Merhaba Arkadaşlar, Getz de başıma gelen bir sorun üzerine sizin değerlendirmenizi almak istiyorum. Aracımı genelde kendim yıkarım ve disklere direkt su tutmam. Ancak, Getzi uzun yoldan sonra yıkamaya verdim ve ondan sonra frenlerde titreme başladı. Sonuçta disklerin eğrildiği ve değişmesi gerektiği söylendi ve 8 yıl sonra orijinal diskleri ve balataları değiştirdim. Geçen gün yeni aracımı bakım sonrası serviste yıkamaya aldılar ve yıkamacının basınçlı suyu jantın arasına soktuğunu gördüm. Müdahale ettim, fakat yıkamacı araç yol yapmadığı için sorun olmayacağını söyledi. Servis müdürüne de sonradan konuyu sordum, benzer bir şey söyledi, yani diskler sıcak olmadığı için sorun olmayacağını. Fakat, ne gerek var dediğimde de bazı müşterilerin temiz görmesi için yaptıklarını söyledi. Daha önce sorun yaşadığım için durum beni rahatsız etti. Gerçi yıkama öncesi 3-5 kilometrelik deneme sürüşüne çıkmıştık ustayla. Bu durumda araç yol yapmış olmuyor mu ve diske kısa yol yapsa da direkt su tutmak zarar vermez mi?
İlla ki zarar verir ama 3-5 km de çok fazla ısınmaz diskler uzun yol yapma gibi olmaz,uzun yolda dikkat ettiğiniz gibi su tutturmaya özen gösterin epey gider yenileri.
Burada olay disklerin aşırı sıcak olup olmaması. Uzun yol olsa da rüzgar yolda diskleri soğutur. Önemli olan frenin nasıl yapıldığı gaz fren gaz fren ard arda yapılırsa diskler soğumaya fırsat bulamaz. Böyle bir durumda su tutulursa disklerin yamulma ihtimali var. Ama mesela uzun yol olsa bile yavaş yavaş yavaşlayıp frene mümkün mertebe az basarak araç durursa diskler çok sıcak olmaz. Su tutmakta da bir sıkıntı olmaz. Ama uzun bir yokuştan frene yüklene yüklene aşağı in diskler acayip sıcak olur. Böyle bir durumda diskler daha kolay yamulur. Sonuçta benim sokakta bir araç yıkama yeri var ama hiç orada yıkamadım yada yıkatmadım. Yıkama yerleri de en az 5 km uzaktadır. Her zaman disklere su tutarım balatalardaki pislik gitsin diye. Diskler lastik dönerken soğur fren esnasında ısınır.
Diskler öyle kolay kolay yamulmaz. Öyle serviste 3 5 km deneme sürüşünden sonra yıkamak diski yamultmaz. Uzun yolda rampa ya da kuvvetli fren sonrası yol kenarında biriken sulara girmek diskin yamulmasına sebep olabilir. Ayrıca bu benim düşüncem aşırı ısınan disk maruz kaldığı yüksek sıcaktan dolayı da soğuyunca yamulabilir. Siz frenlerinizin aşırı ısınmamasına dikkat edin.
Fren diskleri sadece oto yıkamada yamulmaz, sıcak diskler ile yağmurlu havada suya girerseniz yine yamulur, frenleri çok sık kullanan ve bir set balatayı 15-20000km lerde bitiren bir sürüş tarzınız varsa disklerde yamulmadan ziyade disk yüzey bozulmaları, içten dışa spiral biçimli derin çıkıntılar, ve oyuklar ile çatlaklar oluşur, bunlarda titreme yapar. Yüzeyi hafif bozuk fren diskleri ile balata değiştirdikten sonra yeni balata yüzeye düzgün otursun diye eğer torna payı var ise kalınlık değeri minimum kalınlık altına inmeyecek ise 0,3-0,5mm kadar tornalanarak kurtarılabilir çünki disk yamuk değildir yüzey bozuktur bu da pedalda titreme yapar ve yüzeye iyi basmayan balata durma mesafesini uzatır ama yamulan diskleri düzeltmek için 1mm yada daha fazla tornalamak tehlikeli ve yanlış yeni disk lazımdır o zaman. Fren disklerini çok ısıtmak için 1km yol sonrasında sert fren yapılarak durmuş olmak bile yeterlidir, 60-70km üzeri hızlarda frene basmasanız bile arabanızla ilerlerken fren diskleri ısınır ama az ısınır, disk ve balata arasında tam bir boşluk oluşacak biçimde yataklama yapan ekstra bir düzenek yoktur balata disk ile kaliper pistonu arasında serbest halde yataklanır, frene basmazken bile balata diski hafif hafif tabiri caizse yalayarak ilerler. Eğer öyle olmasaydı balata bittikçe fren pedalına daha fazla dibine kadar basmamız gerekirdi ancak frene basıldığı zaman kaliper pistonu balatayı ittikten sonra tamamen geri gelmez üzerindeki basıncı azaltır balata aşındıkça piston uzar balata hep diske yakın durur. Çok titizseniz yıkamayı kendiniz yapacaksanız yada yıkatmadan önce parmağınızı jantın arasından arka diske sokup diske parmakla dokunun 5-10 saniye elinizi tutun o şekilde eğer diskler elinizi 5-10 saniye tutabileceğiniz kadar soğuksa yıkamada sorun olmaz, arka diskler önlere göre daha geç soğurlar genelde çünki hava kanallı soğutma sadece ön disklerde olur ve ön diskler önden daha fazla hava akımı alır, arabanızda arka diskiniz yoksa arka kampana ise ön disklere elle bakarsınız, yağmurlu havada da sert fren sonrası derin sulara girmeyin derim sığ su birikintilerinde jantlar diskleri korur ama su birikintisi lastik yanaklarını aşarsa sıcak diskleri yamultur. Normalde oto yıkamacıda olsun kendiniz yıkarken olsun frenler yeterince soğuk ise fren balatalarına kaliperlere su tutmak iyidir içerde biriken asbest ve fren tozlarını temizler ama o şekilde ıslak bırakmayın yıkamadan sonra kısa mesafe arabanızı çalıştırıp birkaç km kullanırsanız burada biriken su kuruyacaktır pas korozyon küf olmayacaktır. Radyatör ve klima radyatörü de aynı şekilde ön ızgaradan içeriye peteklerin arasından basınçlı su tutarsanız klima ve soğutma verimi artar ancak motor sıcakken bunu yaparsanız eksoz manifoltu çatlar yamulur hatta motor bloğu eğilebilir.
Benim disklerde yamukluk var sanırım traşlattım ama hem ıslık sesi veriyor hemde uzun yolda virajlarda sürtünme sesi alıyorum belki hala üstünde orjinali duruyor dediğiniz gibi disklere çok önem vermiyoruz ama dikkat etmek lazım
Tunceliden Ispartaya giderken Neyşehirde benzinlikte durup cama yapışan sinekleri çıkarmak için yıkayayım dedim. Yıkamaz olaydım. Tornalattım da düzeldi.
Balatam ferodo marka pahalısını aldım bilerek ama ... Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bende orjinal değil diye ses yapmıştı bisikletteki gibi bitmeden gittim mobisden orjinal aldım. Usta bile orjinal logoyu görünce hoşuna gitmişti. Neyse takalı beri ses yapmadı. Balata iki maddeden oluşuyor biri sert ve koyu gri bir madde diğeri metal tozu gibi bir şey. İşte orjinal olmayanda bu metal bileşik daha büyük ve boyutları orantısız bir tanesi pirinç büyüklüğündeydi. Büyük ihtimalle de ses bundan dolayı çıkıyordu.