Arkadaşlar aracım 2008 Dizel Era Abs Team..Yeni aldım ve hayatımda ilkkez bir Dizel araca biniyorum..Dolayısıyla hem Dizel Motora,hem Hyundai markasına yabancıyım.. Forumumuz kafa karıştıran,içinden çıkılamayan bir çok sorun ve ayrıntı içinbir nev-i kullanma kılavuzu niteliğinde..Fakat baktığım ve sormak istediğim bazı konularla ilgili daha önceden açılmış başlıklarda tam cevap bulamadığım (Yada kendi beceriksizliğimden kaynaklı) bazı noktalar var.O yüzden yeni bir başlık altında bazı sorularım olacak; 1-Öncelikle forumdan edindiğim bilgiler ışığında Dizel Eraların Trigerinin kayış değil ZİNCİR olduğu hususu..(Bu zincir özelliği istisnasız tüm Dizel Eralar için geçerlimidir,yoksa kimi modelleri zincirli kimi modelleri Kayışlımıdır? (Örneğin; atıyorum 2006 model bir Dizel Era kayışlıdır fakat 2008 den sonraki modellerin tamamı Zincirlidir gibi? Yada ne bileyim Team modellerinde Kayış vardır fakat atıyorum Select modelleri zincirli olur gibi?) bir ayrım sözkonusumudur? 2-Dizel eraların triger zincirinin değişimi net olarak kaç yıl yada kaç Km de yapılır? Kimi başlıklarda 250.000 Km de yazılmış,kimi cevaplarda 60.000 ve 90.000 Km diyenler olmuş? Birde değişim derken komple setmi değişiyor,yoksa değişime gerek olmadan basit bir gerdirme ile halledilebiliyormu? 3-Dizel era aracıma hangi motor yağı koymalıyım diye 1.ağızdan bilgi almak için yetkili servisi aradığımda 5W-30 dendi..Başka bir ildeki yetkili servis ise 5W-40 dedi..Sanayiye gittim yağcı ikiside olur farketmez derken yine sanayide parçacı bakma sen servisin şunun bunun dediğine 5W-40 almalısın dedi..Mobil1 ve Castrolun aracınıza hangi yağ koymalısınız linklerinden baktığımdaysa her ikisinde sonuç 5W-30 çıkıyor..Anlayacağınız şuan hadi yağ değişecek dense kaç numara yağ koyacağımı bilemez haldeyim? :RpS_scared: Mobil1 Turbo Diesel Truck 5W-40 ya da Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40 uygun olur mu? (Not: Mersindeyim, verecek olduğunuz cevapta iklim şartları gerekiyorsa yardımcı olması açısından yazıyorum) 4-Aracıma toplamda henüz 80 TL lik mazot koydum (30 TL si bir gün, 50 TL si bi başka günde olmak üzere) ve OPET ten aldım..Motor sesi sanki azda olsa fazlalaştı gibi hissediyorum..Ve az önce SHELL den V.Power aldım..Sizler araçlarınıza acaba OPET mi SHELL den mi yakıt alıyorsunuz? (Vererek olduğunuz yanıtlara göre sürekli o istasyondan almayı düşünüyorum) 5-Seyir halindeyken değil fakat rölantide iken ve geri vitese alıp ayağınızı gazdan çekmeye başladığınız andan itibaren Örneğin; (Evinize geldiğinizi ve garaja geri geri aracınızı sokmaya çalıştığınızı düşünün.Geri vitese taktınız ve direksiyonu yapacağınız manevraya göre hafifçe sağa sola kırmaya başladınız.Direksiyonu Tamda bu hafif sağa sola oynatmalar esnasında şangırtı demeyeyim ama nasıl anlatacağımıda bilemiyorum (Yüksekçe bir yerden içi boş metal -teneke bir kovaya su döküldüğünü hayal edin,böyle şırıldamaya benzer bir ses geliyor!) Aynı ses aracı çalıştırıp vites boştayken (Ayak debriyajdan çekili, gaz vermeden kendi halinde çalışıyor düşünün) direksiyonu sağa sola çevirdiğimdede geliyor!Harekete geçtiğim andan itibaren ses kayboluyor! Hareket halindeyken gerek motorun sesi gereksede dış ortamın ses ve gürültüsünden aynı ses yine devam ediyorda ben duymuyorsam onuda bil-e-miyorum tabi..Başına gelen,zorda olsa tasvir etmeye çalıştığım şeyin ne olduğunu,neyden kaynaklanabilece hakkında bilgisi olan varsa sevinirim.. 6-Birde aracı yıkamak için şampuan olarak ne öneririsiniz? (Sizce Cilalı mı olmalı? Cilasız mı?) İç detay temizliği için (Torpido,göğüs vb.) ne önerirsiniz? Farkındayım biraz uzun oldu..Lütfen onuda aracını yeni almış (Allahtan bir kaza-bela gelmezse en az bir 5 yıl binmeyi düşünüyorum), hayatında ilkkez Dizel kullanan,Erasını seven ve tanımaya çalışan bir çaylağın,çömezinizin heyacanına verin ve mazur görün.. Teşekkürler..
Hocam 6. sorunuza cevap olarak Meguiars ürünlerini tavsiye ederim. Ben şampuan değil ama Meguiars Hızlı Wax/Cila, Çizik giderici pasta ve katran/zift temizliyeicisini kullanıyorum ve çok memnunum.
Cenk bey yeni aracınız hayırlı olsun ben 1.3 admıra kullandıgım için yardımcı olamıycam insallah kafanızdaki sorulara yanıt bulursunuz.
