Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

CC ve kurum hakkında...

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda AcarBey tarafından 10 Haziran 2009 tarihinde açılan konu

  1. AcarBey

    AcarBey Kayıtlı Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2009
    Mesaj:
    66
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Merhaba Arkadaşlar,
    Karbon birikintileri motorda istenmeyen bir durumdur ve motorlarda birçok sorunların meydana gelmesine neden olur. Burada olayı ele alırken iki aşamada değerlendirmek gerekir... Birinci aşamada EGR sistemi olmayan eski araçları, ikinci aşamada ise EGR sistemi olan yeni teknoloji araçları değerlendirmek konunun daha iyi anlaşılacağı kanaatindeyim. Bu arada EGR sisteminin de ne olduğunu kısaca açıklamak gerekirse yanma sonucu eksozdan çıkan zararlı NOx gazlarının azaltılması için motorlara eklenen bir sistem olup, NOx gazlarının artış nedeni olan,yanma odasındaki aşırı yanma ısısını düşürmek için bir miktar eksoz gazının, ECM (Motor Kontrol Ünitesi) tarafından kontollü bir şekilde emme manifoldu yolu ile yanma odasına gönderilmesini sağlayan sistemdir.

    Eski EGR olmayan araçlarda, kurum sadece yanma odası içerisinde (piston tepesi, silindir kapağı yanma odası yüzeyleri, sekman aralarıeksoz subap kafaları ve enjektör uçlarında)olurdu. Bunun sonucunda yanma odasında daralma ile birlikte sıkıştırma oranında artış ve bu yüzden motorda avans vuruntusu meydana gelir, subapların kurumdan dolayı açık kalıp kompresyon kaçırması, enjektör uçlarının kurum nedeniyle düzenli püskürtme yapamaması ve sekmanlarınyuvalarında sıkışarak görev yapamamasıda aracın performansını olumsuz ektiler. Bu gibi kurumları temizlemek için yakıt hatı borusuna bağlanan cihazların enjektör yolu ile kimyasal ürünü doğrudan yanma odasına püskürtmesi sayesinde yukarıda saydığımız yerlerde biriken kurumları söker ve temizler.

    EGR sistemli araçlarda (ki artık yeni üretim tüm araçlarda mecburi vardır), eksozdan çıkan bir miktar eksoz gazı borular ve arada vana gibi görev yapan EGR valfi üzerinden geçerek emme manifolduna ve oradanda emme subapları vasıtasıyla yanma odasına alınır. Bu durumda yukarıda saydığımız EGR siz araçlarda tıkanan yerlerin yanında eksoz gazının geçtiği borular, valfler, emme manifoldu, emme subaplarının kafası ve varsa turbo da dahil heryeri kurum sarar. Bu sistem olan araçlarda ise tam bir temizlik yapmak için emme manifoldu hava giriş ağzına bağlanan bir aparak ile kimyasal ürünler motora verilmesi gerekir. Ayrıca egr ve turbo için de ayrı aparatlar kullanılarak bu yerlerde temizlenir.

    Kurum oluşumunu geciktirmek bir yerde kullanıcıların da elindedir. Şöyleki kuruma neden olan sebeplerin başında motorinlerdeki kükürt miktarı gelmektedir. Eski normal motorinlerde 7.000 ppm olan kükürt oranı, Euro Dizel yakıtları sayesinde oldukça azaltılmıştır. Türkiyede ilk satılan Euro Yakıtlar 350 ppm iken şuanda satılan Euro yakıtları 10 ppm ve daha altına kadar düşürülmüştür. EGR sistemli bir araçta kükürt oranı yüksek bir yakıt kullanılırsa maalesef emme manifoldundan itibaren heryeri, aynı soba borusu gibi kurum bağlar.

    İsmini vermeyeceğim birmarka Türkiye'ye ilk EGR sistemli araçları soktuğunda, piyasada henüz düşük kükürt oranına sahip motorin maalesef yoktu. Bu araçların çok kısa kilometrelerde kurum nedeniyle silindir kapaklarının dahi sökülmesi gerekmişti. Firma bunu engellemek için EGR valfinin altına ortası kapalı bir sac conta takarak eksoz gazlarının emme manifolduna geçişini engellemişlerdi.

    Özetleyecek olursak, Türkiye'de yakıt piyasası, eskiye oranla daha konrol altına alınmasına rağmen yine de illegal yollardan aracımıza uygun olmayan yakıtlar konulabilmektedir. Tabiki bunu anlamamız mümkün değildir. Dolayısiyle belli zamanlarda kurum temizliğinin yapılması aracımızın rahat ve verimli çalışmasını sağlamaktadır.

    Saygılarımla.
     
  2. Misafir

    Misafir Guest

    Paylaşım için teşekkürler emeğinize sağlık. Sonuna kadar katılıyorum, hatta öyle bir sorun haline geliyor'ki motor avans vurmaya başlıyor ve avans tutmuyor, her gaza basışta şakır şakır ses geliyor ve motor özellikle yokuşlardaperformans kaybediyor, dolayısıyla sıfırdan itibaren her 25 - 30.000'km'de bir CC yaptırmak gerekiyor, aksi takdirde CC pek bir işe yaramıyor...


    [​IMG]
     
  3. Misafir

    Misafir Guest

    Verdiğiniz bilgi için ayrı bir başlık açtım...



    [​IMG]
    Düzenleyen : Coşkun Uçar
     
  4. Levent

    Levent Vip Üye

    Yaş:
    49
    Katılım:
    20 Mart 2008
    Mesaj:
    5,743
    Alınan Beğeniler:
    26
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    istanbul
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Paylaşımız için teşekkürler





    [​IMG]
     
  5. AcarBey

    AcarBey Kayıtlı Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2009
    Mesaj:
    66
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Teşekkürler Coşkun Bey, vakit buldukça bilgi paylaşımlarıma devam edeceğim.

    Saygılarımla.
     
  6. MSC

    MSC Site Yetkilisi Yönetici

    Yaş:
    44
    Katılım:
    21 Mayıs 2008
    Mesaj:
    24,133
    Alınan Beğeniler:
    16,945
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  7. orient

    orient Kayıtlı Üye

    Katılım:
    4 Haziran 2009
    Mesaj:
    95
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    peki geçen hafta gazetelerde vardı shell v power dieselin yanında GTL diye bir yakıtı piyasaya sunuyormuş söylediklerine göre MOTORU TEMİZLEYİP İLK GÜNKÜ PERFORMANSINA KAVUŞTURUYORMUŞ acaba piyasaya çıktımı neyin nesidir bilen var mı? eğer doğruysa başka birşey yaptırmaya lüzum kalırmı?https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley5.gif
     
  8. AcarBey

    AcarBey Kayıtlı Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2009
    Mesaj:
    66
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    LPG li araçlarda diğer yakıt türlerine göre kurum oluşumu oldukça düşüktür diğer araçlar gibi sıklıkla karbon temizliği yapmaya gerek yoktur ama yağ yakma veya aşırı yağ buharı var ise yanma odasına giren yağın yanması sonucunda da kurum oluşumları meydana gelmektedir.


    Aslında yeni cihazlar sayesinde buji yuvası gibi doğrudan yanma odasına açılan deliklerden yanma odasına bakılarak olası problemlerin gözle görülmesi mümkündür.
     

Bu Sayfayı Paylaş