Arkadaşlar aracı kırmızı ısık yandıgını gorunce, onu acık bır yokus gorunce yada gaza basmadan yavas ve dıkkatlı gıtmem gereken sokak aralarında bosa alıyorum . dolayısı ıle sık sık debrıyaja basıyorum .bunu ne gıbı zararları olur acaba ?
Yeni nesil arabalar vites boşa alındığı zaman yakıt tüketmeye az da olsa devam ederler. Araç vitesteyken ayağını gazdan çekersen araç yakıt akışını otomatik olarak keser ve yakıt harcamazsın viteste ayağını gazdan çektiğinde. Ayrıca özellikle yokuş aşağı giderken aracı boşa almak tehlikelidir. Aracın boştayken stop etme ihtimali viteste olma haline göre çok daha yüksektir. Bu nedenle özellikle yokuş aşağı giderken kesinlikle vitesi boşa almanı önermiyorum. "Lütfen yokuşu çıktığınız vitesle ininiz" tipindeki yollarda bulunan ikaz yazıları da bu nedenle yazılmıştır. Umarım yeterince açıklayıcı olabilmişimdir.
Yuksek vıtesde gazdan ayagımızı cekıp yakıtı dusurmek motorın ve benzinle çalışan araçlar için geçerli bildiğim kadarı ile. ben aracımı lpg lı olarak kullanmaktayım.lpg de aynı seyı yapsak bıle hala yakıt yanmaya devam edıyor bıldıgım kadarı ıle...ayrıca bunun yanında sormak ıstedıgım mekanık acıdan araca bır zararı olurmu ?
mekanik açıdan bildiğim kadarı ile vites kutusu yağlanmıyor, bu durum da uzun vadede şanzuman sorunlarına neden olabiliyor. ancak benim görüşüm boşa atılmaması yönünde çünkü araç sadece frene yüklendiğinden fren mesafesi uzuyor ki bu da risk ayrıca frene daha çok yüklendiğimiz için balatalar daha çabuk bitiyor yani tasarruf etmiş olmuyorsunuz o yüzden riske girmeye hiç gerek yok. sanıyorum 2000-01 modeller ve üzeri araçlarda bu sistem standart olarak sunuluyor.
ÇoğuLPG kitinde cut off özelliği vardır. Boşa atmakta bir sıkıntı olmaz ama tekrar vitese atarkenbiraz gaz vermezseniz çok azda olsa senkromeç zarar görür. Zaten vites girerken zorlandığını hissedebilirsiniz.
işte vatandaşlar benım araca lpg bağlarken sıralı deil düz bağlamışlar. dolayısı ile cut olacagını felan da sanmıyorum ....
Günaydın...Aracınızı hareket halinde iken boşa almak hem güvenlik açısından tehlikeli hemde tüketim konusunda faydasız bir uygulamadır. Öncelikle aracınızın kontrollü bir şekilde yavaşlaması mümkün olmayacak, ani bir engelde panik bir frenleme neticesinde hiçte hoş olmayan durumlarla karşılaşacaksınız Diğer taraftan, aracınızda herhangi bir devirde ayağınızı gazdan çektiğinizde gaz kelebeği kapalı konuma gelecektir. Bu durumda sadece rölanti memesinden (karbüratörlü araçlar için) yakıt sevkiyatı yapılacağı için ayağınızı gazdan çektiğiniz an ile aracı boşa almak arasında herhangi bir ekonomik avantaj elde etmeyeceksiniz. Cut-Off sistemi bu rölanti sürecindeki yakılan gereksiz yakıtın ekonomiye kazandırılması için geliştirilmiş bir sistemdir ve var olan araçlarda sadece benzin kullanımında devreye girer. Sıralı sistemlerde ise araç benzin enjektörlerinin davranışlarını kopyaladığı içinayak gazdan çekildiğindeLPG akışı zaten otomatikman duracaktır. Ayrıca uzun vadede daha fazla fren kullanacağınız için fren balatasının daha erken bitmesine neden olacaksınız.
peki atıyorum 2. vitesle gidiyorken düşük hzda ve araç tam devirlenmemiş. boşa almak yerine 5 e almanın zararı olurmu?
Örneğin (benzinli bir araç için söylüyorum)2. viteste 2500 devirle ilerlerken hızınız tahmini 40km civarındadır. Siz bu devirde ilerlerken 5. vitese alırsanız, devriniz o anki oranınıza göre yaklaşık 1500 civarına düşer. Bu devirde ilerlemek, aktarma oranlarına zarar verirken, siz gücün olmadığı bir devirde aracı ilerlemeye zorladığınız için daha fazla gaza basmak zorunda kalırsınız. Bu ekonomi yerine zarar veren bir durum olur. Düzenleyen : tolgakmg
en başta yakıta zararı olur... boşa alınan araç rolantide durduğu yerde çalışan araç gibi olur bunun yerine vites küçülterek yapılan yavaşlamalar her zaman hem yakıt ekonomisi sağlar hemde aracı rahatlatır...
karbüratörlü araçlar için ayagımızı gazdan cekınce kelebek kapancak ve rolantıde yaktıgı kadar yakıt yakacak dedınız.Bızım kı gıbı enjektorlu ama lpg yı duz baglı araclar da nasıl ısleyecek bu sıstem ?(emülatorlu sistemlerde)