Amaç şu anladığım kadarı ile; sizim plakanızı çalıyorlar, aynı marka/model/renk çalıntı araca takıyorlar ve bu sayede çalıntı aracı plaka tanıma sistemine filan takılmadan kullanıyorlar, bu yasa sayesinde plakanız çalındığında aracınıza farklı plaka verilecek ve bu sayede çalınan plaka denetime takıldığında sistem alarm verecek. Ama, 1.APP plaka diye bir şey var adamlar peynir ekmek gibi plaka basıp satıyor, sizin plakanızı kullanmak istese gider aynısını bastırır. 2.Plaka değişikliğinde ucret talep edilirse kimse plakam çalındı demez gider APP denilen plakadan bastırır kullanır. 3.Benim özel plakam var atıyorum 41YSF41, adamlar bunu çalarsa ne olacak.? Bana seri plaka mı verecekler.? Eğer seri plaka vereceklerse ben de plakam çalındı demem. 4.Beni sevmeyen ya da özel plakamda gözü olan bir başkası, ben o plakayı kullanamıyorsam sen de kullanma mantığıyla plakamı çalarsa ne olacak.? Kısacası hırsız içerde olunca kapı kilit tutmaz. Yapacak olan yine yapar.
Ya tam tersi olursa mantıklı aslında. Şuan ki plakam seri plaka çalındı diyip gidip sevdiğim plakayı alayım.
Hocam çok haklısınız , bir aracın plakasını çalacağına git app bastır götür çaldığına tak bence bu değişiklik tam çözüm olmaz.
Aynen bu da dahil edilebilir tabi. Bence kişinin vergi/kimlik numarası gibi plakası da olmalı, araç değişse de plaka değişmemeli. Bu şekilde plaka basım maliyetinden de kâr edilebilir. Örneğin ben aracımı sattım, plaka üzerinde gitti, alan yeni plaka çıkardı benim plaka çöpe gitti, ben yeni araba aldım yeni plaka çıkardım. Bu şekilde 2 yeni plaka basılmış 1 plaka çöpe gitmiş oldu. Diğer türlü plaka bana sabitlense, sattığımda plakamı alır yeni aracıma aynen takardım, alan kişi de kendi plakasını araca takmış olurdu.
Bu bahsettiğiniz seçenek bir ara gündeme gelmişti ama sonra sanırım vazgeçildi ve bir kanun veya yönetmelik olarak hayata geçmedi.
Plaka değişimi olduğunda noter 100₺ gibi daha fazla ücret alıyor ve yeni plakaların basımı için ise 43₺ ücret alınıyor. Eğer kişiye özel plaka olursa noterde direkt ruhsat o plaka üzerine çıkar ve devlet o kesintileri yapamaz. Sent from my iPhone using Tapatalk