PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu İş Geliştirme ve İş Çözümleri Müdürü Serdar Gürses, ”boyatılan aracın değeri düşer” kanısının kullanıcılar arasında oldukça yaygın olmasına karşın yanlış olduğunu belirtirken, tam tersine değerini artırdığını belirtiyor. Yeniden boyanan bir aracın tekrar koruma altına alındığını kaydeden Gürses, duvar boyası eskiyen bir evi örnek göstererek boya yenilenmesinin altını çizdi. Parçası ya da tamamı boyanan ikinci el otomobillerin satışı ne yazık ki boyasız emsallerine göre daha yavaş ve sancılı oluyor. Çünkü ülkemizdeki tüketiciler için boyanmış parça ya da otomobil kusurlu gibi düşünülüyor. Bu durumun ne kadar etkili olup olmadığını PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu İş Geliştirme ve İş Çözümleri Müdürü Serdar Gürses anlattı. Aracınız çizilse veya küçük bir hasar alsa aracınızı boyatır mısınız? Tabii ki boyatırım! İki sebepten dolayı boyatırım, 1'si dış görünüşünün bozulmasını istemem, 2'si dış etkenlere karşı koruyucu olan boya tabakası eğer yüzeyden kalktıysa birçok şey başına gelebilir, dolayısıyla yüzeyin tekrar boyanması koruma sağlayacaktır. Bu sebeplerle boyatırım, hatta çok boyatmışlığım da vardır. Peki araç kullanıcıları niçin araçlarını boyatmak istemiyor? Bunun sebebi basit, ikinci el değeri düşecek diye ikinci elcilerin çıkartmış olduğu suni bir muhabbet var, bu aracın kapısı boyalı buna 500 TL eksik verelim diyorlar. Sonra aracı alıyorlar, kapıyı boyatıyorlar ve 500 TL fazlasına yine halka satıyorlar. Bu yapay gündemi kim yaratıyorsa ve kim bu parça boyalı diye en çok bağırıyorsa ona gidin, göreceksiniz ki bu işten en çok o kişi veya kurumlar nemalanıyordur. Yazık canım halkımız da bu adamların belirlediği fiyat tarifesine uyuyor. Yurt dışındaki tüketici boyama konusuna nasıl bakılıyor? Son derece farklı bir bakış açısıyla karşılaşılıyor. Birincisi yeni boyanmış aracın fiyatı yükselir çünkü bakım yaptırma derdi kalmaz, ikincisi rengi solmuş araç yerine herkes pırıl pırıl olanı tercih eder, gerekirse 1000 Euro fazla para verir ama pırıl pırıl yeni boyanmış olanı alır. Hatta size ilginç bir konuyu söyleyeyim, Almanya'da karşılaştığım bir olayda aracın motoru bir arızadan dolayı değiştirilmişti, yeni motor takılı diye araç sahibi ben bundan satarken de para kazanırım diye bana mutlu mutlu anlatıyordu. Bizde düşünsenize böyle bir şey olduğunu! KAYNAK : https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/boyanmis-aracin-degeri-duser-diye-dusunmeyin-2594473/
Piyasada çakallık yapanlar yüzünden insanlar boyadan soğudu... Bende eskiden öyleydim boyalı araç olunca tırsıyordum sebebi ise bir kaç kez böyle çakallık ile karşılaşmam... İnsanımızı artık insan olduğunu TC numarasından değil davranışından anlayabilsek zaten herşey düzene girmezmi ?
İki kazali aracı birleştirip bile bile satacak, hava yastığı patlamış aracı havayastigini bile takmadan toplayıp satan bir zihniyet oldukça ben de dahil birçok kimsede boya takıntısı mevcut. Ufak hasarı bende yaptırmam, rötuş vs yaptırır geçiştiririm.
