Herkese selamun aleyküm. Hyundai Accent Blue 1.6 CRDİ araçta enjektörün piston bloğuna enjekte ettiği yakıt miktarı ne kadar dı bilen var mı. Ben bunu bir yerde görmüştüm yada birinden duymuştum. Kitapçığını didik ettim bulamadım.
Forumda birisi şöyle bir şey yazmıştı. "90 km hızla 8 saatte gideceğin yere, 120 km hızla 6 saatte gidebiliyorsun. 2 saatlik erken varış, yaktığın fazla yakıtı dengelemez mi ?" (ya da buna yakın bir şey) diye bir görüşü olmuştu. Açıkçası bu da benim kafamda olan bir şey. Bana birisi söylemişti, ya da bir yerde okumuştum pistona ne kadar yakıt attığını. (Almanya'da eniştem BMW servisinde ustabaşı, o da söylemiş olabilir bunu mutlaka öğreneceğim). Şimdi ben de şöyle düşünüyorum, benim araç 90 km hızla giderken 1750 devir ile dönüyor, 120 ile giderken 2250 devir ile dönüyor. Yani aradaki 500 devir bana yakıt için ne kadar artı yada eksi fark ettirir. Yukarıda ki örnekte, 90 km hızla (yani 1750 devir ile) 8 saat yol alırken, 120 km hızla (yani 2250 devir ile) 6 saat yol almak daha iyi gibi geliyor (mutlaka fazla yakıt yakabilir ama zamana karşı gözardı edilebilir mi). Bunu çevremde sorduğumda, km başına fazla yakarsın diyorlar. Yani 120 ile giderken km başına 60 kuruş, 90 ile giderken 45 kuruş (rakamları sallıyorum) yakarsın diyorlar. Ama bu mantığa göre ben de şöyle derim, 120 ile 60 kuruş, 90 ile 45 kuruş yakarsa, 0 (sıfır) ile ile hiç yakmaz derim (düz mantık), ama araba rölantide 750 devir ile dönüyor. Yani gitmediğin halde olduğu yerde yakıyor. Fabrikalarda ayaklı matkap tezgahları vardır. Motora gelen akım aynı iken kayış ile büyük küçük çaptaki kasnaklar ile devir arttırılabiliyor. Yani arabada da vites kutusunda ki dişliler bu işe yarar. Demek istediğim önemli olan arabanın devir başına dakikada yaktığı yakıt önemli. Bir örnek daha vereyim, 90 km hızla 6. viteste gitmek ile 4. viteste 90 km hızla gitmek arasında da fark vardır. 4. viteste motor devri (denemedim ama) 3000 üstüne çıkar diye tahmin ediyorum, yani aynı hızda giden bu iki kişi çok farklı yakıt kullanır. Sorduğum soru ile devir başına yakıt tüketimini bulup bunu saat bazında bulmak. 4 silindirli bir motorda 1. piston patlayıp diğer patlama anına kadar bir devir alır. tabii bu tekrar patlama anına gelene kadar diğer 3 piston da patlama yapar. yani 1 devirde 4 patlama gerçekleşir. Sallıyorum, pistona 15 ml yakıt atarsa 15*4=60 ml devir başına yakar. dakika da 1750 devir ile dönerse 60*1750 sonucu bana 90 km hızla giderken dakika başına harcadığım yakıt tüketimini bulurum gibi geliyor... Yukarıda yazdıklarım tamamiyle benim bakış açım. Ben motor yada mekanik teknisyeni falan değilim. Bu görüşüm ile ilgili her türlü yanlışı ve düzeltmeyi yapabilirsiniz. Hatta bu konuda mutlaka yardımcı olmanızı isterim. Hepinize çok teşekkür ederim...
