Merhaba, 2009 benzinli/lpg matrix var. Yıllarca rolantide 8.500-9.000 aralığında çalışıyordu. 7 ay önce conta değişimi yapıldı. Sonraki süreçlerde radyatör hortumlarında sızıntılar olmaya başladı ve araç rolantide 7.000-7.500 civarında çalışmaya başladı, hem benzin hem lpg de. Haliyle yakıt tüketimi de biraz düştü. Ama radyatördeki su ya hortumlardan ya kelepçelerden ya lpg T borusundan sıradıyla sızdırma yaptı, her tespit ettigim sızdırmayı yaptırdım. Araç rolantide çalışírken; -Radyatör hortumu sertleşmiyor -Tahliye suyu kapagını açıp baktım köpürme, taşma olmuyor -Radyatör kapagı 1,1 bar ve yakın zamanda degistirdim Acaba motor ısındığında bu düşük rolanti neden oluyor ve sogutma sisteminde basınç artışımı oluyor ki ordan burdan sızıntıya neden oluyor?
yani bogaz kelebeginden mi demek istediniz sayın hocam? Hava girişi zayıfsa düşük devire neden olur mu?
Sen demedin mi conta yaptırdım diye ? Hava girişi nasıl az olsun ? Contasının büyük takarsan belki hava kısmış olursun . Ekseri hava almasıyla alakalı oluyor. Metal ısınınca genleşme yapıyor ve bir yerden hava alıyor. Hava filtre hortumunda hava akış metre sensörü var. Dışarıdan giren havayı ölçtü tamam . Bu sensörden sonraki her türlü dışarıdan hava alma durumu hesaplanmaz. Üst kapak contasından ufak bir hava alma, boğaz kelebeğim etrafından oluşacak bir hava girişi bu duruma sebebiyet verebilir. Elektronik sigaranın dumanını araç çalışırken gaz kelebeğine üflersin.
Bir dakika ya araba ısınınca mı 750-800 devir aralığına geliyor dedin ? Yoksa direkt çalışması bu şekilde ? Elektronik sigara ile conta testini araç çalışmazken de yap . Gaz kelebeğini tam aç üflet/üfle . Benim dediğüm conta silindir ile üst kapağı ayıran conta değil . Üst kapağın üstünde yer alan külbüratör kapağı contasından olabilir diyorum
siz konuya hakimsiniz ama ben sizin kadar bu konuları bilmiyorum. İzlediğim videolarda fazla hava girişi olursa yakıt tüketimi artar, düşük hava girişinde yakıt tüketimi düşer diyorlardı. Aracımda yakıt tüketimi biraz düştü ve radyatör suyu farklı yerlerde sızıntıya neden oluyor. Özetle sorunu nerde aramam gerektigini söyleyebilir misiniz? Neleri kontrol ettirmeliyom?
O zaman rölanti durumu normal. Sabah benim araç 1150 devirde başlıyor 800'e kadar düşüyor . Daha da ısındıkça 700-750 arası oluyor . Ama hortumdan kaçak olayı kelepçe ile değilde hortumların kauçuklar iyice eskimiş olabilir.
Her yazdığıma cevap vermeniz büyük incelik, çok tesekkür ederim, şimdiden iyi seneler dilerim. Sizin aracın sicak motor rolanti devri daha da düsükmüş, Biraz rahatladım, muhtemelen bizim araçta da conta değişimi ile devir ayarında küçük bir degisme olmus gibi. Şimdi sızıntı devam ederse artik ona odaklanayım. Sogutma sistemindeki 3 yerin kelepçe ve parçaları degisti. Bildigim bir sızıntı yeri kalmadı artık. Yarın 0.9 barlık radyatör kapagı alıp onu da deneyeyim. Sogutma sisteminde fazla basınç olusuyor mu, tikaniklik var mi acaba, ona bakayım.
Değiştirme kapağı 1.1 bar kapaktan fazla basınç oluştursa direkt hortumu patlatır zaten şişkinlik olur. Çok ihtimal var aklıma gelende yazmayım.
yazdıgımız herseyi not aldım, ustamızla görüşüp bakmadını önerecegim ona. Aklınıza gelen başka seyler de olursa lütfen yazın
Ustam size cok teşekkür ederim. Radyatör kapağını orjinal 0.9 bar kapak ile değiştim, artık hiçbir yerden sızıntı olmuyor, hortumlarda basınç fazlalığı yok. Öyle sanıyorum ki benim orjinal kapağı 1.1 ile degiştirmişler demek ki. Yeni aldığım kapağın üstü basınçla açılabilir cinsten. Kapaktan sonra devir olayı da hafif yükseldi gibi. Yaklaşık 2 haftadır test edip öyle yazayım istedim. Şu anda sorun kalmadı ve size çok tesekkür ediyorum.