Öncelikle merhabalar, İzmir'den ulaşıyorum ve forumu ara ara takip eden birisiyim. Sorunumu hiçbir yerde çözemediğimden ve forumda yaşadığım probleme benzer konu bulamadığımdan yeni soru oluşturdum. Aracımla ilgili bilgileri aşağıda belirttiğim gibi sizlerden de bir ricam var. Bu forumu daha önce kullanmadığımdan ve diğer forumlarda ortamı gördüğümden dolayı lütfen " bunu böyle neden yaptın hiç olmamış" tarzında değil de sadece çözüm odaklı soru sorarsanız veya irdelerseniz çok memnun olurum. İşin içinden hiçbir şekilde çıkamıyorum desteklerinizi bekliyorum. @MSC 1,5 yıl önce soğutma sıvısı kullanılmayan Hyundai Getz 2007 1.5 CRDI satın aldım. 2 ay önce soğutma sıvısı olmadığından talihsiz hararet problemi ile karşılaşıp motor indirdik. Motor yapıldıktan sonra Total Auto Supra organik antifriz ile marş yaptık. 2 aydır aracı kullandığım her günün sonunda yedek su deposundan 1cm su eksiltiyor ve sorunu hiçbir şekilde bulamıyorum. Denediklerimi elemek için aşağıya yazıyorum; Motor Bilgisi - 1.5 CRDI 110bg - Soft yazılım 135bg 300nm - VGT turbo orjinal revize - EGR yazılımsal ve mekanik olarak emme tarafından iptal edildi - 1. katalizör ve 2. katalizör iptal edildi. - Soğutma sıvısı Total Auto Supra Organik (fosforlu yeşil) 1. Araç 1 hafta düz zeminde hiç çalışmadan durduğunda eksilme olmadı. 2. Fan açtığında lifte kaldırdığımda hiç kaçak göremedim. 3. Basınç testi uyguladığımda basınç hiç eksilip ibreyi düşürmedi. 4. EGR soğutucusunun giriş ve çıkış su hortumlarını bypass edip düzledim. 5. Kalorifer peteğinde kaçak olsa içeriye az da olsa su alır onu da göremedim. 6. Yedek su deposu ve radyatör kapağı çevresinde antifriz izi hiç görülmedi. 7. Radyatör hortumları olması gerektiği gibi ne çok sert ne de çok yumuşak. 8. İlk marşta yedek su deposunda veya radyatör ağzında su fırlatma yok. 10. Beyaz duman atma yok. 11. Conta testi yapıldı. Yapılan işlemler; Motor rektefiye (tapalar dahil), Enjektör revize, Turbo revize, Silindir kapak, Saplama takımı, Piston sekman takımı, Yatak takımları, Termostat, Termostat kapağı, Radyatör, Radyatör kapağı 1.1 bar, Radyatör üst hortum, Külbütör enjektör contaları ve pulları, Yağ soğutucusu, Triger zinciri, Devirdaim, Lifter takımı, Yedek su deposu.
Allah sizlere sabır versin , rabbim bazan bir şeylerle kullarına böyle şeyler yaşatır ama sonu selamet olacaktır inşaallah. Aklıma hiç bir yer gelmiyor kaçak yapacak. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Araç 1 hafta düz zeminde calismadan durunca eksiltme yapmadı demissiniz bence kilcal bir kacak var ordan gidiyor sicaklik yükselince de buharlaşıp kaybolur tespiti de zordur radyatorde olabilir yada hortum bağlantı noktalarında olabilir. Wurt un kaçak kesici sıvıları var soğutma suyuna ekleniyor isterseniz son çare araştırıp deneyebilirsiniz
Soğutma radyatörüm motor yapılınca yenilendi, su hortumlarında yenilenmeyen su dağıtıcı kollektör (ahtapot) metal borum yenilenmemişti ve paslıydı. Tek ihtimalim bu kaldı fakat liftte araç sıcak basınçtayken hiçbir şekilde ne cızlama ne de buhar gözüküyor. Kaçak sıvısı atmak istemiyorum çünkü çoğu şey yeni yapıldı. Sanırım tekrar motor indiricem gelişmeleri yazarım.
Aracıma antifriz koyunca iç kalorifer peteğine giden boru kaportaya giren kısımdan mikro bir çatlak oluşturup suyu eksiltmeye başlamıştı. Bulmam 2 ayımı almıştı çok soğuk bir kış günü uzun bir yoldan sonra mola verdim ve araca döndüğümde cama buğu yapan bir şey olduğunu görüp durumu fark ettim.
Manuel hararet görmek için üst borudan t yapmak için flanş sipariş ettim o geldiğinde antifrizi yenileyeceğim. Bunu yapmadan önce de kalorifere giden 2 boruyu U şeklinde bypass edip deneme yapmayı plana ekledim. Güzel bir nüans yakaladın bakalım kurtulacakmıyım Gerçi kalorifer peteğinden çıkacağına motor indiririm daha iyi )
Conta hatalı ise dışarıya veya yanma odasına su göndermesi gerekir, ayrıca basınç olacağından suyu yukarı yükseltip hava yapması gerekir. Yağda su, suda ise yağ bile yok, bilmediğim bir detay varsa öğrenmek isterim ki test edeyim.
