Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Dizel motorlu araçlar için....

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Misafir tarafından 21 Aralık 2008 tarihinde açılan konu

1. Misafir

Misafir Guest

<DIV id=post_message_584077>Sabahları beklemenin turbo ile pek bi alakası yoktur, amaç motor yağının en ücra köşelere kadar ulaşması içindir, bu arada silindirlerin içi tam olarak yağlanmış ve motor kendine gelmiş olur, asıl dikkat edilmesi gerekenler......

1 - Eğer aracı yüksek devirli kullanıp daha sonra stop edecekseniz turbo çarklarının kendi rölanti devrine düşene kadar beklemelisiniz, bu da yaklaşık 20 - 30 sn kadar olabilir, amaç turbo milini korumaktır, zira kontağı kapattığınızda yağlama kesilir ve mil çok az bir yağ ile dönmeye kalır, buda mile zarar verir dolayısıyla çarkların iyice yavaşlamasını beklemek gerekirki kontağı kapattıktan sonra mil en az hasarı alsın.

2 - Sık sık kontak açıp kapatmak motorun performansını engeller, kısa mesafelerde sık sık kullanması hem yakıt açısından hemde performans açısından sağlıklı değildir, zira dizel motor soğuğu sevmez.

3 - Hava filitresi elemanı çok önemlidir, sık sık değiştirmek gerekir, özellikle hava tutup tekrar kullanmaya çalışmak son derece sakıncalı, yerinden oynayan toz zerrecikleri silindirlere kaçıp hasar verir, ayrıca dizel motorlar için hava miktarı çok önemlidir, kirli bir hava filitresi karışım ayarını bozar ve performansı çok düşürür.

4 - Aynı şekilde mazot filitresi'de çok önemlidir, kirli ve şişmiş mazot filitresi performansı düşürür.

5 - Aküye yük bindirmemek adına kızdırma bujilerini sık sık kontrol ettirmekte fayda var.

6 - Yeni nesil dizel motorlar güçlerini devirden alır, yani çok gaza basmak performans demek değildir, bu nedenle aracın üzerine yük binmemişse 1.500 - 2.500 devirleri arasında kullanmak hem yakıt hem'de yıpranma adına en idealidir, ancak vites değişimlerinde bir üst vitese atarken 2.500 - 3000 devir arasında vites değiştirmek motora binen yükü hafifletmek açısından en uygun devirlerdir, yüke binen motoru zorlamamak içinde 1.500 devirin altına düşürmemek gerekir, eğer rampa çıkıyorsanız 3.000 devirin altında vites büyütmeyin, yine aynı şekilde uzun yolda'ki hızlanmalarda devirlenmenin daha çabuk olup yakıt sarfiyatını düşürmek için 3.000 devrin altında vites büyütmeyin.

7 - Yakıt seçiminde çok titiz olun, motrunuz hangi tip yakıtı gerektiriyorsa onu kullanın performans alacağım diye yüksek kaliteli tasarruf yapacağın diye düşük kaliteli yakıt kullanmayın.

8 - Yeni nesil dizel motorlar turbo takviyelidir, turbonun en büyük avantajı dizel motorlarda yüksek tork sağlamasıdır (benzinli motorlarda ise güce daha fazla etkisi olur), bu özellik ara hızlanmalarda ve rampalarda büyük avantaj sağlar, bu avantajı kullanmayı ihmal etmeyin.

2. sîneçâk

sîneçâk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ya ağam akşam oldu hüzünlendim ben yine. Bu yazıyı benim turboyu elime almamdan dolayı yazdım değil mi. Vallahi çok sevindim. Ama her çalıştırdığında bekleme meselesi beni sinir ediyor, galiba önemli olan stop etmeden önce beklemek, doğru muyum?

3. Misafir

Misafir Guest

Evet, turbo'nunilk çalıştırmada beklemek diye bir ayrıcalığıyok bu işlem tüm motorlar için"motor soğuk'ken yıpranmaması" için geçerliönemli olan yüksek devirde çalışmış turbonun devrinin düşmesini beklemek.