Son soruyla başlayayım: Yabancılar araca "ulaşım aracı" olarak bakar. Ülkelerinde enflasyon olmadığı ve 1 yıl once 10bin Euro'ya aldıkları araç bir yıl sonra 14bin Euro olmadığı için yatırım aracı olarak da bakmaz, sosyal statü göstergesi olarak da bakmaz. Oysa bizim ülkemizde hala pırıl pırıl gecelerde bile "sis farlarımı yakayım da dikkat çekeyim hatta kızlar -ouuuu ne kadar fiyakalı araç,sahibiyle tanışmalıyım- desin" kafasında adamlar var. Bu nedenle yurt dışındaki tüketiciyle, Türk tüketicisini karşılaştırmak çok yanlış, abesle iştigal. Onlar aldıkları arabayı 5-10 yıl kullanırlar. Ama biz çok zenginmişiz gibi 2 yılda bir araba değiştirdiğimizden, araba yenilerken enflasyon nedeniyle ciddi para da kaybettiğimizden her çizik için fiyat kırmaya çalışırız. Aramızdaki emlakçılar galericileri ve işini ahlak kuralları içinde yapan namuslu insanları tenzih ederim ama, neden toplumun büyük kısmı bu meslek grubundakileri en güvenilmez insanlar olarak görüyor? Cevabı bulduğunuz anda insanların neden boyalı, kazalı araçlara mesafeli durduğunu, almak istemediğini, ekonomik nedenlerle almak zorundaydsa da "madem bu kazığı yiyeceğiz, bari mümkün olan en az hasarla atlatalım" diye mümkün olduğu kadar fiyat kırmaya çalıştığını anlarsınız. Mesela kendimce cevap şu şekilde: Oto galericiliği bu ülkede profesyonel insanlar tarafından profesyonelce yapılmıyor. Tamam belki Uygar dediğimiz Avrupa ülkelerinde de profesyonelce (eğitimli, okullu, sertifikalı vs) yapılmıyordur ama tüm toplumun benimsediği asgari ahlak normları bile ticarette şerefsizliğe uyanıklık/akıllılık olarak bakmalarını engelliyor. Maalesef bizde okumamış, iş/meslek sahibi olamamış, az bir parası olan herkesin aklına ilk yapılacak iş olarak emlakçılık, ikinci olarak araç alım-satım işi geliyor. @sipartacus yazmış işte en babalardan iki örnek. İkinci el araba piyasasında bu örneklerin konuşulmasının normal olduğu bir ülkede boya takıntın olmayıp da ne yapacaksın. Piyasa bu çerçevede şekillendiğinden haliyle bu zihniyet arabasını satmaya çalışan her vatandaşa az biraz sirayet ediyor. git bakalım ortalama bir Avrupa ülkesinde galericiye "bu araba iki kazalı arabadan birleştirilmemiştir değil mi?" veya "çıtır hasalı diyorsunuz ama bu araba takla atmamıştır, değil mi?" diye sor bakalım. Adamın yüz ifadesinin de fotosunu çek koy buraya Avrupa seviciliği, batı hayranlığı falan diye değerlendirmeyin, amacım o değil. Ama ortada da kabul edilmesi zor ve acı veren bir gerçek var. Ben de Türk'üm, bu ülkede yaşamayı seviyorum, burada kazanıyorum ve burada tüketiyorum. Çok acı ama bir başka vatandaşım, soydaşım her neyse, ambalajın üzerindeki SKT yi yenileyip bana kokmuş peyniri satıyor. Ohhh be rahatladım. Hepinize sevgiler, saygılar.
türkiyede yaşamıyor demekki adam. ülkemizde herşey dünya ile çok farklı en ucuz polo 100 bin oldu eski araba boyanırsa değer kazanır çürükler vs onarılır o doğru iyi olur. yeni araba boyanırsa kaza yapmıştır. kazanın da ölçüsünü çok anlayamadıklarından insanımız uzak durur. çok sahtekar var bi ara galeri ilanlarının hepsi sadece çizikten boyalı olurdu
2011 model getzimde 1 parça değişen 3-4 parça boya vardı.Alacak kişiye en ince ayrıntısına kadar anlattım.Hatta expertiz raporunda orjinal görünen boyalı yerleri bile gösterdim.3 günde piyasa fiyatının üzerine sattım.Alan arkadaş 1 kuruş masraf etmeden en az 5 sene biner.Aldığım i20'de 3 parça boya var.Satıcı neyi var neyi yok anlattı.Hata kusurlarını bilerek aldım.Dürüst ticaret olduğu sürece her türlü araba alınıp satılabilir. Birisi aracımda hata-kusur boya-değişen yok yazmış, sonra da sigorta şişirmesinden dolayı ağır hasar kayıtlı (yersen) yazmış.Bu tür çakallar olduğu sürece boya, değişen takıntısı illaki olacak, ama dediğim gibi dürüst alıcı-satıcı olduğu sürece boya-değişen önemli değil. Kısacası nokta kadarlık dünya menfaati için, dağlar kadar yalan söylemeye gerek yok.Haksız kazancın acısı bir yerden kesin çıkıyor. Boya konusuna gelirsek, adamın 1993 model aracı var, artık arabanın kaportasında boya namına bişey kalmamış, araba komando deseni gibi olmuş.Orjinalliği bozulmasın diye boyatmıyor.Çakal al-satçıların piyasayı getirdiği nokta bu.Benim araba alırken ki kriterim, arka çamurluklar ve tavan değişmemiş olsun, şaselerde oynama olmasın, mekanik sorunu olmasın.Gerisi fasa-fiso. Orjinal ama yıpranmış arabaya alacağıma boyalı ama temiz araba alır masraf yapmadan binerim.
