Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Çalıştıktan Sonra Gelen Ses

'Arıza Tespit Bölümü' forumunda lymthurk tarafından 30 Ekim 2020 tarihinde açılan konu

1. lymthurk

lymthurk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    SnnZtr
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 CRDİ (2012-201X) GD
    Hyundai i30 2015 1.6 crdi otomatik kullanıcısıyım. yaklaşık 2 haftadır sabahları ilk çalıştırmada daha doğrusu araba çalıştıktan yaklaşık 2-3 saniye sonra 1-2 saniye süreli bir ses geliyor. sesin başlama süresi ve sona erme süresi hemen hemen aynı en azından ben bir farklılık hissetmedim. arabayı hemen stop edip çalıştırınca tekrarlamıyor ama biraz bekledikten sonra yine oluyor. anladığım kadarıyla sesin oluşması için belli bir derecenin altına düşmüş olması gerekiyor. arada ilişki var mıdır bilmiyorum ama 6. yıl bakımını yaptırdım, klima kanal temizliği ve motor yıkama da yapıldı serviste, 1 hafta sonra da baskı balata değişti. sesi bunlardan sonra farkettim ancak o zaman aralığı tam da havaların soğuduğu döneme de denk geliyor. servise götürdüm ancak yaptığım ses kayıtlarını yeterli görmediler kendileri de duyması gerekiyormuş, arabayı bırakma imkanım da olmadığı için sorunu çözemedim. havaların iyice soğumasını bekliyorum 1 günde çözme şansım olur belki diye. Ama bu arada da kafama takılıyor. Sesin kaynağı ile ilgili fikir verebilecek var mı?

https://drive.google.com/file/d/1hOWsj09P36KSZdRKG5HsqpOHX3JL-IZz/view?usp=sharing (9.sn'den itibaren)
    https://drive.google.com/file/d/1uej7ASXzVBk5DRbivg_ilJLL4YxLopIA/view?usp=sharing (8.sn'den itibaren)
    https://drive.google.com/file/d/1baZxvV9-XrHPaYOQuPkfbWE0DdmZagUA/view?usp=sharing (7.sn'den itibaren)

2. lymthurk

lymthurk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    SnnZtr
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    en sevmediğim şey nereden geldiği belli olmayan sesler. arabadan soğudum resmen. vakit sıkıntısından servise de gidemiyorum. ses ile ilgili bir tahmini olan var mı?

3. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    debriyaj çatalı sesine benziyor, tabi debriyaj pedalı yok aracınızda ama çift kuru kavrama sistem olmalı yani bu i30 DCT şanzıman olmalı, bu ses bence kavramayı açıp kapatan mekanizmanın çatalı iten kısmından geliyor.

Eğer sorunu çözerseniz lütfen geri dönüş olarak bilgi veriniz.

Manuel vitesli hidrolik debriyaj pedalına sahip Getz im vardı, tam şanzımanın üzerinden debriyaja basınca bu şekilde ses gelirdi, debriyaj çatalının ses gelen yeri şanzımanın kavrama kovanı değil hidrolik pistonu iten çatalın ucundan alt merkezin çatalı ittiği kısımdan geliyordu. Aynı gacırtı olduğuna eminim, bununla aradaki tek fark sizin aracınız otomatik şanzımanlı.

Halil ve MAERKEK bunu beğendi.
  4. lymthurk

lymthurk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    SnnZtr
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Evet DCT şanzıman. Haftaya perşembe götürmeyi planlıyorum inşallah bir aksilik çıkmazsa. Sonucu paylaşırım tabii ki.

5. lymthurk

lymthurk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    SnnZtr
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Aracı bu perşembe günü akşamdan servise bıraktım. cuma aradılar durumu anlattım daha sonra geri döndüler motor sesi normal sonrasında da bir ses gelmedi dediler. tekrardan sesin motordan gelmediğini motor çalıştıktan sonra geldiğini 2-3 sn sürdüğünü ve kaybolduğunu, 1 aydır bu sesi her sabah duyduğumu anlattım. araç 1 gün daha kalsın ctesi sabah ben de geleyim beraber çalıştıralım dedim. sabahın köründe kalktım gittim servise ve tahmin ettiğiniz üzere 1 aydır istisnasız her sabah çıkan ses çıkmadı :) 1 hafta önce kış lastiklerini taktırırken sağ ön lastik arkasında kalan bir yerde yağ farketmiştim, onu gösterdim, krank keçesi patlamış bu vesileyle onu değiştirdim. ve yine tahmin ettiğiniz üzere sesi ptesi sabah işe giderken ilk çalıştırmada yine yaptı. Velhasıl sorun çözülmedi. Ama servistekiler sağolsunlar ilgilendiler.

Sesle ilgili aklıma şöyle bir şey geldi. Motorun çalışması ile sesin oluşması arasında ki süre ve sesin duyulma süresi hep aynı. Acaba motor çalıştıktan sonra çalışan ve step motor içeren bir parçadan geliyor olabilir mi bu ses?

6. suleymanozer

suleymanozer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    995
    Ad Soyad:
    Süleyman özer
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    Daha önce konusu geçmişti, ABS modülünden olma ihtimali yüksek, ABS nin sigortasını yada fişini çıkartıp deneyin.

7. lymthurk

lymthurk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    SnnZtr
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    yarın sabah deneyeyim bakalım. çok teşekkürler.

suleymanozer bunu beğendi.
  8. lymthurk

lymthurk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    SnnZtr
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    sabah sigortayı çıkarma imkanım olmadı ne olur ne olmaz diye hafta sonuna bıraktım o işi. ancak sigorta kutusuna baktım yerini bulmak için. bakarken bir tane sigortanın eksik olduğunu fark ettim. şemada 15a şeklinde belirtilen slot boş. bu sigortanın fonksiyonu ne acaba? bir de neden yok? kurcaladıkça bir şeyler çıkıyor artık işi eğlenceye vurdum :)
    https://imgyukle.com/i/TwNQhP
    https://imgyukle.com/i/TwNJrN

9. lymthurk

lymthurk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    17
    Ad Soyad:
    SnnZtr
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Netten biraz araştırma yaptım. sigorta şemasındaki karşılığı G4NA/G4NC : PCM (A/T), ECM (M/T)
    Ama ne işe yaradığı konusunu çok fazla anlamadım. O sigorta neden boş onunla ilgili de hiçbir fikrim yok. :(

Bu Sayfayı Paylaş