ingilizceye vakıf arkadaşların forum içerisinde olduğunu biliyorum acaba şu sitede videonun üstündeki pragrafı çevirebilecek varmı google translate ile denedim birşeye benzetemedim,teşekkürler.. http://yourcarangel.com/2014/07/interference-engines-complete-list/
çok anlamam ama trigerin zincir mi kayış mı olduğunu anlamanın yolunu anlatmaya çalışıyor herhalde. aşağıdaki listede de trigerin kayış mı zincir mi olduğunun listesi sanırım.
Yusuf un soyledigine ilaveten triger tiplerine gore kopma durumunda diger motor bilesenleri hasar alir mi almaz mi onu teknik olmayan bir sekilde interference ve noninterference olarak tanimlamis. Boyle bir tanimlama yok Mobilden gonderildi.
aşağıdaki liste araç motorunuzun "çatışık motor" ya da "çatışık olmayan motor" olduğuna dair bilgiyi sağlamaktadır. çatışık motor, zamanlama kayışı kopması sonucu kam dönmeyi durdurursa valfler ve pistonlar arasında yeteri kadar boşluk olmayan motordur.sonuç genellikle felaket motor arızası olur. "çatışık olmayan motorda" böyle olmaz. bilmeniz faydalı olur. aşağıdaki video aracınızın zamanlama kayışı ya da zinciri olduğunu belirlemenize yardımcı olur.
Catisik motor u ben ilk kez duydum. Bir ders kitabi yada makalede geciyor mu teknik olarak? Mobilden gonderildi.
"interference engine" terimini "çatışık motor" olarak ben çevirdim. belki bu şekilde geçmiyor olabilir. ama zaten bu yazının olduğu site amatörler için hazırlanmış bir yer, herkes anlasın diye böyle bir şey uydurulmuş olabilir.
gates kayışlarının teknik belgesinde interference engine konusundan bahsetmiş. https://www.gates.com/~/media/files...tomotive/timingbeltreplacementguide.pdf?la=en 75. sayfada açıklanıyor. yani "interference engine" terimi sadece amatörler için değilmiş. çakışık motor da denilebilir. hyundai motorlarının hepsi interference, yani kayış koparsa valfler pistona vuruyor.
Çatışık degilde karmaşık gibi düşündüm ben sonra acaba karmaşıkdan kastı çift egzantrik mi yoksa trigerin zincirli olduğunu mu kastediyor dedim. aşağıdaki listede SOHC motorlarda non-interference demiş ama neye göre belirlemiş anlamadım çünku Hyundai'de Alayına interference derken Kia'da Sohc motorlara non-interference demiş, iki marka da aynı motorları kullandığını düşünürsek pek güvenilir gelmedi.
çeviride açıklıyor zaten. sohc motor olması, zincir ya da kayış farketmiyor. eğer pistonun en üst pozisyonu ile valfin en alt pozisyonu birbiriyle çakışmıyorsa, çakışmayan motor(non-interference engine) deniliyor. kayış ya da zincir koptuğunda eğer motor non-interference ise, herhangi bir motor hasarı olmuyor, ama interference motor varsa kayış ya da zincir koptuğunda valfler pistona vuruyor. gördüğüm kadarıyla genelde büyük hacimli motorları çakışık olmayan motor yapmak daha kolay, çünkü piston üstünde yeterince yer kalıyor. ayrıca sıkıştırma oranı yükseldikçe ortaya çakışık motor çıkıyor.
Teşekkürler arkadaşlar, bu konuya triger kopması durumunda bazı motorların zarar görmediği bilgisinden bu sayfaya kadar ulaştım ancak yarım İngilizceye bu kadar. Ayrıca Hyundai all interference ifadeside dikkat çekiyor demek ki Hyundai motorları bu gibi durumlarda tamamen güvensiz.
The following list will provide you the information on whether your car engine is an interference engine or a non-interference engine. An interference engine is one that has insufficient clearance between the valves and pistons if the cam stops turning due to a broken timing belt. The result is usually catastrophic engine failure. Not so with a non-interference engine. It pays to know. The video below will also help you determine if your car has a timing belt or chain. Şöyle diyor; Aşağıdaki liste aracınızın interference motorlu olduğunu veya olmadığını gösteriyor. Interference motor tipi; eğer, eksantrik mili triger kayışı koptuğu için durmuşsa subaplar (valfler) ile pistonlar arasında yeterince boşluk olmadığını belirtir. Bunun sonucu genellikle felaket derecesinde motor sorunlarına yol açar. Non-interference motorlarda böyle değildir. Ayrıca wikipedia'dan aldığım bilgiye göre; Interference engine: Genellikle 4 silindirli içten yanmalı araçlarda bir veya daha fazla subap tamamıyla açıkken pistonun gidebileceği alan olan araçlara denir. Zıttı olarak Non-interference motor tiplerinde subaplar açıkken piston bir yere hareket etmez. Interference motorlar, pistonların subaplar kapalıyken üst ölü noktada subaplara çarpmasını engellemek için zamanlama dişlisi, zincir veya kayış sistemi üzerine kurulmuştur. Interference motor tipleri yeni araçlarda yaygın olarak kullanılır, ana avantajı sıkıştırma oranını en üst seviyeye çıkartmak için kolaylık sağlar. Zamanlama ekipmanının (timing parts) bakımı yapılmazsa motora yüksek zarar verir. Kaynak: Wikipedia