Merhaba Arkadaşlar Aranıza yeni katıldım. Umarım bu karşılaştığım problemle birlikte attığım ilk mesaj olmaz ve forum üyeleri ile birlikte faydalı paylaşımlarda bulunarak birbirimize deneyimlerimizi aktarabiliriz. Geçtiğimiz yıl (2013) mayıs ayında Ankara Hyundai Akbak Plazadan ix35 Style Plus modeli bir araç satın aldım. Aracı aldığım günden bu yana direksiyon sistemine alışamadım. Hafta içi genelde araç eşimde oluyor. Ben de çalıştığım şirketin aracı olan fiat Linea'yı kullanıyorum. ix35den önceki şahsi aracım da gene Linea idi. Aracı sadece hafta sonları kullandığım için önceleri alışamadığımı düşünmüştüm ancak sola çekme probleminden dolayı aracı aldıktan 2 ay sonra uzun yola çıkacağım için servise götürdüm. Serviste önce çukura düşmüş olabileceğimi söyleyip beni suçladılar. Sonra ben sinirlenince test sürüşüne çıktılar. Rot ayarı yaptıklarını sorunun düzelmediğini, tekerlekleri sağ sol yaparak sorunu çözdüklerini söylediler. Daha sonra aracı uzun yolda kullandım. Problemin devam edip etmediğini anlayamadım. Sorunun direksiyon simidinin kendini sürekli merkezlemeye çalışmasını, bunun da aracın bir özelliği olduğunu düşünerek kendimi bir süreliğine de olsa avuttum. Servise bu problemle ilgili gitmemin üzerinden yaklaşık 10 ay geçti ve ben bu sürede hiç aracın sola çekmediğini düşünmedim. Derken Hyundai genel merkeze bir mail atmak geldi aklıma. Sonrasında tekrar servise çağırdılar. Orada gene suçu bana yüklemeye çalıştılar. Öyle ki aracın lastiklerini de serviste değiştirmem gerektiğini bile söylediler. Ve hatta aracın lastiklerindeki taşlardan olabileceğini bile iddia ettiler. Neyse... Ben de internetten biraz araştırdım. Türk sitelerinde böyle bir problem yaşayan yok. Ancak yurtdışı kaynaklı sitelerde bu sorun sıklıkla paylaşılmış. ix35 kullanıcıları soruna çare bulabilmiş görünmüyor ancak bu aracın kardeşi niteliğindeki kia bu sorunu bir yazılım güncellemesi ile Hollanda'da çözmüş. İsrail'de de gene kia sportage marka aracı bilgisayara bağlayarak sürüş modu ülke ayarını değiştirerek problemi çözmüşler. Hyundai sonata'da da benzer problem yaşayalar olmuş ve orada da bilgisayar yardımı ile sürüş modu değiştirilerek problem çözülmüş. Serviste başka bir araç kullanmak istediğimi söyledim. 2014 model bir araçla test sürüşü yaptım. Onda da böyle bir problem yaşamadım. 2013 model araç kullananlardan böyle bir problem yaşayan arkadaşlar var ise deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim. Sadece aracın sola ya da sağa çekmesi değil de direksiyon hakkında ve sürüş keyfi, uzun yolda yüksek hızlarda aracı yolda düz tutmak için harcanan çaba gibi rahatsızlığı olan arkadaşlar da var ise deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.
Benim aracimdada var sola cekme işi. Bir rot balansci bana aracin sol amortisörünun darbeden dolayi egilmis olabilecegini soyledi ve bundann dolayi sola cekme yapabileceğini soyledi. Ben araci yolda tutmak icin cok caba sarfediyorum malesef. Servise gittim onlarda ayni şeyi soylediler. Simdikik idare etmeye calisiyorum bakalim. Ama rahatsiz edici bir durum
ix35 inizin direksiyonu elektrikli direksiyon mu? yoksa hidrolik mi? elektrikli direksiyon ise EPS problemine benziyor, ön düzen açıları düzgün olup olmadığına da ilaveten rot ayar cihazından bakılır ve toe, camber, caster açılarının ön ve arka dört tekerlek komple full teker açısı kontrolünde bir problem yoksa bu sorununuz EPS den dir, açılarda problem varsa önce onları düzeltmek gerekir.
Yeni Elantra ve i30 larda kullanilan direksiyon sistemlerindeki problemler ve cozumleriyle ilgili olarak forumda bol bol konu bulabilirsiniz. Yuksek hizlarda direksiyonda sola hafif manevrada algilamama ve takilma ve takildigi yerden kurtularak araci sola dogru cekme sorunu mu var yoksa direksiyonu duz tutarken arac kendini sola mi cekiyor? LG-V500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi