Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Çok Mu Iyi Biliyor Bu Ustalar?

'Sohbet' forumunda Omer89 tarafından 12 Aralık 2019 tarihinde açılan konu

1. Omer89

Omer89 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    18
    Ad Soyad:
    Ömer can
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    Araç Modeli:
    Accent Milenyum 1.3 (2000-2003) LC
    Bugün özel servise gittim yağ bakımı geldiği için. Neyse usta eski yağı boşalttı. (Aracim 1.3 accent)Filtreleri ve yeni yağın kapağını açtı başladı boşaltmaya. Hepsini koymayacaksin değil mi usta dedim? Hepsini koyacağım noldu ki dedi? Bende araç 3.3 litre yağ alıyor çok olur 4 litre en azından 500 ml kalsın dedim. Oda araca birsey olursa ben karışmam sen bilirsin falan dedi. Bende tamam bütün mesuliyet benim sen dediğim kadar koy dedim , bakımları yaptırdım çıktım servisten. Yağ, hava ve yağ filtresine 180 tl verdim.
    Sorum şu ki ; bu ustalar neden hep herşeyi ben bilirim havasındalar? Eğitim de mi eksiklik var yoksa başka yerde mi problem var ben anlamadım.

Coolwhisper, Çaloğlu ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  2. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,286
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Fazla bilmekten oluyor.
    Fazla bildikleri için kulaklarından bilgi fışkırır. Onun için yağıda fazla koyarlar ki keçelerden fışkırsın diye.:D

Acaba kaç tane usta araç kullanım kılavuzu okumuştur?

kadobay, uur5560, Köksal ve 6 kişi daha bunu beğendi.
  3. blue55

blue55 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,328
    Ad Soyad:
    Ahmet seyf
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Sözüm ona ustalar işte. Parçacı yanlış parça verir ustaya yanlış parça bu dersin parçacıdan, benden iyi mi biliyosun derler. Servis vites topuzunu söküp değiştiremez. Biz evin önünde videodan izlediklerimizle arkadaşların tarif ve tavsiyeleriyle kolayca sıfır sorunla değiştik.
    "Ne çok gezen bilir, ne çok yaşayan bilir. En iyisini cahiller bilir. O herşeyi bilir. :) "
    Siz bence en doğrusunu yapıyosunuz.

4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    dört litreyi boca etse ve ola ki daha sonra motorda bir problem çıksa sanki yaptığı işin arkasında duracak gibi konuşmuş ama hiç zannetmiyorum:)

yetkili servisler 2000 li yılların başında SAP MRP gibi endüstriyel tabanlı iş takip programları kullanmaya başladılar bilgisayardaki programa şase numarası yapılan kilometre ve ay olarak yaş giriyorsunuz ne değiştirilecek ne kontrol edilecek neresine ne yapılacak kaç litre yağ kaç litre antifiriz hepsi bilgisayarın ekranında çıkıp printera gidiyor iş emri olarak yetkili servis elemanına iletiliyor:) ilave not yada kullanıcı girişimiyle istenmeyen yada ekstra istenen birşey varsa ilave ediliyor ve yetkili servis ustası da baka baka bilgisayar emrinden çıkan kağıdı işaretleye işaretleye bakım yapıp geçiyor:)

Günümüzde bu iş iyice gelişti ve garantiden değiştirilecek parçalara ait bültenler, fabrikadan doğrudan gelen bakım menüsündeki güncellemeler ve fiyatlar eşzamanlı olarak merkezden fabrikadan gelen bilgiler ile tıkır tıkır işliyor. Yetkili servis elemanı ne kılavuza bakar ne arabanın özelliğine göre parça seçer, kendisine iletilen iş emri yazılı olan kağıtta arabayı ikiye böl yazsa kesip bölecek sanki o tarz:)

Demek istediğim şey özel servislerinde kendisini birazcık geliştirmesi insan hatasını en aza indirmesi gerekiyor. Otomotiv sektöründe 100 senedir değişen çok çok ciddi olaylar yok otomobillerin halen dört tekerleği var motor yağı alttan boşaltılır üstten doldurulur, motor suyla soğutulur, frenler sürtünme kuvvetiyle çalışır gibi nerdeyse 50-100 senedir aynı şeyler bunca yıldır değişen ufak tefek detaylarıda bir zahmet öğreniversinler mesela her arabaya 10w-40 yağ doldurulmaz. Bilgisayar piyasası gibi değil ki otomotiv piyasası, her sene işlemci güçleri ikiye katlanmıyor yani otomobillerin motor güçleri her sene ikiye katlanmıyor bu piyasada yetişilemeyecek, kendini geri çekecek teknik olaylar yok. Yani otomotiv piyasasında kendini geliştirmek atla deve değil sıfırdan ispanyolca fransızca öğrenmek gibi birşey değil gayet makul kolay birşey.