Aracınız hayırlı olsun, Aracınızın Trigeri Zincir. Rölantide şıngırtı gelmediği sürece zincir değişmez. Bu 60 bin km de de olabilir, 250 bin km de de. Belli bir periyodu yoktur. Yakıtımı yıllardır Opetten alırım, Alternatifim ise PO dur. Shell de sorun yaşadım. BP ise sadece Zincirlikuyu dan aldım, Merkezi yer olduğu için. Diğerlerine yanaşmam. Bahsettiğiniz ses Triger zincirine benziyor, Aracınızın km nedir? İçinde Kumaşlara, Bimden, ASPİRİN en güzeli. Plastik aksam temizliği ve parlatma için, Hepsiburadadan aldığım 1lt lik temizleme sütü çok iş çıkarıyor. Lastiklere E-max lastik parlatma, 1 hafta simsiyah oluyor. Dışından cila için Sonax Hızlı cila kullanırım. Selamlar.
Servisten Triger Zinvir seti fiyatı aldım az önce... 722 TL dediler.. +Yaklaşık 400TL de işçilik...(Bu fiyata Yağ vs..de dahil değilmiş) Yani Triger zincir seti değişecek olsa yaklalık olarak 1500TL yi buluyor!!! Neredeyse parçaların kendisi kadar İşçilik Fiyatı sizcede abartı değilmi arkadaşlar ya? Parçayı servisten alıp tanıdık bir ustaya taktırmak mantıkılı ve uygun olmazmı? (Sanayide sizce triger set değişmi için ne kadar ücret isterler?) Başına gelen varsa bilgi verebilirmi?
1.ve 2. sorularınızın cevapları bu konuda https://www.hyundaiclubtr.com/showt...iyodik-Bakım-Tablosu&highlight=triger+zinciri
3.ve 4.sorularınız burada https://www.hyundaiclubtr.com/showt...4%B1-Tavsiyeleri&highlight=era+motor+ya%F0%FD https://www.hyundaiclubtr.com/showt...%BCketimi-2013&highlight=era+g%FCncel+yak%FDt
5.ve 6.sorularda burda https://www.hyundaiclubtr.com/showt...s-Neden-Olabilir&highlight=era+motor+ya%F0%FD https://www.hyundaiclubtr.com/showt...n-%C3%9Cr%C3%BCnler&highlight=ara%E7+y%FDkama
Aracınız hayırlı olsun, 2 sorunuzu cevaplamaya çalıştım 4-Mazotu sürekli shell den alıyorum 2 3 depoda bir de GTL ile ödüllendiriyorum 6-yıkama için sonax'ın koyu sarı renkli (sarı ile turuncu arası) şampuanı var o fena değil, kurularken de sprey olarak sonax hızlı cila var kurulamadan önce sıkıp onunla beraber mikrofiber bezle kuruluyorsunuz parlaklığa büyük etkisi olduğunu söyleyebilirim. Yıkamada fırça yerine çizmeyen şeyler kullanırsanız daha iyi olur tabi.
İsa abi büyük ölçüde yanıtları bulmuş gibi görünüyor. Merhaba, Aracınız hayırlı olsun ve hoşgeldiniz Ben 2 sene önce ilk dizel aracımı yani 1.5 CRDI Eramı aldım. Aracı aldığım günden beri sürekli Opetten alıyorum yakıtımı ve herhangi bir sorun yaşamadım. 1 kere shell den aldım daha az km yaptı, 1 kere PO dan aldım nerdeyse aynıydı.
Öncelikle hayırlı olsun, kazasız ve keyifli sürüşler dilerim. Aramıza hoşgeldiniz. Mazot konusunda, dizel admire yi alalı 5 ay oldu. ilk önce BP yi denedim, sonra TOTAL i denedim. 1 kere de shell den aldım. Yaklaşık 3 aydır devamlı olarak Altunizade OPET istasyonundan mazot alıyorum. BP ile hemen hemen aynı gibi, fakat TOTAL den memnun kalmadım. Shell için de olumsuz bir yorumum yok. OPET ten memnunum ve değiştirmeden devam etmeyi düşünüyorum. Direksiyondan gelen ses muhtemelen ESP arızası. Admire 1.5 CRDİ den önce benzinli 2006 ERA kullanıyordum. Bende de araç çalışır halde dururken direksiyona dokunup, milimetrelik bir çevirme esnasında bile hafiften bir hışırdama sesi geliyordu. Direksiyonu hafif oynatın ve orda kalın, ne sağa ne sola oynatmadan bekleyin, siz direksiyonu bırakana kadar ses devam ediyor. Bu ses araçla seyir halinde ikende devam ediyor fakat motor ve diğer çevre seslerinden dolayı farkedilmiyordu. Altunizade uçar, Çekmeköy coşkun ve ümraniye Kaynak oto ya sordum. Her üç servis te ESP arızası dedi ve 1200 1500 arasında bir fiyat verdiler. ESP nin değişmesi gerektiğini, aksi halde direksiyonda kitlenme yaparak kazaya sebep olabileceğini söylediler. ben o şekilde 1 sene kullandım fakat sürüşte ve direksiyon hareketlerinde bir anormallik olmadı. Dizel olması farketmez standart donanım olduğundan muhtemelen sizde de ESP arızası vardır. Servise bir danışın bence... Ben kendi başıma geldiği için bu sorunuza, yaşadığım tecrübeyi ayrıca paylaşmak istedim. Diğer sorularınıza arkadaşlar zaten gerekli cevapları vermişler.
Evet arkadaş hafr hatası yapmış..Maalesef şuan başımda, Assan dan yanıt bekliyorum ücretsiz değişim yapıp yapmayacakları hususunda..EPS arızası..Serviste fiyatı 1015 TL + İşçilik