Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Buji Nedir

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda tureli tarafından 29 Ekim 2010 tarihinde açılan konu

  1. tureli

    tureli Kayıtlı Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2010
    Mesaj:
    93
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    BUJİLER<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:eek:ffice:eek:ffice" />
    Buji nedir?

    İki elektrodu ve porseleni bulunan parçaya buji adı verilir. Motor silindirlerinde bir kıvılcım atlama aralığı sağlayacak şekilde
    yapılmıştır.

    Bujinin motordaki fonksiyonu nedir?

    Bujınin görevi ateşleme enerjisini yanma haznesine taşımak ve elektrotlarının arasında oluşan elektrik atlaması ıle sıkışmış hava yakıt karışımının yanmasını başlatmaktır. Ateşleme bobini aküden aldığı elektrik enerjisini ortalama 30 bin Volt değerine yükselterek bujiye aktarır ve uygun zamanda bu yüksek enerji bujinin tırnakları (elektrotları) arasında yanmayı başlatıcı kıvılcıma dönüşür. Yanmanın ideal gerçekleşebilmesi için bujinin yeri çok önemlidir. Buji, ateşleme haznesinde sıkışmış hava yakıt karışımını her şartta en iyi ateşleyebileceği ve diğer faktörlerden etkilenmeyeceği bir yere yerleştirir.

    Bujiler ne sıklıkta değiştirilmelidir?
    Kullanım şartlarına ve buji tipine bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, standart bir bujinin 15 bin km sonunda değiştirilmesi gerektiği söylenebilir.
    Buji ömrünü kısaltan faktörler nelerdir?

    Buji ömrünü kısaltan başlıca etken kötü yakıttır. Bir diğer önemli etken motor sistemindeki ayarların bozukluğudur. Bu ayar bozukluğuna motorun sürekli olarak zengin karışım ile çalışması örnek gösterilebilir.
    Bujinin kullanım süresini doldurduğu otomobil kullanırken anlaşılabilir mi?

    Aracınız normalden fazla yakıt tüketmeye başlamışsa, tekleme yapıyorsa, deparlarda zorlanıyor ve ilk hareket esnasında yavaş kalkıyorsa, bu sorunlar bujiden kaynaklanıyor olabilir.

    Aracımızın bujilerini kendimiz nasıl değiştirebiliriz?

    Bujiyi sökerken önce birkaç tur gevşetilmeli ve basınçlı hava veya fırça kullanılarak bujinin çevresi temizlenmelidir. Böylece buji tam olarak söküldüğünde silindir içine istenmeyen parçaların düşmesi önlenmiş olur. Eğer buji çok sıkı ise onu biraz gevşettikten sonra dişli aralarına girecek şekilde yağ ve pas çözücü damlatılmalı, bir süre beklendikten sonra tamamı sökülmelidir. Aksi takdirde silindir kafasına hasar verebilir.

    Takarken bujinin ve motorun birbirine temas edecek (öpecek) yüzeylerinin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Buji sıkılırken mümkün ise tork anahtarı ile sıkılmalıdır. Tavsiye edilen sıkılma şekli ilk önce buji tam oturana kadar el ile sıkmak daha sonra aşağıda verilen listeye göre tork anahtarı ile sıkmaktır. Tork anahtarı yok ise;
    Yeni bujilerde (düz yüzeyli ve pullu) tam oturuncaya kadar önce el daha sonra anahtar ile 90 derece sıkılmalıdır.<SPAN style="FONT-FAMILY:
     
  2. djkubi

    djkubi Kayıtlı Üye

    Katılım:
    19 Mayıs 2010
    Mesaj:
    380
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    kubilay çabuk
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 CRDİ (2007-2012) FD
    Teşekkürler. Güzel paylaşım.
     
  3. rüçhanabi

    rüçhanabi Kayıtlı Üye

    Katılım:
    6 Haziran 2010
    Mesaj:
    534
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    şöyle yazıları bir arayıp baksa sorunu hemen hallolacak arkadaşlar oluyor
    bazan.konu açıp hemen neticeye gitmek istiyor herkes.
     

Bu Sayfayı Paylaş