4. sîneçâk

sîneçâk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Bir de, benim araba, dururken, direksiyonu sağa sola çevirince devir azcık yükseliyor sanki, devrin yükselmesinde yanılıyor olsam da arabdan değişik bir ses geliyor. Çok az duyulan bir ses. Bu ne olabilir.

5. Misafir

Misafir Guest

Direksiyon hidrolik pompası motora yük bindiriyor.......

6. sîneçâk

sîneçâk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yani normal bir şey mi bu?

7. semerkaw

semerkaw Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ben de 2000 devirde vites yükseltiyordum, fazla yüksek devir gibi geliyordu bana bu 3000 devire kadar cıkıp vites yükseltmek..
    yanlış yapıyormuşuz demek ki..
    pratikler nasıl acaba, tüm dizel kullanıcıları vites yükseltecekleri sıra atıyorum 1'den 2'ye, 2'den 3'e cıkacakları zaman 3000 devire dayıyorlar mı saati..
    ------------
    bu arada bugün oldu sanırım dizel ucuzlamış.. antepte 2,36 normal, 2,45 avro dizelin litresi :)
    Düzenleyen : semerkaw

8. Cengiz Yüksel

Cengiz Yüksel Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    düz yolda veyaaşağı eğimli yolda2000-2200 devirde vites yükseltiyorum.
    tırmanırken 2500-2700 devirde vites yükseltiyorum.

seri hızlanmam gerekiyorsa 3000-3200 devirde vitesyükseltiyorum. böylece turbo da iyice devreye girmiş oluyor.

9. hyundai_engine

hyundai_engine Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Coşkun hocam, benzinli araç kullanıcıları da vites yükseltmeyi o zaman 3000-3500 devir arası yaparsa daha sağlıklı olur mu? çünkü dizel araç kullanıcıları bile 3000 devirde yapacaksa, benzinli araç kullanıcıları 3000-3500 arası olur diye mantık yürüttüm sadece...ne tavsiye edersiniz ideal olarak?

10. ****EYÜP***

****EYÜP*** Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    benzinli araçlarda 2500 -3000 devir arasıideal gibi .Hem yakıt yönünden hemde fazla bağırtmadan tam devirlenebiliyor(1,5 motor için)

11. hyundaı_era_06

hyundaı_era_06 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    2000 ile 2500 arası değiştirin 3000 devirde şehir içi kullanımın anlamı yok fazla yakarsın..

12. hyundaı_era_06

hyundaı_era_06 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    benzinli içinde 2500-3000 de değiştirin
    Düzenleyen : hyundaı_era_06

13. semerkaw

semerkaw Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    demek ki ilk alındığında arabayı 3000 devire cıkarıp vites yükseltme işi motoru acmak için düşünülmüş gibi geliyor bana..

14. Misafir

Misafir Guest

<TABLE cellSpacing=3 cellPadding=3 width="100%">

<TD align=middle ="techcelltext1">97 / 6000 (71)
    <TD align=middle ="techcelltext1">112 / 6000 (82)
    <TD align=middle ="techcelltext1">110 / 4000 (81)
    Yukardaki tablodan'da anlaşıldığı güç motorun devri arttıkça elde ediliyor, en yüksek güç en üst devirlerde elde ediliyor, yani 4000d/d'da 110hp veren motor atıyorum 2000d/d'da 60 - 65hp verir, siz ne kadar düşük devirde vites büyültürseniz bir sonraki vites devri daha düşük olacak ve motor gerekli gücü üretmediği içinbu yükü kaldırırken zorlanacak, ha bu demek değildir illa 4000 çevireceksin ama bir sonraki viteste800 ila1000d/d arası kaybettiğinide unutmamak lazım, bu durumda motorun yüke binmemesi içinmümkün olduğunce en yüksek devirde vites değiştirmek motorun sağlığı açısından önemlidir, 2000 devirde vites yükselttiğinde motor neredeyse 1200 devirlere düşecek ve sen gaz pedalını diplemek zorunda kalacaksın, halbuki 2500'ün üzerinde vites büyütürsen motor yükü daha yüksek bir güçle karşılıyacak ve gaz pedalına yüklenmek zorunda kalmayacaksın, bu durum rampa çıkarken daha'da zorlaşacağındanüst devirlerde vites büyütmek daha caiz olacaktır...
    Düzenleyen : Coşkun Uçar

