Merhaba arkadaşlar. Benim dizel getz'imde kafamı kurcalayan bir sorun seziyorum. Aracım 2500 devre kadar dip gazda gaza ani tepkiler vermiyor hatta 2000 devrin altında hiç tepki vermiyor boşa basıyormuşum hissi uyandırıyor. Ayrıca bunla bağlantılı bir sorun olarak hissettiğim uzun yolda arıza lambası yanıyor ve yolculuktan sonra bir kaç kontak açıp kapayınca arıza lambası sönüyor. Aracımda 3000 devir üstü performans çok iyi ancak düşük devirdeki gaz tepkisizliği can sıkıcı. Kıyaslama anlamında şirkette kullandığım diğer dizellerin (fiat doblo, toyota corolla),citroen C5'i de denedim, hepsi de ağır arabalar. Bu araçların düşük devirde gaza sonuna kadar basınca hemen gaz yeme hissi vermesi ve kısa sürede toparlanmaları beni şaşırtıyor. Acaba aracımda bir sorun mu var yoksa bu crdi'lerin karakteristik özelliği mi merak ediyorum. Bir sorum da mazot filtresinin eskimiş olması böyle bir soruna yol açar mı? Konuyla ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
bu dizel getzin motor yapısıyla alakalı, 2000 devir altı motor çok cansız. çok sarsıntı yaratıyor.hatta gazda ayağınızı sabit tutarak 1500 devirden yukarı çıktığınızda, 2000 devirde araba zıplıyor, devir saatinin 2000den 3000e çıkması anında oluyor. bu hem turbonun yapısı hem de motor krank ve volan dişlisiyle ilgili, alışınca sorun olmadığını düşünüyorum. yakıt filtresini mutlaka değiştirin, hata olursa büyük masraf çıkartıyor.
Hava filtresinin kirlenmesi, alınan yakıtın kalitesi de bu sorunun sebeblerinden bir kaçıdır. Ben 7500 km de bir hava filtresini değiştiriyorum. Yoksa fazla yakıyor, duman atıyor ve gaz pedalı geç tepki vermeye başlıyor. Yakıt olayına gelecek olursak. en çok tercih edilen marka değil şubeyi bulmak gerekiyor. Geçen hafta denedim. 4 gün arayla yakıt aldığım iki ayrı total bayiindeki performans birbirini tutmadı. İlk aldığım mükemmel denecek derece de motoru rahatlattı. Yumuşak ve sessiz çalışmasını sağladı. Gaz pedalındaki tepkileri anında uygulamaya geçirdi. Ama diğer bir total bayiinde yakıt aldığımda bu olmadı. Yani bu sorunun nedeni bir değil birden fazla.
evet arkadaşlar aracımı periyodik bakıma soktum. yağ ustanın söylediğine göre 10x40 shell 70 tl, mazot filtresi, hava, polen ve yağ filtreleri değişti. toplamda bakım 150 TL tuttu. Sonuç olarak aracın dip gaz dumanında azalma var, performansı da çok değişti daha atak ve ara hızlanmalarda eğer 2500 devir civarındaysam çok iyi performans veriyor. normalde ankara çevre yolunda yüksek hızlardan sonra arıza lambası yakarken henüz arıza lambası yanmadı. son olarak araca würth common rail mazot katkısı koymaya karar verdim. inşallah onun da katkılarını görürüm.