Ulkemızde boyalı araba degerı dusme sebebı ınsanların aldatma yanıltma cakallıklarından oluyor. gunes yanıgı varsa orjınal mantıgı ılerlıyor. Cunku genelde boyalı arabada macun, macunlu arabada ıslem oluyor. ancak bunu saklamak ıcın cızık vardı boyadık dolu vardı boyadık vs ıslerı yapıyorlar.Bazen boya berbat oluyor.Bazen renk tutmuyor herkes adam gb ıs yapsa bence yuzeysel boyada sıkıntı yok.Kaldı kı ufacık yer ıcın lokal bıle olsa kocaman yer boyanıyor. Sahıbındenı acın bakın yarısı bel altı boyalı der ama o araba tavan altı boyalıdır.Yurt dısı bel altı boya mantıgı kapıdakı cıtaların altından baslar etekle bıter.
Ülkemizde cezalar caydırıcı değil. Adam hırsızlık namussuzluk yapıyor ama 1 gün bile içerde yatmıyor. Yalan beyan edip de araba satana ver 5 yıl hapis cezası. 2. defa yaparsa ver 10 yılı. Cezayı da paraya çevirme. Bak bakalım yapıyorlar mı bir daha. Ersinin konusunda vardı. Arıza ışığının sebebini bulmak yerine ampülü sök olsun bitsin. Bu tür durumlar cezasız kaldığı sürece şeref yoksunu insanlar giderek artacaktır. Babamın clio da güneş yanıkları vardı. İçine sinmiyor böyle binmek ama boyatmak da istemiyordu. 1 sene önce gaza getirdim soluğu boyacıda aldık. komple boyandı. Mis gibi oldu. Belki ülkemizde zor ancak her aracın bir kimliği olacak ve alındığı günden itibaren ne yapıldıysa o kimliğe işlenecek. Servisler bunu yapıyor zaten, sanayi esnafıda yapacak. Mesela ben 85 binde 2015 ocak da aracımı aldım. Çok km yapmıyorum. Yıl 2018 ağustos benim araba 121 binde. Millet yanlış anlamasın diye servise bakıma sokuyorum.
Hocam benim araba da 5 Eylülde 5 yılını doluracak , daha yeni 32 bin oldu , ilk kez görenler km yi düşürttün mü ? Diyor , milletin aklı hileden başkasına çalışmıyor. Bu güne kadar 5 araba sattım hepsi de sıfır , akü,lastik,kılıf,teyp gibi malzemelerle gitti , hepsinin de alıcısına bir şikayetin olursa numaram bu yardımcı olayım dedimdi. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Dun aksam haberlerde izlemistim. Galerici ile röportaj yapiyorlar düşürmez cizik vs ise diyor. Şöyle bir düşündüm acaba o arabayi benden alacagi zaman da ayni dusunceleri paylasir mi diye? Ne zaman birbirimize karsi dürüst oluruz o zaman bunlar sorun olmaktan çıkar.
İngilterede 15 yıldır kuzenim yaşıyor , hemen hemen her yıl değişik araçlarla geliyorlar , orada enfilasyon sıfır veya eksi olduğu için , arabayı alan en fazla 5 yıl binip satıp sıfırını alıyormuş. İş tamire geldiği zaman , bizdeki gibi oto sanayi siteleri yokmuş Garaj diye tabir edilen araç bakım , tamir ve modifiye atölyeleri varmış. Bu garajlara aracınla girdiğin an , aracın sigortalanıyormuş ayrıca çalışan usta veya elemanlar saat ücreti ile çalışıyorlarmış , bir aracın bakımı boyası vs oldukça pahalıya mal olduğu için kimde uğraşmayıp belediyelerin gösterdiği yerlere bırakılıyorlarmış. Tamir yerine yeniyi almak daha hesaplı oluyormuş. Bazan da bu tür ikinci elleri Afrika ülkelerine ihraç ediyorlarmış. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bizim zanaatkar ustalarımız, heykeltraşlara taş çıkarırcasına, macundan araba yapıyor. Satarken de çiziklen lokal boyalı diye milleti kekliyolar. Yani o beyefendinin söylediği seviyeye gelmemiş çok zor. SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hocam yıl 2013 Astra F arabamı satıp Hyundai Plazadan i20 alacağım , kendim satarsam değerinde gider diye düşündüm. Saat gibi arabamla evden çıktım , arabamda bir çizik bile yok çıta altı malzeme atmasından çizikti ben boyattım. Arabanın teyp, 4 kastik, akü, koltuk kılıfı hepsi yeni. Önce komşum olan galericiye gittim , konuyu açtım , arabanın yanına bile gitmedi madadan başladı anlatmaya , donanım vs fark etmez biz bu arabaları 10 bine alıp 11 bine satıyoruz dedi. Başka bir galeri edeceği 7.500 dedi. Bu 7.500 diyen galeriden ayrıldım ve arka sokaktan yiğenime telefonla araç sordurdum , aşağı yukarı benim araç gibi bir araç tarif etti , demiş sen gel bildiğim bir yetde bir Astra F var çok temiz , sana 17.500 e alırım benden haber bekle , akşam evdeyim beni aradı benim arabaya bir müşteri çıktığını , arabayı yarın bir göstereyim , alıcının durumu zayıf yine de 10 bin civarında vermeye çalışırız dedi. Bu tür insanlar hep var ve olmaya devam edecekler , ben de Hyundaiye arabamı takasta 15.000 e verdim gitti. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Elalem ne der diye insanlar arabasına zevkle binemiyor , Tavanı damalı taksi gibi dolaşıyor sırf millet taklalı der diye boyatamıyor. Böyle bir saçmalık mı olur ? Bu ülkede komple boyalı araçlarda satılıyor , Birleştirilmiş vs aracı anlamanın engeli boyamı ? Değil .. Şasesi işlemli arabanın anlama sebebi boyamı ? Değil... Yazıda çok güzel bir nokta var , "Bunun sebebi basit, ikinci el değeri düşecek diye ikinci elcilerin çıkartmış olduğu suni bir muhabbet var, bu aracın kapısı boyalı buna 500 TL eksik verelim diyorlar. Sonra aracı alıyorlar, kapıyı boyatıyorlar ve 500 TL fazlasına yine halka satıyorlar. Bu yapay gündemi kim yaratıyorsa ve kim bu parça boyalı diye en çok bağırıyorsa ona gidin, göreceksiniz ki bu işten en çok o kişi veya kurumlar nemalanıyordur. Yazık canım halkımız da bu adamların belirlediği fiyat tarifesine uyuyor." Şu 2.el piyasasını ve İnsanları rahat bırakında artık insanlar arabalarını zevkle boyatsın zevkle binsin. Yok çamurluk değişmiş değeri düşermiş , Ulan değişmiş işte adam takmamış mı ? Yenisini takmış işte. Böyle saçmalıklar sadece bizim ülkemizde vardır , Avrupada boyanmış araba daha çok değer kazanır. DMAX da Wheelers Dealers Programında adam daha çok paraya satarız diye komple boyatıp renk değiştiriyor. Dolandırıcılık falan gibi bahaneler hikaye , Sanki tüm Dolandırıcılar Türkiyede var , Her ülkede var bunlardan.Sen cezasını iyi verirsen bunlarda kalmaz. Diyeceğim o ki Türkiyede araba kültürü gelişmez . Türkiyede arabacılık ; Yay kesip araba basmak , Air takıp araba basmak , Çakma varex egzoz takmak , Araba basmak , araba basmak. 2000 Model Honda civiclere 60.000 lira vermek , 90 Model Corollara 30.000 lira vermek. Daha yazacak çok şey varda neyse susalım biz.