Otomotiv işi içinde olupta kendisini geliştiremeyen bir çalışan bunu kendisini zorlayarak yapar :) mesela sizden motora 4 litre yağ yerine 3,3 litre yağ konulması gerektiğini duyduğu zaman bunu iyi niyetle anlayıp işin doğrusunun öyle olması gerektiğini kolayca öğrense kanıt arayıp karşılaştırsa ve aklının bir köşesine yazsa oldu bitti ama yok:) zorluyor işte illa 4 litre koyacak, zorlama usta ne zorluyorsun ki? ne gurur onur meselesi yapıyorsun ki? gel açalım bakalım kılavuzu neymiş ne yazıyormuş? deseniz kötü söz küfür sarfedecek :) tabi size değil ya otomobil üreticisine ya yaptıkları işe söverler genelde:) dıştan sövmese içten söver muhakkak:)

ama bir çalışan bir usta yada bir mühendis hergün aynı şeyleri yapa yapa kendini bıktırırsa yaptığı işten kimseye hayır gelmez.

dolayısı ile bazı eski ustalar kendilerini geliştirmedikleri için kolaylarına geleni yapmaya yıllarca devam etme eğiliminde olurlar.

sanki sovyet rusya burası herkeste chiguli moskovich var da hepsine aynı şeyleri daya gitsin ama öyle değil ki:)

5. sanko86

sanko86 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    24
    Ad Soyad:
    Hasan
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.3 (2003-2005) LC
    Benim ustam gayette içinde biraz yağ bıraktı hatta ara ara çubukla kontrol edip yağı öyle doldurdu.Üzüldüm böyle duyunca.

Coolwhisper bunu beğendi.
  6. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Sanayi içinde, servislerden ayrılma ustalara gitmek lazım. Onlar da burunlarından kıl aldırmıyor.

SM-A920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

7. ozgutozkan

ozgutozkan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,790
    Ad Soyad:
    Özgür ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Vites topuzu sırrı neymiş

8. blue55

blue55 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,328
    Ad Soyad:
    Ahmet seyf
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Sırrı filan yok bayağı yukarı doğru çekip çıkarıyomuşuz. Ama servis ilk defa görmüş olacak ki deneme yanılma yoluyla uğraştı ama sökemedi. Yarın gel dedi. Elektrikçi arkadaş izinde yarın gelecek o söker dedi. Diyemedim orda da içimden elektrikçi ne alaka dedim. Kendim söktüm. :)

Coolwhisper, ozgutozkan ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  9. saltukbey33

saltukbey33 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    hasan gül
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    aynen valla iş bilen usta bulmak çok zor. bilende pahalı. servis zaten öpmeye hazır....

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  10. Omer89

Omer89 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    18
    Ad Soyad:
    Ömer can
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    Araç Modeli:
    Accent Milenyum 1.3 (2000-2003) LC
    Çok güzel yazı olmuş sağolun. Ama şuna eminim ki, bugün biri geldi bana yağı fazla koyma dedi , acaba adam doğru mu söyledi diye bir arayış içine girmemiştir. Hatta ben gidince bana işimi öğretiyor bile demiştir belki arkamdan. Gerçekten yabancılara göre çok fırın ekmek yemesi lazım bizim ustaların.

Coolwhisper bunu beğendi.
  11. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    bende 1,3 accent varken aynı muhabbeti çok defa yaptım. sanayide ustalar en az 4 bazen de 4,5 litre yağ koyuyordu. adamlarla kavga dövüş 3,3 litre yağ koydurabildim çoğu zaman.

üstelik ustaların dediği, "3,3 litre koyunca çubukta görünmez"

bazılarına, çubukta ful çizginin üstünü görürsem boşaltırsın diyordum. sonra 4 litreyi koyup enjektörle yağ boşltmak zorunda kalıyorlardı. adamın 20 dakikada yapacağı iş 1 saate çıkıyrdu.

12. blue55

blue55 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,328
    Ad Soyad:
    Ahmet seyf
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Bu demek ki 1.2 lt fazla yağ ile çalışan bir sürü araç var. :)

ai_torcuk ve rpurcek bunu beğendi.
  13. rpurcek

rpurcek Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,932
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Oradan buradan yağ kaçıran araçlar, bu ustaların eseridir.

SM-A920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

koreci ve ai_torcuk bunu beğendi.
  14. sanko86

sanko86 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    24
    Ad Soyad:
    Hasan
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.3 (2003-2005) LC
    Karter contası vs. den öte fazla yağ ile ilgili bir yazı okumuştum.Araç birden son devire yükselmiş ve stop etmek için baya uğraşılmış ama başarılı olunamamış sonunda motor ele alınmış.

