Arkadaşlar bugün Bmw'nin geliştirdiği " Proactive Drive " sistemini okudum. Sistem, navigasyondan aldığı bilgiler ile otomobilin yaklaştığı virajları, tırmanmaları, inişleri sürücüden ve otomatik şanzımandan çok önce “görüyor” ve bu yol şartlarına yaklaşıldığı anda şanzımanı doğru vitese geçiriyor. örnek olarak, otomobil bir viraja yaklaşırken, (virajın açısına ve aracın hızına göre) şanzımanı en uygun vitese düşürüyor. aynı şekilde, viraj çıkışından sonra daha ileride yeni bir rampa ya da başka bir viraj varsa, viraj çıkışlarında gereksiz vites değişikliklerini önlüyor ve otomobili ilerideki yol durumuna göre en uygun viteste hazır tutuyor. Yani sistem, yeryüzündeki konumunuzu ( çok dik eğim, rampa, veya iniş gibi ) sürekli takip ederek şanzıman ve vitesi gerçek yol şartına göre anlık olarak düzeltiyor... Bence son yıllarda araba dünyasında yapılmış en akıllı buluşlardan biri olmuş...
Mantıklı. bende bilmediğim yolda giderken navigasyonu açıp, ekrandan takip ediyorum, bu şekilde önümdeki virajları, kavşakları, tek şerit yolları daha önceden görüp ona göre hızımı ayarlıyorum faydalı oluyor. BMW bunu ilerletim araca entegre etmiş.
Benim için gereksiz, bilmediğim yolda araba kullanmak benim için ayrı bir zevk herşeyi hissetmeliyimki o işin zevki çıksın.
Videosunu bulamadim ama 2 sene once bir video izlemistim bu yukardaki videodan tek farki oradaki arac mercedes ti Serdar bey in dedigi gibi bir araklama var gibi duruyor
Fikir mercedes belki bilmiyorum da olay gelistirip en iyisini yapmaya bakiyor volvo bu aracta ciddi bir teknoloji kullanmis
gps ten ve atalet sensörlerinden veri alıp otomobilin hızı ve sürüş verileri ile karşılaştırıp performans yada emniyet veriyorsa güzeldir lakin ekonomi için ise yaramaz. Veri alamadığı zamanlarda muhtemelen iptal oluyordur, tüneli var şehir içi binalar var gps her zaman göremez, gerçi proaktif sistem bence çalışırken çoğunlukla sürücüye rahatsızlık hissettirmez heralde çünki 2. vitesle çıktığı rampayı 4. vitesle inen sürücüler çok yada azcık tatlı bir virajda yavaş giderken bile viraj çıktı diye ezbere frene basan sürücüde çok hafif tepkilerle birkaç saniyelik işler yapıyordur bu sistem muhtemelen o da yetiyordur zaten, ben bu sistemlerin alayına ters bakıyorum hoş bulmuyorum, yahu bir o viraja gir hele araba kaçarsa kayarsa dönemezse yaparsın birşeyler viraja girmeden niye basıyorsun ezbere ki frene? hemen yanlış anlaşılır şimdi bu yorum elbette 90 derecelik 10 metre genişlikteki dönemece 120km ile girecek değiliz ama rampasız meyilsiz düz yoldaki otoban virajı gibi mis gibi içe doğru eğimli yerde arabanın önü arkası boş iken 80km hızda frene dokunmak nedir ya çoğunlukla yolun yabancısı olanlar yapar, o zaman yolun yabancısı kavramını kaldırmak için yapılmış bir sistemdir proactive. Sürüş yardımlarından debriyaj yada otomatik vitese bağlı kalkış kontrolü, patinajsız seri hızlanma karda yolu kaçırmama için çekiş kontrol ve patinaj engelleme sistemi, elektronik diferansiyel kilidi ve elektronik fren dağılımı gibi şeyler güzel şeyler, fakat