15. hyundai_engine

hyundai_engine Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    eline, yüreğine sağlık Coşkun hocam..doğru söylüyorsun...
    o zaman şöyle anlayabilirim
    1-benzinli motorlar daha yüksek devirde güç üretiyor
    2-bir sonraki viteste 800-1000 d/d kayıp oluyor..rampalarda ise bu kayıp daha fazla oluyor

o zaman 1.4 era için en az 3000 devirde üst vitese geçeresem, devir kaybı 800-1000 arası olursa, üst vites devri atıyorum 3000-800=2200 olur...ama 2500 devirde değiştirirsem , üst viteste 2500-800=1700 olur ki 2000 devrin altına düşmesi de iyi olmaz..yani ortalama 3000 devirden aşağı vites değiştirmemek gerekiyor..rampada ise , devir kaybı daha çok olacağından 3500 devirden aşağı değiştirmemek gerekir

Düzenleyen : hyundai_engine

16. koyay

koyay Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Zamanında vitesli bisiklet kullanan motorun halinden anlar bence. Ne zaman direksiyon başına geçsem aklıma eski 18 vitesli bisikletim gelir. Düşük viteste kendimi çatlatana kadar pedal çevirsem de bisiklet belli bir hızdan fazla gitmez, çok vites yükseltince de pedal çevirmeye gücüm yetmezdi. Vitesleri hıza, yokuşa göre ayarlayınca yorulmazdım.

Bence vites değişimi için sabit devir birimleri vermek bence sağlıklı değil. Örneğin yokuş aşağı giderken 1500 devirde de vites atsan motor zorlanmaz büyük vitese geçince; ancak yokuş yukarı çıkarken vites değişimini biraz yüksek devirde yapmak lazım ki üst viteste araç zorlanmasın. Ben de benzinli araç kullanıyorum değişimleri yerine göre 2500 yerine göre de 3200-3300 'de yapıyorum.

17. koyay

koyay Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ayrıca şöyle bir çıkarım da yapabiliyoruz. Benzinli motor çabuk, dizel ise kuvvetli. Şayet dizel motor benzinli kadar çabuk olabilseydi, yani benzinli kadar devir üretebilseydi benzinlileri ikiye katlayacaktı.

18. WEBBEE

WEBBEE Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    2 gun evvel 160 km suratle hıc dusmeden camlıdere rampalarını cıktım otobandan
    benım fıkrımce sehır ıcınde 2 3 vıtesler arası 3000 devır fazlaca
    makul devır 2000 devrın altın hıc bır zaman dusmemek
    2500 devırde degısımlerde zaten 2000 devır cıvarında kalıyor

19. mayham85

mayham85 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bir ekleme daha yapayım.

uzun süreli yüksek hızlarda gittikten sonra birden çok fazla devir düşmesi sonucu turbonuz yeterli yağlanmayı sağlayamaz ve bozulabilir.

20. Misafir

Misafir Guest

Yağ pompasının'da devri'de düşeceği için böyle bir şey olması kuvvetle muhtemel, mümkün olduğunca ani devir düşmelerinden kaçınmak lazım, biliyorsunuz, dalgıçlar dipten çıkarken vurgun yememek için birden bire çıkmazlar, belirli mesafelerde bekleyip vucudun suyun basıncına uyum sağlamasını bekler, bu'da onun gibi bir şey...

Bu Sayfayı Paylaş