Arkadaşlar merhaba. Getz 1.3 aracımda uzun zamandır bi ses mevcut. Debriyaja vites değiştirmek için bastığımda 3 sn kadar lak lak lak ses yapıp duruyor. Vitesleri geçirince ( 1 ve 2. Viteste daha belirgin) ses duyuluyor. Şanzıman burç kulak vs değişti sorun aynı. İşin garip tarafı ise bazen çok fazla ses duyulurken bazen ise minimal duyuluyor. Var mı böyle bir durum yaşayan
Debriyaj körüğü değişti mi ? Onu değiştirin . Debriyaj çatalı tam ayırmıyor gibi . Baskı balata şemsiyesini sonradan itiyor olabilir. Fren hidroliğini de değiştirebilirsiniz . Debriyaj hidroliği fren hidroliğinden beslenir . Hava yapmış olabilir. Havasını aldırmayı deneyin.
Arkadaşlar merhaba.Aracím 2009 Era benzinli.173500 km'de.Kurban bayramında memlekete gittiğimde debriyaja basınca gıcırtı sesi gelmeye başladı.Ama vites değiştirmede bir sorun yok.Sonra geçti.Hatta bazen debriyaja basınca tırtıklı gibi birşeyler oluyor ama sonra kesiliyor.Araç temmuzda muayeneden geçti.Bu şekilde bu zamana kadar geldik.Geçen ay bir ustaya gösterdim.Beraber sürdük sorun yok ses olunca gelirsin dedi.Simdi bu tırtıklı olayı bazen oluyor.Dün başka bir ustaya gösterdim.Beraber sürdük daha 20-30 bin km gider dedi.Hatta 5.viteste test yaptı.Araba stop etti.Baskı balata sağlam dedi.Bugün ise gıcırtı sesi biraz daha belli olmaya başladı.Ustaya debriyaj telinden olabilir mi dedim.Bunların debriyaj telli değil dedi.Bu sorunun kaynağı ne olabilir? Önemli bişey mi? Aracın ilk sahibiyim ve baskı balata hiç değişmedi. Haftaya yola çıkıcam ve yolda sorun çıkarmasından çekiniyorum.
https://youtube.com/shorts/HfEIajTUXBw?si=UjlWfYttiqyGtpYA Video da ses kesildi diyorum ama ses devam ediyor. Yerini göstermek için paylaştım @eyp
Muhtemelen çatalın da değişmesi gerekiyordur. Ama şimdi çatal için şanzımanı imdirmek mantıklı mı bilemiyorum.
Debriyaj körüğü değişinceye kadar ses yoktu. Sonrasında oldu . Servis denilen yer bi ton para alır ama bir kauçuğu değiştirmez. Geçen ustaya gittiğimde değiştirdi . Çatalın ilerlediği mesafeyi etkilemiş olabilir . 19 yıldır çalışan kauçuğu değiştiriyorsun sonucu da olacak elbet .
Sökmek zor ama kolay ulaşırsın üstteki videoda gresli yer. Çatalın arka ucuna debriyaj alt merkezi bastırıyor. Ses çıkan yer bu birleşim yeri. Birleşim yeri dışarıda görünen yerde kolu uzatınca dar olmasına rağmen kolunuz rahat yetişir.
Arkadaşlar merhaba.Az önce memlekete geldim.Ama debriyaja basınca daha önce gelmeyen şimdi belirgin olarak gelen kapı gıcırdaması gibi bir ses geliyor.Araç sürerken ses belli olmuyor.Vites boşta debriyaja basınca ses geliyor.Yolda bir sorunla karşılaşmadım.Vites geçişlerinde sıkıntı yok.Sadece bir sefer moladan çıkarken 1.vitese geçmedi.3.denememde geçti ki arada oluyor bazen geri viteste de oluyor.Gelmeden sanayide farklı zamanlarda iki ustaya gösterdim sorun olmadığını söylemişlerdi.Acaba baskı balata mı değişmeli ya da bu ses pedal yayından ya da bilyeden geliyor olabilir mi.Burada 5 gün kalicam.Tanidik usta yok.Serviste arıza tesbit mi yaptırsam diye düşünüyorum.Eğer baskı balataysa kısa süre içinde olur mu ya da böyle kullansam dönüşte yolda sıkıntı yaratır mı.Canım sıkıldı.
Ses nasıl bir ses bilmiyorum ama eğer motor çalışmıyorken de geliyorsa pedal dan çatala kadar bir yerden olma ihtimali yüksek