Arkadaşlar aranıza yeni katıldım. 2009 şubat ayında 1.4 team abs aldım aracımdan gayet memnunum aslında, benzin fiyatlarına yapılan zamlardan ötürü aracımı biraz ekonomik kullanmaya çalışıyodum yani yüksek devirlere çıkmadan vites değiştiriyodum ama sonzamanlarda baktım ki özellikle 5 vites 90 km dearacın deviri 2700lere çıkıyo ama önceleri 5 vites 90 km de 2400 ler de acaba benim 1800-2000 devirlerde aracı kullanmam 2200 devirlerde vites değiştirmem araca böylebi zarar vermiş olması söz konusu olabilirmi? bu arada aracım şuan 4600 km lerde konu ile ilgili bilgisi olan varsa sevinirim.. kolay gelsin.
Soru sormadan önce "tanışma"bölümünde kendizi tanıtsaydınız daha samimi olurdu diye düşünüyorum Düzenleyen : Levent
1- Devir saatiniz bozulmuş olabilir. 2- Debriyaj balatanızda bir sorun olduğu için eski hızınıza daha yüksek devirlerde ulaşabiliyorsunuz. Başkada aklıma bişey gelmedi.
aracın şanzımanını değiştirmediğiniz sürece aynı devirde yaklaşık aynı sürati yaparsınız. acaba yanlış hatırlıyor olabilir misiniz?
Şubat ayında alınmış 2009 bir aracın debriyaj balatası bozulabilmesi için Günlük 100-150 km yolyapması gerekir diye düşünüyorum. 9*30=270 gün *150 Km = 40500 km yapar. Ki bu km de balata kolay değişmez derim. Yazıda geçen 300 D/Dk çok büyük bir fark değil olmadığını düşünüyorum. CEvabı netleştirmek için ; https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=13955 Linkinde Coşkun Abinin tavsiyelerini uygulayarak bulabilirsiniz.
Aslında yanlış olduğunuda pek sanmıyorum ama 1.4 olan arkadaşlarda 90 km 5. vitesde devir tam kaçı gösteriyor ordanda karşılaştırabiliriz.
5. vites 90 km de aracınız zaten 2600-2650 devir yapar..hayatta 2500 ün altına inmez(2400 yazmışsınız) bunda ya kesin yanlış hatırlama var yada arıza var bir yerlerde..ama arıza desek şu anda normal yani..3000 devire geldiğinizde de 100 km..3500 devire geldiğinizde 120 km hız yapmanız lazım.( yanlız 3500 devir 120 değilde 116-118 falanda olabilir..motor daha açılmadığı için.ama 15 000 km yi yapınca, kesin 120 yapar) gelelim yaptığın en büyük hataya...ankara gibi inişli-çıkışlı bir şehirde era hayatta dediğin devirlerde kullanılamaz..ben düm düz konya da bile kullanmıyorum öyle..yani..aracınızı 1. ve 2. viteslerde 1800-2000 ama 3-4-5. viteslerde 2000-2300 devir arasında sürmelisiniz. vites değişmeleride bu devirlerin 500-700 üstü olmalı.. kısaca kullanma kılavuzundaki hız-vites uyumuna dikkat etmezseniz motorunuz düşük devirlerde titreyerek çalışır buda zarar verir.. Düzenleyen : mdx78
Hayatta olmaz demeyin arkadaşım. Ben uzun yolda 5. vites hız 90 km devir 1900-2000'i gösteriyor.Hem de böyle km'lerce gidiyorum. Şimdi yanlışlık nerede acaba soruyorum?
seninki olur çünkü DİZEL..https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif dizel in az yakmasının espriside budur aslında..sadece benzinden ucuz oluşu değil..sizin dişli oranlarınız daha küçüktür(%20). benzinliye göre aynı devirde daha yüksek hız yapar, aynı yolu daha çabuk alırsınız buda az yakıt demektir. Düzenleyen : mdx78
Sizin yazınızda gecen aracın yakıt cinsini göremediğimden yazdım bu yazıyı. Böylece bir şey daha öğrenmiş oldum.Teşekkürler...
benim 1.4 te 2400 devirde 5. vitesteyken 90km/s sürate ulaşıyorrum ama araba biraz kullanılmayıp sadece kısa mesafe gidip gelirsem evden okula kadar o zaman dediğin gibi devir yükseliyo fakat uzun bi yola cıktığımda biraz zorladığımda eski haline geri dönüyor.
Arkadaşlar yapmayın hiç bi araç durup durup kafası esince 2400 devirde kafası esince 2700 devirde 90 km ye çıkmaz yanlış bilgi vermeyelim. Şöyle ifade edeyim yanlış hatırlamıyorsam bunuda eski benzinli aracımda test etmiştim 1.6 astra da devir ile hız oranı lineer gibi(5. vitesteki ölçümler) yani astra 3000 devirde 105 km hız yaparken 6000 devirde 210 km yapıyordu. Şimdi burdan yola çıkarak. Sizin aracınız 2400 devirde 90 km sürat yaparsa 6000 devirde 225 km sürat yapmalı ancak devir kesicide kabaca 6500 civarı devreye giriyorsa aracınız full devir çevirdiğinde 240 km üzerine çıkmalı eğer bu mantıklıysa aracınız 2400 devirde 90 km hıza çıkar. Eğer 2700 devirde 90 km hıza çıkıyorsa 6500 devirde 215 km hıza çıkıyor demektir ki bence budaha mantıklı.
bu devirlerde ekonomik kullanım kesin ama 3000 rötaj zamanı geçtikten sonra aracı devirli kullanıp motorunun boğulmasını engellemek lazım yakıcağınız en fazla 1000 km de çeyrek depo benzindir.uzun yolda az yaktığı kesindir,şehir içi km hesabı yapmak ve az yakmasını istemez biraz zordur...
aRKADAŞLAR TECRÜBELERİNİZDEN VE VERDİĞİNİZ BİLGİLERDEN ÖTÜRÜ HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM. ANLADIĞIM KADARIYLA BEN YANLIŞ HATIRLIYOR OLABİLİRİM...