3 gün önce babamla aracın lastiklerine hava bastırmaya gittik, şansa arka lastiğe çivi girmiş, HEMEN YAPARIZ ABİ dediler.. Ve sonra Lastikçi dedi ki SİBOPLAR DA DEĞİŞSİN, ESKİMİŞ dedi. Babam da bişey demedi, başladılar 4 lastiği söküp siboplarını değiştirmeye.. En son aynı lastikçide 1 sene önce değiştirmiştik sibopları.. 4 sibop değişimi (lastikleri söküp taktılar) + patlak lastik tamiri (çivi girmiş içten yama yaptılar) = 50 lira ödedik.. Sizce fiyat iyi mi? Aracın sibopları her sene değişir mi yoksa lastikçi bizi saf bulup para koparma derdinde mi.. Pek güven vermedi lastikçi
Her yıl değişmez, lastiklerle bir değiştirmek olumlu oluyor şahsımca. Çünkü biz ailecek lastikleri zaman aşımından dolayı 5 yılda bir değiştiriyoruz, bu zaman zarfında yeni lastikler takılırken yeni siboplar taktırıyoruz + birde nitrojen bastırdımı cillop gibi oluyor.
benim lastik subapları sanırsam 3 yaşındalar lastik subapı bence ihtiyaç halinde değiştirilmesi gereken bir parça yani arıza sebebiyle hava kaçırması kopması parçalanması gibi hallerde yada lastik değişiminde yenileme amaçlı olarak değişir, ama yılda bir kez değiştirilmesi gereken birşey değil çünki bu parça bir nevi emniyet teşkil eden o şekilde belli standartlarda üretilen bir parça, tıpkı lastiğin kendisi gibi emniyet amaçlı parça, airbag gibi, fren aksamı gibi ciddi birşey yani o sebeple öyle hemen bozulması beklenmez omo kartonundan üretilmez, ona göre belli disiplinde üretilir piyasaya verilir can taşıyan parçalardan birisi işte. Öte yandan lastik patlamadığı halde zorunlu olmadıkça sırf subap yenileme için öyle bir riske girip sağlam lastiği söküp takmak hiç hoş bir işlem değildir, lastik jant birleşim bölümü jantı lastikten her ayırıp takmada deforme olur ve lastik durduk yere bu şekilde kurcalandığı için aradan hava kaçırmaya jant lastik içinde boş dönmeye başlayabilir ve balans tutmaz hale gelebilir, titiz lastikçiler yama yaptıktan sonra balans ayarı yaparlar diğerleri supap olan yere tebeşirle işaret koyarlar hangisi daha uygun olur siz karar verin artık.
siboplara kolay kolay birşey olacağını zannetmiyorum, eski diye vesilesiyle değiştirelim demişlerdir.. bir lastiğe sadece yama işine 20-25 lira alıyorlar bu durumda 4 lastiği sök tak sibop değiştir düz hesap 50 lira bana normal geldi... ayrıca 4 tekerin aynı anda sökülüp takılması vesilesiyle bijonların da kontrolünü sağlamış olur, sök tak sırasında eskimiş olanlar kendini belli ederdi, rot ayarına da baktırmak lazım eğer yapılmadıysa.. ayrıca yaklaşık 10 gün sonra bijonları bir anahtarla yoklamakta fayda var...