Umarım bu ya da buna benzer basit bir işlemle halledilebilecek bir şey çıkar petekteki sorun için ustaya gittiğimde ortalama 7 bin tl masraf çıkarmıştı. Petek değişimi, göğüslük söküm takımı ve işçilik şeklinde. Peteğin arızalı olan borusunu demir testeresi ile kestim. Kelepçe yardımıyla LPG hattındaki T borudan kalorifere giren plastik hortumu içeri uzayacak şekilde 50 TL’ye tedarik ettim ve aradaki 15 cm kadar peteğin dışarı uzanmasını sağlayan arızalı kısmın yerine plastik boru çektim. Toplamda yaklaşık 60-70 tl gibi bir fiyata ve bir pazar gününe patladı bana
yedek su deposunda 1cm azalma anormal bir durum değil ki. her kullanımda azalma oluyor ve bir süre sonra su kalmıyorsa bu problemdir. hortumlardan eminseniz radyatör kapağı ve kelepçelere odaklanmalısınız. eğer ısı ile daralan kelepçe yerine bahçe hortumu kelepçesi takıldıysa zaten eksilme yaşamanız muhtemeldir.
Bu zamana kadar sürekli LOW altına düşüyordu ve bahçe hortumu kelepçeleri takılı. Uygun kelepçenin görselini paylaşırsanız sevinirim. Şimdi şöyle bir durum da var, sürekli motor tarafından su eksiltiyor diyelim ve araçta yeşil fosforlu soğutma sıvım var. Ben de sürekli yedek depodan NORMAL içme suyu eklediğimden bu radyatördeki antifrizin artık hiç kalmaması gerekmez mi ? Seyrelip normal su olarak kullanabilmem gerekmez mi ? Burdan şunu çıkartıyorum, yedek depodaki su radyatöre gelene kadar bir yerden eksiltmesi gerekiyor fakat hiçbir şekilde NORMAL su olduğu için izini göremiyorum. Çıkarıp test etmeme rağmen su kaçırmıyor. Radyatör içindeki antifriz durumunun rengi bile seyrelmiyor, paradoksun içinde kaldım.
radyatör kapağınızı kontrol ettirmeniz lazım, bunu ölçen vakum saatleri var servislerde. bu konu yardımcı olur : https://www.hyundaiclubtr.com/konu/admire-radyatoer-kapak-sorunu.52604/
Konuyu inceledim fakat dediğiniz gibi kelepçeleri düzenledikten sonra bir de bugün yedek su deposuna uv ışıkla bakılan floresan boyadan atıp test edeceğim. Ayrıca yedek depodan radyatöre giden 1mtlik su hortumunu da dün yeniledim bugün kontrol edeceğim.
yedek depodan radyatöre giden hat basınçsız, oradan bir kaçak olma ihtimali zor. genelde bahçe kelepçelerinden yada hortumların geçtiği metal aksamların kirliliğinden kaçak oluyor.
Uzun uğraşlar sonucu 3. basınç testi aleti ile sonuca varabildik. Vakit ve doğru tespit cihazı fakirliğinden dolayı 3 gün önce 2 bar basınçta termostat alt gövdesinin rekorundaki kırıktan su eksildiğini gördük. Aynı zamanda bahçe kelepçesinin hortumu sıktığı taraftaki kauçuğu parçalayıp delik açtığını da acı gerçekle görmüş olduk. Gövde kapak müşür komple yan sanayi olarak satın alıp, kendi eski 85 derece termostatımı geri kullandım. İhmalim sonucu ısı sensörünü sıkmayıp bir de üstüne teflon sarmadan komple montaj yaptım. Anahtar girmediği için bütün herşeyi baştan söküp contalayıp teflon sarıp geri montajladım ve yine hüsran. Isı sensörü -40 ta bilgi verdiği için 3.ye tekrar bütün herşeyi dağıtıp eski orjinal sensörümü teflonlayıp geri montajladım. havasını alıp 2-3 km basınca soktuktan sonra aracı kapattım. Yarın 40km yol yapıp su seviyeme 2 - 3 gün göz gezdirip konuya tekrar cevap yazarım.
Güncelleme: Yapılan son işlemden sonra su eksiltmem devam etti, devirdaim çıkışındaki su dağıtan demir ahtapot borunun bütün giriş çıkışları paslanıp kırıldığından ve bahçe kelepçeleri de boruları sıkıp kestiğinden su eksiltmem devam etmiş. Demir boruyu ve kelepçeleri yenileyip 1 haftadır kullanmaya başladım ve minik azalmalar gördüm fakat içindeki havadan kaynaklı olduğunu düşündüğümden 1-2 haftaya sonuçları tekrar yazarım.