bir esp sistemi yada otomatik park gibi sistemler ne zaman ne şartta çalıştığı çok zor kavranan şeyler olduğu için faydadan ziyade hep kafa karışıklığı getirmiştir benim zihnime. Sürüş yardımlarını niye sevemedim ? örnek verirsem; bizim araçlardaki abs ye bile hoş gözle bakmıyorum ben, zaten pek yüksek abs performansı beklenmeyen getz ten bahsedersem fondip fren yapıldığında yol şartından yada başka bir problemden ötürü eğer ola ki motor stop ederse abs hiçbir şekilde çalışmıyor illa şarj dinamosu dönecekki röle açık olacak ki abs solenoidleri aç kapa yapsın, o şartlarda aküyü kullanmıyor işte demekki dehşet amper çekiyor o abs devreye girince farlar kısılıyor nereye kadar dayanacak ? farlar kısıkken akım düştü diyelim o anda solenoid sistemi yada sensörler düşük amperde ne kadar verimli olur sizce , birde çok kaygan zeminde abs nin oranlaması yok frene azda basılsa çok da basılsa aynı orandaki aç kapa ayarında frenliyor bu durumu test edip denemişliğimiz olmasa yandık bu durumda abs yi bu otomobilde anca keşfettiğimiz tecrübeye göre kullanıyoruz da sorun olmuyor işte, sonra hidrolik direksiyon olduğu sürece yakıt bitmesi motor stop etmesi gibi durumlarda araba vitese takılı halde gidiyorsa hidrolik direksiyon çalışıyor fakat eps li direksiyon acaba bu şartlarda çalışırmı? yoksa kaskatı mı kesilir? tutun ki mücadeleci bir virajda motor stop etti lpg nin soketi çıktı yakıt pompası bozuldu motor durdu birşey oldu diyelim direksiyon çok sertleşip kalacakmı yani? Açıkçası demek istediğim ne kadar aktif sürüş yardımı ve emniyet sistemi varsa o kadar detay var zımbırtı var ve bu detaylı zımbırtılar hem sadelikten ve sürüş anlaşılabilirliğinden uzak hemde karmaşık yapı o kadarda güvenilir değil bence bmw yapmış iyidir diyenlere katılmak istemem. İstiyorum ki viraja girmeden virajdan çıktığım yeri aklımda önceden göreyim mekanik sistemlerde bu olay basit ama işin içine ufak bir müdahale girince yolda izlenen çizgi değişiyor. Otomatik i30 ile yokuş aşağı iniyoruz fazla gaza basmıyorum ki önüm yokuş aşağı diye bir bakıyoruz gazı kesince devir saati 1500 lerde kalmış bazende rölanti çizgisinde kalıyor bu yağlı kavrama ne zaman bırakıyor ne zaman kavrama yapıyor araba bunu bize bir söylese mübarek ona göre o yokuşu haftada 14 kere iniyorsak mesela işimiz rahatlardı belki otomobilin ömrüne yada emniyet oranına etki ederdi hadi birileri bunu yaptı sonunda lakin bu marka bmw oldu. Hiçbir sürücü elektronik yardımlar kadar hızlı düşünemezde süremezde fakat bu durum ekstra dikkat gereksinimi ile beraber fazladan sürüş eforu mu gerektirir yoksa rahatlık mı sağlar orası ise kişiden kişiye epey farklı yorumlanıyor işte.
bmw e60 5 serisi çıktığında navigasyonla aracın adaptif farlarını entegre etmişti araba gece sürüşlerinde ilerdeki virajları hesaplıyarak farları ona göre ayarlıyordu
video'da volvo 2017 olarak tarih veriyor. Çekilen video zaten gerçek değil, sadece gösterim. Geçen sene mercedes'in çalışan gerçek videosu vardı. Volvo mercedes'i taklit eder, audi'de bmw'yi. bu böyle oldu hep.