15. cenker_baba

cenker_baba Guest

ahaha ya usta demeyin onlara ne olur :)

16. sainz

sainz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    537
    Ad Soyad:
    Uğur Akar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Varlığından haberleri var mıdır ki?
    Favorit aracım varken karbüratör tıkandı ve istemeye istemeye tanımadığım bir ustaya temizletmek zorunda kaldım. Gitti jikleyi söktü ki "sakın bu kısmı elleme" dediğim halde. Sonra aylarca servis manueli aradım ki jikleyi katalog değerlerine getirebileyim.
    Dizellerde olan runaway (Türkçesi sanırım ambeleye kalmak gibi bir şey idi) olayıdır o.

ai_torcuk bunu beğendi.
  17. Ahmet özgür

Ahmet özgür Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    224
    Ad Soyad:
    Ahmet özgür yalçın
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Bir ara aracımın şanzımanında 2 den 1 e geçerken vuruntu başlamıştı , tavsiye üzerine tanımadığım bir ustaya gitmiştim... yanına gelince anlat durumu dedi, kısaca anlatınca aç kaputu dedi ..ustam dedim bir tur atsaydık da seninle, görseydin ne olduğunu deyince ; anladım ben, aç kaputu dedi .actik kaputu , aha dedi işte bu parça değişecek... (Eliyle de dokunuyor ona) ... Dedim bu hangi parça... dedi ki şanzıman beyni... ne kadardır bu dedim... belki sıfırı 4000-5000 civarıdır dedi...teşekkür ederim ustam kaputu kapatalım dedim çıktım... ertesi gün serviste beyin formatı yaptığımızda hiçbir şeyi kalmamıştı ...75 lira para aldılar bunun için...

ozgutozkan, sukru56, kadobay ve 2 kişi daha bunu beğendi.
  18. sipartacus

sipartacus Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    8,418
    Ad Soyad:
    sipartacus
    Yaşadığınız Şehir:
    2-ADIYAMAN
    Araç Modeli:
    Bayon 1.0 TGDI BC3 CUV (2021-202x)
    1.3mj euro4&5 ve 1.4 fire Fiat motorları 3.2lt alıyor. Neye göre hesaplıyorlar bilmiyorum ama çoğu 1.6lt araç 4lt yağ alırken, Egea 1.6 Etorq 4.8lt(1galon) yağ alırdı, motorun Brezilya'da üretilmesinin etkisi var mı bilmem.

19. KilecNasah

KilecNasah Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    690
    Ad Soyad:
    Hasan
    Yaşadığınız Şehir:
    27-GAZİANTEP
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 CRDİ (2014-2020)
    İşi bilen ustaların bilgi paylaşmaması nedeniyle eksik yetişen çıraklar bugün usta oldular. Hem bir şey bilmiyorlar hem de bildikleri sandıkları şeyleri çıraklarına öğretmiyorlar. Varın yarının ustalarını siz düşünün...

kadobay bunu beğendi.
  20. kadobay

kadobay Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    359
    Ad Soyad:
    Kadir Baykal
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    ben motorun sesinden arızasını bulurum...aha da şu parça değişecek... bunun beyni değişecek... gibi laflar eden ustadan uzak durmak gerekir. Kendini geliştirmeyen, yaratıcı, araştırmacı olmayan, alet edavat takım taklavat kullanmasını bilmeyen, teknik neşriyat okumasını bilmeyen sözüm ona usta dolu sanayiler...
    "...şanzıman beyni" demiş ya usta.
    kızkardeşimin 97 micra 11 i var ve geçen sene sürekli rölanti problemi, hareket halinde gaz bırakmada stop arızası oluşmaya başlamış. Aracı bir kaç yere götürmüş lpg ayarı, benzin ayarı vs dikiş tutmamış en son abi sen baktırıver dedi, ben de kendi ustama götürdüm. usta gaz kelebeğinin olduğu yekpare bi ünite var (throttle body) üzerinde macunla kapatılmış bir kapak var. Bunun içinde beyin var bu arızalı... komple değişmesi lazım, sıfırı bulunmaz, güvenilir çıkmacılardan bulunursa değiştirilir...1000 tl civarında belki bulunur istersen araştıralım dedi...
    abi bu zor bulunan bi parça, tamir ettirme yoluna gidelim dese kabul edecem tamam ustam sökün halledin dicem...
    Neyse eve geldim internette araştırdım hatta aynı arızayla ilgili bi video buldum.Olayı kafamda çözdüm.
    Sökmeye pek cesaretim yok araç mekaniğinden giriş seviyesinde anlarım ancak..
    Biraderin bacanağı eski sanayi ustası, oğlum elektronikci, ben girişimci :)
    Biraderin dükkana götürdüm arabayı...bacanağı ve ben parçayı söktük eve getirdim kapağı söktüm ve içerideki kart üzerindeki lehimleri oğlum özenle yeniledi...kapağı güzelce tekrar macunladık, araca taktık kulakla dinleyerek rölanti ayarını da yaptık oldu bitti. O gün bu gündür sıkıntı yok. Gerçi kart üzerinde sert lehim yapılmış oğlumda normal lehim yapmış erime sıcaklığı daha düşük yaz sıcağında problem çıkarmadı..Çıkarırsa da sorun değil işi çözdük tekrar yaparız...
    Bize referans olan video şu...

İşini layıkıyla ve hakkıyla yapanları ve belli bir donanıma eriştikten sonra sanayi sektörüne girenleri tenzih ediyorum.
    Sanayide çoğu ustayım diyenlerin kafası çalışmış olsaydı ilk-orta-lise terk olmazdı.

ozgutozkan ve koreci bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş