Selam arkadaşlar iyi geceler aracımı alalı yaklaşık iki sene oldu ve debraj baskı balatanın nasıl olduğunu öğrenmek için bizim yapabileceğimiz bir yöntem vardı aracı 5. vitese takıp frene basıp....... bu işlemin gerisini tam olarak bilemiyorum .Bu yöntemi tam olarak anlatabilecek arkadaş varmı.Yada bu yöntem kesin öğrenme yöntemimi.Teşekkürler...
ilk başta yokuşlarda filan kendini hissettirir motor devri yükselir ama araç aynı oranda hızlanmaz. kalkışlarda filan titreme yapar, zorlanabilir. bu gibi durumlar var mı aracınızda?
yokuşlarda hızlanmada veya kalkışta titreme yok ama o yöntemide tam anlamıyla öğrensem daha iyi olacak.
Arabayı 3-4 veya 5 e tak ve kalkmaya çalış, eğer stop etmezse balatalar bitik demektir. Sağlam balatada stop eder...
Sezgin ayrıca şunuda deneyebilirsin el frenini sağlamca çek aracı 1. vitese taksağlam gaz ver gitmeye çalış eğer el frenini tam alnlamıyla zorluyorsa baskı balatanda bir sorun yoktur ancak çok zorlamıyor devir saati düşmeyip yükseliyorsa o zaman bitmiştir.
size bu konuda bir tecrübemi aktarayım... bi arkadaşım baskı balatanı test edeyim dedi ve el freni muhabbetini uyguladı..içeriye aşırı derecede pis bir yanık kokusu geldi. Sonrada "bak bitmiş" nasıl kokuyor dedi...dedim salak sen yakmış olmayasın. ustaya götürdük ve adam balatayı söküp "bu yanmış " dedi... baskı balatanın bitik olduğunu anlamak o kadar basitki. rampada tak 3. vitese gazı kökle...baktın araba hızlanmıyor bağırıp duruyor..anlayınki baskı maskı balata hepsi bitmiş..at çöpe... birde rampa yukarı normal kalkış yapın..hemen kavrıyorsa sağlam...bağırıp duruyorsa bitik... esen kalın..
Kontrolünü ben ustaya yaptırmıştım, tam olarak nasıl yapıldığını bilmiyorum ama şunu biliyorum: Uzun yolda trafik sıkışmıştı bir gün, 1.vitese tak sonra boşa al şeklinde uzun süre beklemiştik, yavaş yavaş ilerlemişti trafik. Sonra trafik açıldı ama benim araba gitmiyor.. :RpS_thumbdn: Gaza basıyorum, devir yükseliyor, araba yavaş yavaş gidiyor. Çok fena tırsmıştım. Sonra bir bilene telefon açtım. Balata yanmış olabilir. Kenara çek biraz bekle, balata soğusun dedi. Hakkaten biraz bekledikten sonra yola devam ettim, bir problem olmamıştı. Sonra ustaya götürdüm, değiştirttim debriyaj balatasını. Ucuz da bir şey değildi.