Pistonlardan yola çıkıp hızı sabit olmayan bir araçta, dakika başına yakıtı hesaplamanız mümkün olmayabilir. 90 km/h hızla 8 saat yol aldık Ortalama tüketim 5.6 lt olsun 720 km'de 40.32 lt yapar. 120 km/h ile 6 saat yol aldık Ortalama tüketim 6.8 olsun 720 km'de 48.96 lt yapar. İlk hızda dakikada ortalama 0.084 lt İkinci hızda dakikada ortalama 0.136 lt yaktık. Biz kullanıcı olarak dakika başına yakıtı hesaplamak istiyorsak ortalama yakıt tüketimini bilmek zorundayız.Enjektör memeleri 2-6ms sürelerde açık kalarak 350 mm3' e kadar yakıt püskürtüyor (bosch marka). Açık kalma süresi ve püskürtme miktarı tamamıyla ecu aracılığı ile iletiliyor.
Dogru orantı kuramazsınız. Çünkü Sürtünme katsayısı ya da rüzgar direnci olayın Yönünü değiştiriyor. Hız arttıkça aracın karşı direnci de artıyor. Böylece tüketimde yükseliyor.
Aracınızdaki yol bilgisayarının yakıt bilgi ekranı hangi hızla giderken kaç litre yaktığınızı göstermek için yapılmış. Bu denli karmaşık bir matematik hesabına girmek yerine o ekrandan bakarak 90 ve 120 km hızlarla giderken ortalama yakıt tüketiminiz ne bunu rahatlıkla bulabilirsiniz.
*** araç rölantideyken yaktığı yakıtı giderken yakmaz, çünkü motorun ürettiği güç aktarma kayıpları haricinde tekerlere iletilir. *** otomobillerin harcadığı enerjinin büyük bir kısmı giderken rüzgara karşı olan dirence harcanır, üstelik bu direnç hızın karesiyle orantılıdır. yan 100km hız ile gidiyorsanız 1 litre yakıyorsa, 120km hız ile giderken 1,44 litre yakar. *** bu nedenlerle aracın hızı arttıkça yaktığınız yakıt artar.
yakıt hızı ve basıncı burdan görebilirsin ama bir işine yaramaz. anlık yakıt göstergesine bakmanız yeterli bence
birim mesafeyi daha kısa sürede katetmek için motorun daha çok güç üretmesi gerekir. Motorun gücünü artırmak için de daha fazla yakıt göndermek gerekir. 1 km lik yolu katetmek için motora 50 cl yakıt yaktırdığımızda araç 90 km hızda gidebiliyor. Bu mesafeyi daha çabuk katetmesini istiyorsak daha fazla yakıt yaktırmamız gerek. motora 70 cl yakıt yaktırdığımızda araç 120 km hızda yani daha kısa sürede gidecek ama birim mesafede harcanan yakıt miktarı artmış olacak. 90 km de her 1 km için 50 cl yakıt x 720 =36000cl = 36 lt 120 km de her 1 km için 70 cl yakıt x 720 =50400cl = 50,4 lt Zamandan yola çıkılırsa da birim zamanda daha çok güç (e bağlı hız) elde edilebilmesi için daha çok enerji (yakıt) harcanması gerekir. Not: maximum tork devrinden sonra yakıt tüketimi daha fazla artmaya başlar. Aracın karşılaştığı sürtünme/hava direnci/ataleti yenmek için daha fazla güç harcanır
Sizin mantık daha çok iş makinelerinde kullanılır. Saatte daha çok mazot yakıyorum ama daha çok yükleme yapıyorum gibi. Örneğin 2bin devirde çalışan iş makinesi ile saatte 30 litre mazotla 10 kamyon yüklerken 2500 devirde 40 litre mazotla saatte 15 kamyon yüklüyor olursunuz. Ama yapacağınız iş sadece 10 kamyon yüklemek ise 2500 devirde çalışıp fazladan mazot yakmanın anlamı yoktur.
Sanırım bu iş bana göre çok karışık. Herkese verdiği bilgiler için teşekkür ederim. Tek sıkıntı anladığım kadarıyla, devir arttıkça pistona yakıt fazla gönderiliyor olması. Göndermeyeydi iyiydi ya