Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

El freni sorunu

'Elantra Forum - Club (XD,XD2; 2000–2006)' forumunda sinansinan tarafından 10 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu

1. sinansinan

sinansinan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Merhaba arkadaşlar. Bir sorun mudur yoksa normal midir emin değilim. Şimdiye kadar kullandığım araçlarda arka frenler kampanaydı. Elentra da ise 4 fren disk. Araç hareket halindeyken el frenini çektiğim zaman araç durmuyor. Hareket etmeye devam ediyor. Epey bir mesafede hafif yavaşlama hissediyorsunuz. Diğer araçlarda hareket halindeyken çektiğimde normal fren kadar etkili oluyor ve durduruyordu. Acil bir durumda el freni kullanmanın hiç bir anlamı olmuyor. Aracın durmasında bir katkı sağlamıyor. Bu durum normal mi acaba. Yoksa benim aracımın el freninde bir sorun olabilir mi acaba. Sizlerde durum nasıl.
    Herkese yorumları için şimdiden teşekkür ediyorum.

KAFKAS TÜRKÜ bunu beğendi.
  2. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Benim araçda arkada kampana var bende bir kere denemiştim benim kide bariz durdurmadı yavaştan gitmeye devam ettii. Konuyu takip ediyorum

3. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    El Freni Çektimi Arka Tekeri Kitlemesi Gerekir.Kitlemiyorsa Düzgün Çalışmıyor Demektir,
    El Freni Acil Durum Frenide Değildir. Acil Durumda Kurtarmadan Çok Daha Çok Kazaya Neden Olur. 60,70 Le Giderken El Freni Çekince, Balatalar Tekerlerden Birine Çok Az Bir Kuvvet Uyguladımı Direk O Taraftan Kaymaya Başlar.

4. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Valla Ersin ben 40la falan gidiyodum şöyle bir çekeyim deneyim dedim çok az yavaşladı araba gerçi sonuna kadarda asılmadım :) Şu buluşma gerçekleşsin bakarız test ederiz :)

5. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  6. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Benim Arkada 250-300 Kg Ağırlık Olsun Lastiklerimde İyi Olsun Bende Dururum. Şimdi 10 La Bile Çeksem Durmaz Kayar Gider :rolleyes:

7. Tülin

Tülin Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    163
    Ad Soyad:
    Tülin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    hatta bu olaya ben şahidim,hemde koca otobüs... çok kızmıştımda neyse :mad:

8. DaMdaKi_KeMaNCi

DaMdaKi_KeMaNCi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Lastiğin yere sağlam bastığı yollarda yani tutunmanın iyi olduğu zeminlerde el frenini ağır bir şekilde çekseniz de, abansanız da tekerleri kitleyip kayma sağlayamayabilirsiniz. Lastikler toprak ve mucurlu yollarda kaymaya daha müsait olduğundan el frenini bu yollarda test etmeniz daha uygun olur.

9. fbacanli

fbacanli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Ferruh BACANLI
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    İ40 1.6 GDİ (2012-201X)
    süratle giderken el firenini kullanmak aracı kontrolden çıkarıp kaydırır mı yoksa kontrollü bir duruşa yardımcı mı olur tam anlaşılmamış mesajlardan, bilen biri açıklarsa acil durumlarda ona göre hareket ederiz.

10. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Bir Taraf Digerinden Az Tutarsa Araç Kıçını Kaydırır.Kısacası El Freni Acil Durum Freni Değildir. Tabi Bahsettigim Yüksek Hızlar 20,30 Km/h Lerde Sorun Olmaz.

11. Halil Altunay

Halil Altunay Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    109
    Ad Soyad:
    Halil ALTUNAY
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Fiat
    4 disk fren olan aracımda 50 km/s hızı geçmeden el frenini çekince aracın arka tekerleklerini kitliyor eğer zemin sağlamsa aracı durduruyor . aracın durduğundaki yönü ayardan sanırım sağa meğilli oluyor. eğer zemin sağlam değilse direksiyona göre pozisyonu kayarak belirliyor. yüksek hızlarda denemedim.

12. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Mesela ben dün Kavacık Opel'in ordaki yokuşta giderken 20-30 km hızla el frenini çektim 1 kaç metre gitti sonra durdu fakat aracın kampanaları tornalandı ve arkada balatalar yeni tam bitti derken başka arızalar cıkarmayın arkadaşlar yaa :)

13. sinansinan

sinansinan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Merhaba. Bazen insanın gerçekten iyi bir el frenine ihtiyacı oluyor. Geçen gün düz yolda en fazla 40 la giderken önümdeki araç birden durdu. Doğal olarak bende frene sonuna kadar bastım. Ancak fren sertleşti ve araç hareket etmeye devam etti. Göz göre göre gittim vurdum arabaya. Daha önce ki denemelerimde el frenini çekince araç durmadığı için el frenine hiç dokunmadım. Ancak el freni düzgün çalışacak olsaydı aracı rahatça durdurabilirdim. Araç çok hızlı olmadığı için kayma eğilimi göstereceğini de sanmıyorum. Bakalım bir ara servise gene de sorayım diyorum. Normal sanayideki tamircim disk frenler de elfreninin aracı durdurmaya bir faydasının olmayacağını, sadece dururken kaymaması için işe yarayacağını söylüyor. Gerçekten freni sonuna kadar çekince durduğunuz yerde vitese atıp kalkmaya çalıştığınızda arabayı bırakmıyor.
    Herkese yorumları için tekrar teşekkür ediyorum.

14. Önal

Önal Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    479
    Ad Soyad:
    Önal
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    VW
    siz el freninin işlevini çok yanlış anlamışsınız aracı durdurmak gibi bir görevi yoktur bu frenlerin işidir el freni aracı park halinde sabit tutmak içindir bunu yerine getiriyorsa daha fazla birşey beklememek gerek bence.. siz bence elfreninden önce frenlerinizi kontrol edin 40 km ile duramıyorsanız durum kötü demekki, belki hidrolik yağı özelliğini kaybetmiş olabilir..

KAFKAS TÜRKÜ bunu beğendi.
  15. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Valla hocam fren pedalı ile 150 km ile gayet güzel duruyor. Serdar abi'nin dediği gibi el frenini çektiğim anda cart diye durmuyor araç benimki öyle en azından

16. AdemOcakli

AdemOcakli Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    1,466
    Ad Soyad:
    Adem Ocaklı
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.0 CRDİ (2006-2010) NF
    El freninin şakası olmaz arkadaşlar yüksek tecrübe sahibi değilseniz elfreni ile yüksek süratlerde aracı durdurmaya kalkmak intihara teşebbüsten farklı değildir frenlerin çalışmadığı durumlarda aracı el freni ile durdurmak zorunda kalırsanız motor gücünden faydalanarak yavaşlatmalı ve el frenini ondansonra kullanmalısınız.yüksek hızlarda elfreninin heleki ani olarak çekilmesi aracın hızla savrunlasına arkadan kaymasına neden olurki aracın hakimiyetini tamamen kaybedersiniz, el freni eğer zayıf ise dik yokuşlarda arcı tutmaz ve kaydırırsa bir frenciye gidip ayarlattırın yeter ayarsız frenler çeşitli risklere neden olur.hatta zaman zaman güvenliginiz açısından fren testine girip kontrol ettirmekte fayda var bu sizin iyibir sürücü olduğunuzun göstergesidir ben kendim test ederim demeyin alsa self test bir test donanımının yerini tutmaz ve doğru netice vermez frenlerdeki dengesizlik ölümcül neticeler doğurabilir.Lastikleriniz cok iyi bile olsa doğru ayarlanmamış fren tertibatı hiçbir işe yaramaz.
    Bu arada Serdar otobüsü durdurmduğunu yazmış otobüste el freni daha etkilidir küçük araçlar kadar savrulma eğilimi yoktur oyüzden otobüsün durdurulması birnebzede olsa daha kolaydır oyüzden karşılaştırmada kriter olamaz.

17. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    O tornalama işlemi iyi değil işte. Sonra frenler ayar tutmuyor.

18. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Neyse artık araba sana emanet abi inş. bu sefer biticek tüm işleri yarını iple çekiyorum aracımı teslim alacağım :)

19. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  20. Tamer52

Tamer52 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    729
    Ad Soyad:
    Tamer gürsoy
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    VW
    ben starexle rampa aşşağı bi elfren çektim araba dümdüz gitti baktım arkada bi toz-duman kalktı(hız 25-30)

Bu Sayfayı Paylaş