bijonları kırıp kopartan şey yüksek ihtimal ile lastikçinin bijon tabancasının torkunun ayarsız olması, benim sürekli gittiğim lastikçime bijon kırılmasını sordum bijonlar zamanla frene basa basa falan ısınıyor heralde dedim çok kırılan varmış dedim çürüyor heralde dedim, lastikçi bana dedi ki tamamen lastiği söküp takarken dikkatsizlikten oluyor, lastik tabancasının gereğinden fazla tork ile çevirmesinden ve bijonların arasına pislik çapak vs parça kaçmasından oluyor dedi, eğer sürekli başıma gelse dükkanıma incir ağacı diker bu tabancayı atar yenisini alırım müşterilerle kavga etmem dedi
benim siboblar orjinal kendi sibopları çünki daha ilk defa lastikleri 5 sene önce ilk aldığımda değiştirmiştim geçen lastik patlamıştı o sırada tek lastiğe değiştirmiştim
doğru, analarından o hava tabancası ile doğanlar var, onlardan ötürü oluyor... üstüne adam ve esnaf olmadıkları için kim uğraşacak tork anahtarı ile deyip gülüyorlar... tork anahtarı yok birşey yok, bozunca da yapacak bir şey yok eskimiş uzamış diyor, işte orada ağzını kalipere vurmak lazım... hava tabancası kullanılmıştır diye öngörüp o yüzden bijon konusunu yazdım, yok zaten tork anahtarı kullanan, bilgisayar üzerinde rot-balans vs yapan kamper kaster toe anlayan bir yerse her sene değiştirsin sibopları hiç dert etmem...
yazıyı okudum sonra soruyu sorana baktım, şaşırdım valla o değilde 7 sene oldu ben hiç değiştirmedim onları, gerçi değiştirelim diyende çıkmadı, genelde yazlık-kışlık lastikleri serviste taktırıyorum acaba bana demeden değişmiş olabilirler mi.?
Benim anlamadığım çok gereksiz bi değişim oldu... Daha geçen sene değişti çünkü.. Ve de ilk defa böyle bişeyle karşılaşıyorum, adam resmen para kopardı gibime geldi
50 çokta değil Ben ankara çayyolunda lastikçiye gittim 80 lira dedi lastik değişimi yaparken martta 40 verdim çıktım balansla beraber iPhone 5S Cihazımdan Tapatalk Aracılığıyla Gönderildi
Ben sadece çelik sboplara verdim 50 lira 50 lira bu zamanda para değil artık o lastiği söküp takmak patlak lastiği yapmak birde shop vermek ucuz birşey değil HTC One cihazımdan gönderildi
Benim içinde parası mühim değil, sorun olan şey lüzumsuz işler yapılması ve bunun sonucunda ortaya çıkabilecek başka riskler, yoksa tek lastik yaması için bile sevdiğim doğru düzgün başarılı bir iş çıkartan memnun kaldığım ustaya 50 lira da veririm 70 lira da gelecekte daha büyük işler başarması için kendini güncellemesi için destek olsun. İlginç olabilen başka bir mevzu da sanayide küçük dükkanlarda karşılaştığım işini seven ustaların birçoğunun paracı bir kişiliğe sahip olmaması yıllardır yağ değiştirttiğim uzak bir akrabamız olan usta var cebine 10 lirayı zor sokuyoruz arkadaşımın arabasını oraya götürüyorum ona da aynı muameleyi yapıyor, başarılı olamayacağı yada yapmak istemediği işe de hayatta kalkışmaz elini bile sürmez.
Metal , alaşım jant sibobu takmışsa iyi de 4 tane plastik siyah teneke jant sibobu takmışsa fazla derim , ayrıca sibop gövdesinde kırılma kopma yoksa ne gerek olduda değişti acaba , belki paslı metaldi veya normal siboptu da eskidiği belli kılcal çatlak vardı bilemiyorum artık , bildiğim lastik değişiminde kesip kesip atıyorlar yeni lastiğe yeni sibop diyorlar. iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.
Valla bende lastik değişiminden değişimine sibop degistiriyorum. Hatta çelik sibop taktimmi ona bile gerek olmuyor. Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Lastikçi Yanlış yapmış sibop kaçırmadığı sürece değişime gerek olmaz. Hatta YENİ lastik değişiminde bir aynı sibop kullanılabilir.
Benim bildiğimde zırt pırt sibop değişmez ama 50.00 TL ucuz geldi bana, konya piyasasına göre yani...