Arkadaşlar bilindiği üzere 1 Aralıktan itibaren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliği"ne uygun şekilde çıkarılan genelgelerle İllerde kış denetimleri başlayacak. Bu denetimlerde "Kış Lastiği"nden ziyade, "kış koşullarına uygun lastik" denetimi yapılacaktır. İlgili madde şu şekildedir; "Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır"
Ben özel araçlar için bu uygulama olduğunu bilmiyorum. Eğer valilik bir karar alır ise o zaman özel araç sahipleri de kullanmak zorunda. Ama işin özünde can ve mal güvenliği için kar lastiği kullanmak gerek.
Valilikler gerekli koşullarda, Emniyet birimlerine tebliğ ederek hususi otomobillerde de "kış koşullarına uygunluk" denetimi yaptırabiliyor. Cezai yaptırımı ise, ticari araclar kadar ağır değil. Sadece KIŞ EKİPMANI BULUNDURMAMAKtan ceza kesiyorlar. Yani tıpkı zincir, takoz, ceki halatı bulundurmamak cezası gibi. Gecen yıl 77 TLydi sanirim.
Her kış lastik zincir hazır hep bende kendim söküp takıyorum on beş gün oldu sanırım takılı hayırlı kışlar olur inşallah.
dört tane kış lastiği en az 500 lira iken bunun cezası 77 lira? pek caydırıcı değil hep içimden diyorum ve dışarı vurmuyorum ama en sonunda söyletecekler bana eskiden kış lastiği falan yoktu Türkiye kış lastiği ile 1980 yılında tanıştı 2005-2010 yılına kadar da kış lastiği doğu bölgelerinde kışın kullanılan bir lastikti İstanbulda falan 100 araçtan 3-4 tanesinde olurdu, birde şu var 1980 yılından bu yana yani o zamanlar bu kadar kar üzerinde araba sürme meraklısı sürücü de yoktu, bundan 20-30 sene evvelki teknolojiyle üretilen lastiklerin ve günümüz teknolojisinde üretilen normal yaz lastiklerinin birbirine kıyaslarsak, şu anki kullanılan yazlıkların kar üzerinde verdiği performansı verebilecek kuru hava lastiği o yıllarda yoktu diş derinliği iyi oldummuydu soft karda giderdi gitmediği yerde zincire geçilirdi eskiden şamrel falan vardı 7 derece altında durmuyor kayıyor eyvah aman felan falan yoktu öyle şeyler Kış koşulları denilince sadece kar değil buz da oluyor buz üzerinde çivili lastikler haricinde hiçbir lastik işe yaramaz Ankara Erzurum ve Sivas gibi yerlerde gece yola çıksak yolun belli bölümlerinde illa ki buz olacaktır polis çivili lastik mi soracak? elbette hayır. Tüm bunlarla beraber zincir denen icatı Avrupa yollarının büyük bölümünde kullanmak yasak yola zarar verdiği için yasak vs vs. sonuçta Avrupada zincir yasak bizde bulundurmazsan cezası var Bunları kafadan yazmıyorum kaynak var burada linkte http://www.kislastigi.com/basinda_kis_lastigi_detay.asp?id=26 not: jantıyla beraber kış lastiğim vardır. yağmurda pistin combur olmasını bekleyen f1 delileri gibi en son pite girenler misali kar yağarken takarım azıcık bir faydası oluyor.
Bu konuda bir paylaşımda daha bulunmak isterim. Yıllardır araç kullanıyorum her aracım da kar lastiği için mutlaka jant alır onun üzerine kar lastiği takdırır sonra da değişimi her zaman kendim yaparım yılda iki kere söküldüğüne süre her işlem için 40 TL olsa iki kere 80 TL birde lastik sök tak yüzünden canına okunuyor o sorunda ortadan kalkıyor.
bende haftaya depodan çıkarıcam kışlıkları i30 un 1 set kianın 1 set jant lastiği var , poloya binmediğimden kışın masraf gerek gormedim