha az O2 temininden kaynaklanır.

Yüksek olması çok zengin karışım nedeniyle olur, silindir yanma odasında cok fazla yakıt veya yetersiz hava vardır (AFR ölçüm sonucu 14.7 den düşüktür, Lambda 1.0 dan düşüktür.)

2. Yüksek hidrokarbon (HC) ölçümleri genel olarak ateşleme yetersizliğinden veya tam yanma olmamasından ötürü, yanmamış yakıtın egzozdan atılmasının göstergesidir. Ortak nedenler; hatalı ateşleme sistemi,düzgün olmayan hava yakıt karışımıdır.

• Bujier nedeniyle tamamlanmamış yanma.
      • Uygunsuz ateşleme avansları,
      • Hasar görmüş ateşleme kabloları
      • Motorda kompresyon düşüklüğü
      • ECM-ECU arızası
      • Katalitik Konvertör arızaları
    Yüksek çıkan değerler CO ve HC. Bu sonuca göre araçta zengin karışım var birinci ihtimal. Yüksek CO bunun göstergesi. O2 temin edemiyor. Bu noktada MAP ve Oksijen sensörlerinin görevini yapmadığı fikri oluşuyor. Buda yüksek HC oluşmasına etki ediyor diye düşünüyorum.

15. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Yakıt değeri yüksek bence 7 lt civarı olmalı bence çekişi nasıl acaba , Carbon clean için bende geçenlerde konu açmıştım hiç gerek yok bazen aşındırma yapıp iyice masraf çıkarabiliyormuş bazı servislerde var cihazlar yakıt hava karışımını ne kadar doğru yaptığını ölçen ama bunlardan önce belki yamışsınızdır hava yollarına filtreler vs. ter temiz etmek gerekli emme manifoltlarını temizlemek gerekiyor motor rahat nefes alamaz ise yakıta yükleniyor hem çok yakıp hemde gitmiyor.

16. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Çekiş düşük.. Yakıyor ve atiklik yok.

17. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Tamam aynen böyle işte, AFR ECU tarafından düzgün ayarlanamazsa o zaman motor ısındığında bile eksozdan kötü kokulu gaz çıkmaya devam eder gereğinden zengin karışımda motor boğulur gereğinden fakir karışım olursa gaz yemez çünki, bir litre benzinin tam olarak yanması için 14.7 litre havaya ihtiyaç var, motor soğukken zengin karışımla çalışırken zaten bu Air Fuel Ratio değeri 1/8 yada 1/10 oluyordur yani 14.7 nin illa altına düşüyordur motor soğukken benzinli motorlarda çok fazla güç kaybı olmaz, ama motor ısındığı zaman bu kadar zengin karışım verilirse o zaman boğulma yapar ve çekiş düşer bence.

Maf sensörü boğaz kelebeğinin arkasında oluyor genellikle elantrada tam olarak yerini bilmiyorum ama motor yağı buharıyla kirlendiği için zaman içinde ölçüm yapamaz hale gelebiliyor maf sensörü ölçüm yapamadığında dalgalı rölanti stop etme silkeleme gaz yememe gibi sorunlar çıkarıyor, onu balata spreyi gibi şeylerle temizliyorlar çoğunlukla düzeliyor, bir diğer başka yöntem ise OBD arıza tespit cihazına bağlanıp ECU nun herhangi bir arıza kaydı alıp almadığına bakılabilir, işin kötü tarafı bazı model araçlardaki ECU ların versiyonları bazı hataları sallamayan ve her hatada arıza ışığı yakmayan türden bir programa sahip oluyor Onu da @MSC Serdar abi biliyordu.

18. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    O zaman araç hava alamıyor sanıırım

19. EKargin

EKargin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Emre Kargın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Bu sorunlar yok hocam. Tek problem aracın normalden 2 - 2,5 litre fazla yakıyor olması. Sakin kullanımda. Çiğ benzin kokusu egzozdan belli ediyor kendini zaten. Araçta yağ yakma yok ama biraz fazla gaz verince inceden siyah duman atıyor.

20. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Siz yine de emişi kontrol edin hava filtresi ne durumda? Filtrede yağ var mı?

Bu Sayfayı Paylaş