merhaba arkadaşlar.ben accent99 1.5gls kullanıcısıyım.ve bu benim ilk aracım.dolayısıyla araç konusunda acemiyim..müsadenizle bir kaç sorum olacak. radyatörden çıkıpta su haznesine gelen hortumdan hava üflmesi sonucu su haznesindeki suyun fokurdaması aracın su kaynatması mı oluyo acaba.hortumun ucunu hazneden çıkaıp elime tuttuğumda müthiş hava üflüyo ve haznedeki suyun fokudaması duruyo.ayrıca hararet göstergesine bakıyorum orta sev,yede duruyo.yani hararet yapmış olsa göstergenin yukarılara çıkması gerekmezmi?
Hiç sorun yok . RAdyatör basın yapıyor bu da su haznesine su geridönüşüne sebep olur. Kısaca NORMAL durum
Fizik kuralı olan ISINAN CİSİMLER GENLEŞİR gereği radyatörde ve motor soğutma sistemindeki su ısınınca şişer ve yedek depoya doğru basınç yapar.Bir süre sonra soğudukça o su yine yerine çekilir.Bu normal bir durumdur panik yok. Ancak sizi bir konuda uyramalıyım ki o şişenin içine giren hortumun ucunu oradan çıkartmayın ve sürekli suyun içinde kalmasını sağlayın.Aksi halde soğuduğunda sisteme su yerine hava çekecektir ve bu da aracınızın tekrar çalıştığında az suyla kalıp gereksiz yere hararet yapması riskini doğuracaktır. Aracınızı güle güle kullanın kazasız belasız sürüşler dilerim.
Allah sizlerden razı olsun,yüreğime su serptiniz. hortum haznenin içinde.ben sadece hazneden gelen su fokurdaması sesi nedeniyle hortumu çıkarıp bakmıştım. sonuç olarak arabanın içinden bile duyulabilen bu fokurdama sesi normaldir mi diyosunuz yani?
Sistemin ısınıp soğumasıyla suyun hazneyle radyatör arasında git gel yapması normal ve olması gereken bir hadisedir.Fakat ses fokurtu olarak içeri kadar geliyorsa ben sistemde su eksiği olduğunu düşünürüm.Çünkü hava olmayan ve suyla dolu olan sistemde suyun hareketliliği fokurtu olarak duyulmaz,hatta hiç duyulmaz diyebilirim.Siz en iyisi bi ustaya yada bilen bir arkadaşınıza gösterip radyatördeki su seviyesini tamamlayıp şişeyi de doldurun.Ondan sonraki ilk kullanımda motor normal seviyesine kadar ısınınca suyun fazlasını kendisi şişeden dışarı akıtacaktır ve kendine lazım olan kadarını alıkoyacaktır.Bu şekilkde fokurtu da kesilir soğutma işlemi de sağlıklı bir hale gelmiş olur.Daha sonra lütfen su seviyesini kontrol etmek istediğinizde sadece şişedeki seviyeyi gözleyin ve hortumun ucunun su içinde olduğunu görün yeter.Şişeden dışarı çıkartmayın özellikle de motor sıcak ve çalışır durumdayken.Zaman içinde buharlaşmayla veya ufak tefek sızıntılarla sistemdeki su eksilebilir.Bir sürücü olarak siz de haftada on günde bir şişeyi gözleyin yeter.Hortumun ucu sudan dışarda kalıyor ve fokurtu almaya devam ediyorsanız sistemde bir kaçak var demektir ki o zaman bir servise uğramanızda yarar vardır. Fokurtu duyduğunuzda ısı göstergesini de göz ucuyla görün durun derim eğer yoldaysanız. Panik yok rahat ol kardeş )) Düzenleyen : tahirabi