10 KASIM Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Debriyaj Sistemi Hava Alma Sorunu

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda Emir97 tarafından 22 Eylül 2025 tarihinde açılan konu

1. Emir97

Emir97 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    Emirhan Şen
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Merhaba,

Dün 1.5 Crdi vgt hyundai getz aracımın şanzımanını söküp baskı,balata,rulman, krank keçe(yağ kaçırma vardı) ve volant(aşırı yanık ve çatlaktı torna yerine orjinal yeni) değişimini yaptım (aracımın vites geçişleri çok rahat, debriyaj pedalı ise aşırı sertti).

Aracın üstünden SECO marka debriyaj seti çıktı ben PHC VALEO set kullandım. Sette tek gördüğüm fark balatanın torsiyon yaylı değil silindirik lastikli olmasıydı. Şanzıman yağını üstünden çıkan tam 2 lt yağ oranında Castrol 75 90 GL4 ile değiştirdim.

Aracı topladım çalıştırdım ancak viteslere geçmedi. Debriyaj halatlarını yanlış takmış olabileceğimi düşünüp söktüm detaylı kontrol ettim sorun yoktu. Araç stop halinde vites geçişleri sorunsuz. Tekerler havada araç çalışırken 1 ve 2 rahat, 3 zor 4 5 ve geri(carlama) hiç geçmedi(geçmeyen viteslerde hız ibresinde yükselme vardı). Aracı vitese takıp çalıştırınca da öne attı. Sorunun debriyajın ayırmamasından kaynaklandığını anladım.

Debriyaj pedalının çok yumuşak olmasını yeni set değişiminden olacağını düşünmüştüm ancak debriyaj çatalından içeri bakınca rulmanın baskıya olması gerekenden az temasından baskının ayırmadığını teyit ettim.

Set değişimi sırasında debriyaja basmadım, debriyaj alt merkezi de dışarda olduğu için civatalarını söküp askıya aldığımdan hava almayı düşünmemiştim.

Hava alma işlemine geçip yağ hazne kapağını açtım. Alt merkez rekorunu gevşetip pompalayınca çok çok az sızıntı şeklinde yağ geldi. Neredeyse 100 kere debriyajı pompaladım akan yağ toplam yarım çay bardağı. Rekoru sıkıp debriyajı pompalamaya devam ettim ancak debriyaj yumuşamayı geçti dibe düştü.

Sistemde hava sesi geliyor borular zedelenecek zorlama hareket ya da darbe de görmedi ancak sistemden havayı atamıyorum.

Soru işareti oluşmaması adına yapılanları detaylı anlattım. Sorun nereden kaynaklanabilir ne yapmak gerekir? Şimdiden teşekkürler.

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,384
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, hem üst merkezden hem de alt merkezden hava almanız lazım.

HAVA ALMA
    Debriyaj borusu, debriyaj hortumu ve/veya debriyaj ana silindiri çıkarıldığında veya debriyaj pedalı süngerimsiyse, sistemdeki havayı alın.

Dikkat : Belirtilen sıvıyı kullanın. Farklı marka sıvıları karıştırmayın. Belirtilen sıvı: SAE J1703 (DOT 3 veya DOT 4)

1. Debriyaj serbest bırakma silindirindeki (A) hava alma vidasının kapağını (B) gevşetin.

2. Tüm hava boşalana kadar debriyaj pedalına yavaşça basın.
    3. Hava alma vidası yeniden sıkılana kadar debriyaj pedalını basılı tutun. (BURASI ÇOK ÖNEMLİ)
    4. Debriyaj ana silindirini belirtilen sıvıyla yeniden doldurun.

Dikkat : B-C aralığında debriyaj pedalının hızlı bir şekilde tekrar tekrar çalıştırılması, serbest bırakma silindirinin konumunu bozabilir. Hava alma işlemi sırasında, debriyaj pedalı “A” noktasına döndükten sonra pedalı yere kadar basın.

Emir97 ve MAERKEK bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş