Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Büyük Tümseğe hızlı girme

'Getz Forum - Club' forumunda mert_driver tarafından 14 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

1. mert_driver

mert_driver Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    mert can
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Arkadaşlar ülkemizdeki tümsek sevdasını biliyorsunuz, hız kesmek ve olası kazaları engellemek için çok güzel bir uygulama, ama Ülkemizde bu iş ölçüzce yapılıyor resmen abartılıyor. Alakalı alakasız her yola konuyor ve arabalarımızn alt takımları hoşaf gibi oluyor.

geçen gece arabada 5 kişiydik , darcık bir yola tam 8 tane koymuşlar o yol dümdüz olsa bile en fazla50-60 la gidilebilir, yol ise kapkaranlık korku filimlerindeki gibi nokta kadar ışık yok.(o yola ışık koymayanlar tümsek koymayı akıl edebiliyor ilgilnç) Havada aşırı yağmurlu. Tümseklerden Sonuncusunu ve en büyüğünü görmemişim. ortalama 50 hızla bir girdimki ben hayatımda sürdüğüm bir arabadan bu kadar çarpma sarsılma yaşamadım . Dedim kesin öyle bir zarar olmuştur ki araba yolda kalır o kadar şiddetliydi yani. Önlü arkalı çarpma sesi geldi . Ama maşallah arabamda tık yok , bişey olmamış gibi devam etti, hatta sonra uzun yola çıktım ses seda yok.
    ilk fırsatta altına yattım arabanın el feneriyle uzman değilim ama , ezik, kırık parça pek göremedim.

Sormak istediğim bu tarz büyük bir tümsek olayında (büyük tümseğe yüksek hızla girme olayında) arabamızın hangi parçaları en büyük zararı görür?

Dikkatli sürüşler.
    Saygılar

2. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Öncelikle geçmiş olsun. bahsettiğiniz duvar tarzı setler benim de hoşuma gitmiyor. ululü ile yapılan neyse ama abartılar can sıkabliyor. yaklaşık 4-5 yıl önce bahsettiğiniz şekilde hızlıca girmiştim böyle bir sete(yeni kurmuşlar) arabanın tekerler kesildi gibi gelmişti bana(reno 19) ama herhangi bir sıkıntı olmamıştı. sizde de sorun olacağını sanmıyorum zaten kontrol etmişsiniz ama temkinli olmakta fayda var tabi.

3. Burak

Burak Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Kartere dikkat etmenizi öneririm. İlk çarpacağı yer motor kartelidir.

4. arizek

arizek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tekerleklerin yanak yapması veya egzostun delinmesi gibi sorunlar oluyo sanırım..
    pek anlamam ama arkadaşın aracında çukurdan dolayı tekerlekler yanak yapmıştı..
    ben de egzostumu delmiştim..

5. trklli

trklli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    merhaba. bende önceki arabamla(citroen berlingo) ile böle bi tümsekten farkında olmadan sert gecerken karteli çarptım haliyle kartel delindi bütün yağ yola aktı. çekici falan bir sürü tantana sonraısnda masrafıda çabası. çok dikkat etmek gerek böyle tümseklere vede muhakkak saçdan motor koruması yaptırmak motorum altına önlem olarak....

6. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Benim H100 Le Bikere Resmen Kesilmişti Abi Hissettim Bunu İçim Boşalmıştı Resmen https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif Ve Arabanın İçinde Ne Varsa Yerlerde Ve Kasada Bulunan Herşey Kasanın Taaa Arkasına Gitmişti https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif Araba Yüksek Karter Vurma Falan Sorunu Yoktu..Ama Çok Kötü Bir Durumdu https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif

7. Umr

Umr Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    396
    Ad Soyad:
    Veccii
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Orda bişiy olmuş olsa salıncaklar hasar alır rot başları rotiller gibi yürür aksama etki eden yada direk olarak yürür aksamın bi parçası zarar görebilirdi.Sorun yoksa sizede garip gelen bişiy yoksa problemsiz sayabiliriz.

