bugün gidiş geliş 70 kilometrelik yol gittim. giderken 5. vites 2000-2500 arası gittim yol bilgisayarında menzil tıkır tıkır düşüyordu ama dönüşte sürekli 2700 2800 devirde kullandım cok daha sakin düştü menzildeki kilometre.
Bir tespitimi paylaşmak istiyorum sizinle.Uzun yolda sabredemeyebilirsiniz ancak kısa mesafelerde deneyebilirsiniz. 2500d/d de 4. viteste giderseniz (70km oluyor sürat) tüketim ortalama sadece 5.0lt oluyor.
düşük devirde kullanmak her zaman yakıt tasarrufu sağlar yani pistonların dakikadaki hareketini kalbe benzetirsek nekadar az atarsa o kadar tasarruf yaparsın.uzun lafın kısası 2500d/d de 4. vites yerine 2200d/d de 5. vites derim ben. denemezseniz farkı anlayamazsınız tecrübe ettikten sonra neticeyi yazarsanız memnun olurum.yol bilgisayarından bu testi çok kolay yapabalirsiniz.yakıt sarfiyat bölümünü açın ve 2500d/d de 4. viteste devam edin.sanra 5. vitese atın ve 2200d/d de devam etmeye başlayın.0.3 ila 0,5 oranında daha da az yaktığını göreceksiniz.teşekkürler.
ben burada 2200 d/d den bahsediyorum sayın arkadaşım.rampada 2200 d/d ile gidemeyeceğin için zaten vites küçültmen gerekiyor.bu deviri tabiki her zaman 5, viteste koruman mümkün olmayabilir.aba düz yolda ve hafif rampalarda idealdir lütfen deneyin ve farkı görün.5. vitese atın ve 2200d/d de devam.
Tüm dünyanın kabul ettiği en ideal yakıt tüketimi "son vites 90km/s sabit hız"da yapılanıdır, dikkat ederseniz bütün firmalar 90km/s sabit hızdaki yakıt değerlerini verir, ancak bu 90km/s sabit hız o aracın şanzıman dişli devirlerine ve oranlarınagöre değişir, dizel araçta atıyorum 5. vites 2500d/d'da 90km/s yaparken benzinli araçta 5. vites 3000d/d'da yapar, yada 5 ileri araç 3500d/d'da yaparken 6 ileri araç 3000d/d'da yaparsizin aracınızın ideal devri 2200d/d olması demek tüm araçlarda aynı olacağı anlamına gelmez.
İyiakşamlar herkese... Coşkun bey. Bilindiği gibi karayolu hız sınırı tüm dünyada 90km olarak geçmektedir. Hatta önceleri fabrikalar 90km/120km ve şehir içi olarak tüketim değerlerini verirlerdi katalog bilgilerinde. Bu nedenle üretici firmalar da bilgileri hep 90km ve 120 km için vermektedirler. Tamamen düz yolda birçok araçla 70-90km arasında gaza en az ve sabit basmak şartı ile fabrika verilerinden daha düşük tüketim değerleri elde edilebilmektedir. hatta renault'un fabrika verisi 90km sabit hızda 3.9 litre verilmişken testlerde 3.7 olarak değer elde edilmiştir. Peugeot aynısını yapmıştır mesela. Hatta ünlü bir sürücü, 130HP transporter ile 70km ortalamahızda 4.8 litre tüketim ortalaması tutturmuştur. Oysa fabrika verisi 6.3 litredir bu aracın. En idela tüketim, en yüksek viteste en düşük devirde (hızınız bu devre tekabul eden hız değeri olacak bu durumda) gaza en az basarak elde edilir. Düzenleyen : tolgakmg
Üstad 90km/s vermemim sebebi standardı belirlemek için, tabi'ki yol durumuna göre 90km/s'deki yakıt miktarı değişebilir, ben 1.4 G.Punto'da bile 90km/s ile düz yoldagiderken 2.2L kadar düşürebiliyordum ancak anlatmak istediğim 2200d/d'nin her araç içinen uygun devir olmayacağı'dır, 90km/s ise sadece her araç için aynı devri yakalayamıyacağını anlatmak için verilmiş bir genel rakamdır.
1- aracı agresif kullanmayacaksınız. yani vitesten vitese yükseltirken gazı kökleyip bir an önce devire geleyimde yüksek vitese geçeyim demeyin..gideceğeniz mesafe kısa ise biraz sonra dönecekseniz yada rampaya yaklaşmışsanız gaza basıp bir an önce 5. vitese geçeyim demeyin 4 le devam edin. zaten biraz sonra fren yapıp vites küçülteceksiniz.durmaya yakın ayağınızı gazdan çekin..günümüzde moda..hızlı git sert fren yap ve dur..bir adaya geldiğinizde sanki adam üstünüze gelyor bakıyorsunuz pat duruyor. tali yoldan çıkacak hızlı geliyor..siz yola çıkacak sanıyorsunuz bakıyorum pat duruyor. gereksiz hızlanma ve ani durma. 2-1.4 tecrübem..düz yolda 2700 devir vites değişimi 2200 devir sabit hız(75-80 km)..4. ve 5. viteste 2000 devir arabayı sarsabiliyor..2200 devirde araba iyi motor iyi durumda..ama araca 4-5 kişi bindi iseniz vites değiştirme deviri 3000... konya gibi düz bir şehirde..1 haftada 60 km ş.içi bir kalkışta en uzun mesafe 5 km..kısaca motor fazla ısınmıyor. hafta sonu 60 km yol gidiyorum..mesafe en uzun 15 km(x4 yani) bir gidişte3-4 lambaya takılıyorum..bu şartlarda en son 200 bin lira yaktı..çok soğuklarda 225 e çıktı bu kış.. bundan daha az yakacağını tahmin etmiyorum.
Dizel için 5,vites 110 km/h en ekonomik kulllanımdır.(3.1lt/100km) benzinlide aynı şekilde 2000-2500devirde vites değiştirmek aracı zorlamamak az yaktırır
orası kesn emre...1.4 benzinliler 90 dan sonraki her km de fazla yakıyor..çünkü motor gücü aracın önündeki hava kalkanını yaramıyor ve fazla güç harcıyor..bunun tek istinası olabilir rüzgar arkanızdan eserse https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif Düzenleyen : mdx78
mümkün kardeş,aracın eğer 7-8,000 kmlerdeyse,fulle deponu dediğim hızlarda 50-60 km veya 100 km yol yap deponu tekrar fulleyip hesabını yap bu değeri göreceksin.