Sanırım Hyundai Era 1.6 ya chip atılabiliyor.Hyundai servislerinde chip atılıyor mu?Sanayide chip atılıyorsa garantiyi bozar herhalde.Chip atma 112 beygir gücü 120 ye çıkarmak için olsa gerek.Peki 112 beygir gücü 100 e indirmek istesem...diyeceksiniz ki bunu neden yapacaksın?1.6 lık araçımla 100 ytl ye 355 km gidiyorum.Aynı parayla 400 km yapmak istiyorum.Chip atma bilgisayarda mikro işlemciyi overclock etme gibi motoru overclockedenbir şey olsa gerek.Bilgisayarda mikro işlemci downclock oluyor ,3.2 ghz lik işlemci 3.0 ghz ile çalışıyor.Daha az ısınıyor.Daha az güç çekiyor.Araba motorunda niye olmasın.
Benzinli araçlarda Chip denen olay maf sensörüne takılan 50 kuruşluk direnç ile yapılabiliyor ancak dizel gibi kesinnlikle randıman vermiyor ve çok yakmasıda cabası.. Aynı şekilde aracın beygirinide düşürmek servis yazılımı ile yapılır ancak bunu hiçbir servis yapmaz... Siz en iyisi gazın altına kontra vida atın biryere kadar pedal insin araç gidemesin https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley11.gif
Eğerki böyle bir gereksinim duysalardı zaten aracı fabrika çıkışı 100 Bg yaparlardı yanılıyormuyum ? Ayrıca millet Bg yükseltmeye çalışrken sizin düşürtmenizde zaten ayrı bir kulvar...
siz aracın gücünü düşürmek istiyorsunuz size şöle bi örnek vericem makyajlı getzlerde dizellerde 2 seçenek var 2side 1,5 vgt ancak biri 88hp diğeri 110hp ve fabrika yakıt verileri aynı kısacası chip denilen yazılım aracın gücünü arttırıken aynı zamanda yakıt ekonomiside sağlıyor.
ECU'nun yakıt gönderme verileri düşürülerek daha az yakılabilir, ancak araç çekişten serilikten düşer. İşi bilen biri yapabilir.
Hocam,işi bilen biri yapabilir derken araçın güçten çekişten düşürmeden yapılabilmesi için ise zaten 112 beygirden 12 beygirlik güç fedakarlığına hazırım (?).100 beygirde olsa fıstık gibi araba.(Otomatik açılıp kapanan yan ayna olmaması hariç) Değişken sübap zamanlamasına sahip bu son sistem güzelim motora sonuçlarının ne olacağı belli olmayan chip attırma işine bulaşacak değilim. Meraktan... Yakıt gönderme verilerini düşürmenin yanında süpap zamanları ve daha birçok parametreninde düşünülmesi olsa gerek. Siteye üye bilen birilerdenteknisyen,müh.,ustalar (varsa) bilgi ve deneyimlerinizipaylaşın lütfen...
Arkadaslar aracın beygir gücünün fazla olması her zaman daha fazla yakıt demek degildir.hatta yüksek beygir güclü aracların daha az yakıt harcadıgına da sahitim.sonucta aynı viteste daha az devir ile kullanıyorsunuz illa yakıtı azaltacagım diyenlere haddim olmayarak 1)hızınızı azaltın 2)uygun viteste kullanın 3)camları ve klimayı kapatın 4)lastik basınclarını arttırın (tavsiye edilmez ama surtunmeyi azaltır) hayırlı yolculuklar