Bizim burda rampa aşagı inyiorsun rampa sert bi rampa da degil rampanın ortalarına dogru 50 m ilerde ışıklar var 50 m geride kasis var millet asılıp geliyor kasisi gören firene asılıyor çok kaza olyodu kasisden atlayıp kaldırımlara çıkanlar arkadan vuranlar felan sonradan belediye davalık oludu kaldırdılar
    Düzenleyen : Koruycu

8. Umr

Umr Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    396
    Ad Soyad:
    Veccii
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    ya ben geçen yıl böyle bilmeden bi bozuk yola girdim hazır hatırlamışken soruyum.Yol baya bozukdu 20 30 km boyunca çukurlara düşe düşe gittim.Neyse izmirde jantları düzelttirmiştik.Ozaman sol ön teker bi çukura düştü çatt die bi ses geldi heralde teker koptu dedik indik sorun yok.Şu son 2 aydır sert çukurlara düştügümüzde sol ön tekerden sanki demir bi parça gevşemişde saga sola vuruyomuş gibi bi demir sesi geliyor ne olabilir baktım sorun göremedim ama düştümmü sadece 2 kere geliyor o ses sonra kesiliyor

9. mert_driver

mert_driver Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    mert can
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:

herkese bilgilendirmelerden dolayı teşekkür ederim

rot başlarının rotiller gibi yürümesini nasıl anlarız ses mi gelir?

kullanımda pek bişey anlamadım açıkçası, uzun yol bile yaptım.

olayın olduğu yolu görseniz , o abartı yükseklikteki tümsekler ne kadar gereksiz dersiniz, yolun yapısı zaten kendiliğinden bozuk , istensede hız yapılamıyor, etrafta yerleşim birimide yok , zamanında dangalağın biri koymuş öyle kalmış . Sırf sürücülere masraf şu salak tümsekler.

10. Umr

Umr Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    396
    Ad Soyad:
    Veccii
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Teker döndükce rot takımı ugultu yapar anlarsınız.Ve rot ve rotiller aşındıgı zaman direksiyon boşluk artar araç yolda gezinme yapabilir.Bu konuda tam bi biligm yok ama bunlar olması lazım.
    Düzenleyen : Koruycu

11. BlueStratos

BlueStratos Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    28
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Benim aracımda bu tümsek ve çukurlardan jantlardan biri yamulma yaptı ve değişmek zorunda kaldım. Bu tip durumlardan sonra tekerleklerinizin yalpa yapıp yapmadığına bakın. beni aracın lastiğinin yalpa yaptığı konusunda yanıma yanaşan başka biri uyardı, açıkçası o zamana kadar çok fazla bişey hissetmemiştim ama o anda düz yolda uygun yerde ellerimi hafifçe bıraktım ve direksiyonun hafif sola çektiğini hissettim ve serviste jantın durumu anlaşıldı. Yamulma yapmıştı, neyseki yedek parça fiyatları uygun da hemen değiştim yensiyle. getzlerde alüminyum jantlar bu tümsek ve çukura sert ve hızlı girmelerde yamulma, bombe yapma gibi durumlara neden olabiliyormuş bunu servis söyledi bilginiz olsun. Ve böyle durumlardan sonra direksiyonun sağa sola çekip çekmediğini ve lastik yalpalamasını kontrol edin uygun bir alanda. Tabii direksiyonun çekme yapması hemen ortaya çıkmayabilir hafifçe yamulan jantta bu o halde kullanmaya devam edince ortaya çıkacaktır. Ben servise gittiğimde aynı sorundan tıpkı benimki gibi bir jantı değişen başka bir getz daha vardı. tabii bu alüminyum jantlı tüm araçlar için geçerli denilebilir. Ülkemizin yolları ne yazık ki çok berbat.
    getzin orjinal ebatlarında çelik jantlarla değişmek bu konuda çözüm olabilir.
    Ben lastikler ömrünü tamamladığında jantlarla beraber değişmeyi düşünüyorum.

Bir ikinci sorun da bu tümsekler yüzünden araçtaki tıkırtıların artması. bunu bakımda mutlaka belirtin. çünkü gevşeyen aksam sıkılıyor ve araçta ses kalmıyor. Jant, rot balans ayarı ve sıkılan aksam sonrası aracım sorunsuz haline geri döndü.

Düzenleyen : BlueStratos

12. taylan20

taylan20 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    karter ve egzoz da problem olabilir bir baktır istersen

13. namso07

namso07 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Bende bu tümseklerden dolayı ön jantları eğdim. Jantın yamukluğu göze hemen çarpıyordu. Ama her nasılsa araba sağa yada sola çekme yapmadı. Sanayiye gittim jantları 25 tl ye düzelttiler. Eğer çelik jantsa düzeltme olmuyor bildiğim kadarıyla. Orjinal jantlar alimniyum alaşımlı oldugu için eski şekline tekrar döndürülebiliyor.

14. montana

montana Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Getz'lerin pek çok pahalı araca nazaran yerden yükseklikleri daha fazla. Bu da İstanbul gibi yolları köstebek yuvasına dönmüş bir şehirde avantaj teşkil ediyor.

Geçen hafta benim araçta tam 6 kişiydik:) Neredeyse 50 mt arayla 7-8 adet tümsek konmuş bir yola girdik. Aracımın altı tümseğe sürtmedi. Ben bile şaşırdım;)

15. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    darbeyi ilk ön lastikler alıyor...Jant kapağı varsa, fırlayabilir..Normal jant varsa hasar görebilir..Lastik yanagı da hasar alacaktır..Zaten ön takım gidiyo bi kere..Şanslıysanız karteri vurmazsınız..Orta susturucuyu bırakma ihtimali de var..https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley5.gifo tümsekleri koyanı bi yakalarsamhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

16. Halil Altunay

Halil Altunay Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    109
    Ad Soyad:
    Halil ALTUNAY
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Fiat
    daha bi saat önce şifa mah.de görmeden kasise girdim ciddi bir smortisör vurma sesi geldi durdum altınsa baktım bişi görmedim.

17. mert_driver

mert_driver Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    mert can
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Valla ben o olaydan sonra Servise gitmedim . Ayrıcaİnegöl-İzmir arası gittim geldim herhangi bir bariz sorunda farketmedim. aracı rot balansa götürcem belki ön jantlarda vardır bişey benim farketmediğim.
    Düzenleyen : mert_driver

18. hakan84

hakan84 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    288
    Ad Soyad:
    hakan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    VW
    arkadaslar dun aksam zeytinburnu hat boyu caddesinde aksam ustu ilerlerken . Yeni buyuk bi tumsek yapmis, serefsizler, fark ettigimde cok gecti 50 -60 km hizla uzerinden resmen uctum. Inanilamaz bi ses duydum, araci zor zaptetim.
    Sinirimden durmadim. 100 m gittim turbodan islik sesi gelmeye basladi. Durdum baktim.karder yarilmis heryerden yag fiskiriyo. Hemen kenara cektim. Butun yag bosaldi,
    gece yarisi cekici geldi araci servise cektirdim.
    Ama aractan inilmaz sogudum.
    Ne olucagi hakinnda hicbir fikrim bile yok.
    O tumsegi oraya yaptiranin elleri kirilsin diyorum....

19. hakan84

hakan84 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    288
    Ad Soyad:
    hakan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    VW

buda olay yerinden ilk resim

20. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    büyük geçmiş olsun.. :RpS_sad:karayollarını yada oraya bakan belediyeyi mahkemeye verebilirsiniz.. Eğer tümseğin olduğu yerde tabela yada tümsek üzerinde çizgi çizgi boya yoksa, oranın resmini çekip delil niteliğinde kullanabilirsiniz..

Bu Sayfayı Paylaş