Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

boşa atmak - cut off sistemi

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda tamer27 tarafından 26 Şubat 2009 tarihinde açılan konu

1. tamer27

tamer27 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    enjeksiyornlu yeni nesil motorlarda yolda giderken boşa atmanın yakıt tasarrufu sağlamadığı söylenir hep. bu açıklamalar genelde güvenlik için söylenir hep.

bazı model araçlarda cut-off denilen araç hareket halindeyken gazdan ayağınızı çektiğinde silindirlere giden gazı kesen ancak yağlamaya devam eden bir sistem var. (ladaların çoğunda mevcuttur)

şimdi bizim araçlarda da böyle boş attığımız da ayağımızı gazdan çektiğimizde yakıt olarak ne yakarız?

diğer sorum da bu cut-off sistemi accentlerde mevcut mudur?

2. emreaccent

emreaccent Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    cut off sıstemı tam olarak ne demek accentlerde mevcutmu coskun abı bılgılerıne gene ıhtıyacımız var...

3. 44 FERHAT 878

44 FERHAT 878 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Benim bildiğim kadarıyla cut-off sistemi tüm enjeksiyonlu araçlarda mevcut. özellikle rampa aşağı araç viteste giderken ayağınızı gazdan çektiğinizde araç kendiliğinden hız almakta olduğu zaman cut-off sistemi yakıtı sıfıra indirgiyor. dolayısıyla tasarruf sağlamış oluyorsunuz....

4. Cuneyt013

Cuneyt013 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    cut-off olup olmadığını bilmiyorum ama eğer tarif ettiğiniz sistem bayır aşağı ayağımızı gazdan kestiğimizde yakıt sarfiyatının sıfıra düşmesi ise bu sistem bizim accentlerde var. hatta bu konu çok hararetli tartışmalara sahne oldu. kimisi yakıtı tam kesmez dedi kimisi keser dedi. bu forumda aratırsanız bulursunuz. bilginiz olsun.

5. Misafir

Misafir Guest

Arkadaşların açıklamaları doğru ancak benim bildiğim her enj. araçta yok, mesela G.Punto'da yok, ayağını gazdan çeksen bile yine 2L gösteriyor ama Vectra'da öyle değildi, ayağını gazdan çekince "0" gösteriyorsu, ancak bizim araçlarda var'mı bilmiyorum.

6. dogdu42

dogdu42 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    bu sistem bütün enj. arabalarda yok
    bazılarında var
    yol bilgisayarlı araçlarda rampa inerken gazdan ayak çekilinmce yakıt ''0'' olarak görünür. cut off olmayanlar da ise yakıt harcar.
    benim bir önceki aracım lada vega idi ve onda vardı ama hyundai leri bilmiyorum

7. Misafir

Misafir Guest

Hyundai'nin "tüm enjeksiyonlu araçlarında" bu sistem varmış ancak cut - off olarak değilde beyin direk olarak bu işlemi yapıyormuş...

8. tamer27

tamer27 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    o zaman yokuş aşağı giderken boşas atmaya gerek yok:)

yol bilgisayarı olan araçlar bir tuhaf. opellerde boşa atarsan yakıt tüketimi gösteriyor. viteste ayağınızı gazdan çekin "0" tüketim gösteriyor. sanırsam güvenlikten ötürü yapmışlar.

ancak kim ne derse desin. eğer araçlarda cut-off sistemi yoksa viteste araç kullanmak her zaman tüketim demektir. boşa attığınızda sadece rölanti kadar tüketiminiz olur.

tabi boşa atmak kesinlikle güvenlik açısından önerilmeyen bir sürüştür. 60-70 in üzerinde kesinlikle boşa atmayın. şehir trafiğinde boşa atmayın. her ne kadar yakıt tan tasarruf etsenizde fren sisteminizde o kadar fazla aşınır ve ani ve kontrollü durmanız neredeyse imkansızlaşır.

iyi sürüşler...

9. roi34

roi34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tam düşündügüm gibi boşa atmak benzin tüketmez tamamiyle güvenlikle alakalı bi durum o yüzden atmayın diyorlar bende neden aracın yakıtını düşüremiyorum diyorum :)))))))

10. muratkara

muratkara Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    eski arabalar boşa attığın zaman rolantide stop ediyordu ve frenler şişiyordu bundan dolayı eskiden beri vitesi boşa atmak zararlıdr derlerdi. Amaşimdiki araçlar otomatik jikle olduğu için rolantide stop etme ihtimali yok denecek kadar az onun için uzun yolda yokuş aşağı vites boşa atılabilir

11. legion

legion Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emre Akçay
    Cut-of sistemine benzer bi sistem araçlarımızda var..Boşta yokuş aşağı inersenizde rölantide araç ne yakıyorsa onu yakar..Fakat viteste inmek hem güvenlidir -motor freni açısından- hemde yakıtı 0 a indirger..

12. Misafir

Misafir Guest

Daha doğrusu araç kompresör ve yerçekimi kuvvetiyle indiği için yakıta ihtiyaç duymaz yani yakıtı tamamen kesiyor, rölanti devri kadar bile yakmaz...cut - off sisteminin özelliği budur, yerçekimi kuvvetinden faydalanmak.

13. legion

legion Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emre Akçay
    Aynen olay bu Coşkun Bey..

14. tamer27

tamer27 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    o zaman size bir soru:
    bu araç nereden biliyor yokuş aşağı indiğini ve ayağınızı gazdan çektiiğinizi. bu da beni düşündüren bir sorudur. ayrıca şunuda açıklığa kavuşturmamız gerek. yakıtı kestiğinde yağlama devam ediyor mu bu çok önemli.

yazın klima açıkken boşa atınca yakıtta bir değişme oluyormuş. araç aküye mi yüklenir o zaman. ben eski reno 9 dayken boşa attığımda fanı kapatırdım. kışım far yanıyor, silecekler çalışıyor birde fan çalışırsa (ki çok kuvvetli bir fan motoru var) aküden yiyeceğini düşünürüm.

15. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    motor çalışıyorsa yalnızca anlık elektrik ihtiyacında şarj dinamosunun besleyemediğinde aküye yüklenir. diğer giderler için aküden almaz.
    ayrıca araç vitesteyken benzin kesmesi çok da zor değil,
    aracın kontağı açıksa ve  vitesteyse gaz pedalında ayağınızı çekince benzin göndermiyor işte, örneğin motor freni sırasında da benzin harcamaması gerekir bu durumda.

16. Hasan D.

Hasan D. Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    25
    Ad Soyad:
    Hasan DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    bayagı anlladım anlatıkklarınızıhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gifbırde debrıaja basmadan bosa gecermı her araba....

17. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    devrine gelince geçer, ben birçok araçta denedim,bazen biraz gaz vermek gerekiyor, 2000 devir civarı gibi...

18. tamer27

tamer27 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    nasıl yani araç 2000 devirdeyken debr.basmadan vitesi boşa atabilir miyiz?

19. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    öyle lazım birşey değil, hçi lazım oldugunu görmedim ama birkaç sefer denedim, siz de deneyin, debriyaja basmadan hafifçe vitesi boşa atmayı deneyin, büyük ihtimalle geçer boşa. ama 2000 devir dediğim araçtan araca değişiyor. her aracın belli bir devrine gelince demek daha doğru sanırım.
    Düzenleyen : yanlayanaccent

20. tamer27

tamer27 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    dişlilere falan zarar vermesin. denemesem bişey kaybetmem heralde https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif

Bu Sayfayı Paylaş