arkadaslar merhaba ozellıkle mınubus servıslerde soforler yokus yukarı trafıkte hıc zoruluk cekmeden aracını gerı kaydırmadan dur kalk yapabılmekte. bır sofere sordugumda bunu nasıl yapıyorsunuz dedım. ayagımız sureklı debrıjay kavrama noktasında duruyor deıler oyle olunca araba gerıye kaymıyor ve serı kalkıs yapabılıyoruz dedı. pekı dedım baskı balata cabuk yıpranmıyormu yo dedıler aracım 220000 km de en son 90 bın km once degıstırdım dedı. bu durumda bızde ayagımız kavrama noktasında olsa baskı balatayı getzlerde bıtırrımıyız yoksa mınubuz otobulerın abskı balataları dahamı guclu gec bıter
Baskı balata ömrünü debriyaja basma süresi kısaltır. Eğer dur kalk yaparken vitesi boşa almayıp ayağınızı devamlı debriyajdayda tutuyorsanız baskı balata yersiniz. Bunun dışında, kavrama noktasında ayağı tutmanın bir fark oluşturacağını sanmam. Düzlük ya da yokuş, durakladığımda vitesi boşa atıp ayağımı devriyajdan çekerim, önümdekiler hareket etmeye başladığında da vitesi takıp, ayağım frendeyken debriyaj pedalını kavrama noktasına getirip hemen gaza basarım. Sonuç: Araba, frenleri bıraktığından birkaç cm geri kaçar sadece.
haklısın kardesım ancak bunun ıcın 5 sn gecıyor arkadakı kornaya basıyor hemen oysa bu mınubusler servısler yavas yavas 1 cm bıle gerı kaydrımadan serı kalkıyorlar.
kavrama noktasında arac gaz vermeden bıle yokus cıkar fakat orada arac dişlilere dayandıgı için sıyırabılırsınızzz
Arkadakileri umursamayın, siz yolunuza bakın. Eğer siz de arkadakilere uyup acele etmek istiyorsanız öndeki araçları takip edin ve hareket etmeye başladıklarında vitesi takıp, ayağınız debriyajda bekleyin. Önünüzdeki de hareket edince, ayaka frendeyken debriyajı kavrama noktasına alın ve freni bırakıp hemen gaza basın. Trafik sıkışıksa, siz 20 saniye sonra da kalksanız o yolu alacağınız süre değişmeyecektir. Aynı şekilde, trafik ışıklarının sık olduğu yollarda, özellikle kırmızı dalga varsa; arkanizdaki acele edenlerle aynı ışıklarda durursunuz ya da yeşil yanıp araçlar hareket etmeye başladıklarında onları yakalarsınız.
konu amma dağılmış, alemsiniz valla adam arabayı yokuşta kaydırmadan nasıl kaldırırız diye soruyor? Ben cevaplıyım. Arabanın düşük devirdeki torku yüksek ise (yani dizelse) gaza basmadan, sadece ayağınızı debriyajdan çekerek aracı kaldırabiliyorsunuz. Böylece sağ ayağınızı frenden gaza götürene kadarki zamandan tasarruf etmiş oluyor ve aracı kaydırmıyorsunuz. Bu söylediğimi benzinli araçta yapamazsınız. (araç çok güçlü olmadıkça) Benzinli getz kullanıcısıyım.
ayağın debrşyazda uzun süre durması hem balatayı erken bitirmeye hem de debriyaz bilyasının bozulmasına neden olur. ben bazen rampada dururken debriyajı kavrama noktasında tutardım. tam ayarlıyodum ne geri kaçar ne ileri gider, trafik açıldığında da hem hiç geri kaçmaz hem de ok gibi fırlar. fakat balataların ısınmasına aşınmasına ve bilyanın bozulmasına neden oluyor. haa bi de balata bir anda sıyırabilir.. başıma geldi arkadakine tıkladıydım.