Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

bir garip motor sıkıntısı

'Sonata Forum - Club' forumunda emrex tarafından 28 Ekim 2014 tarihinde açılan konu

1. emrex

emrex Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,372
    Ad Soyad:
    emre olgun
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Grandeur (1986-201X)
    arkadaşlar merhaba aracım 2.4 sonata
    ortalama haftada 1 kez sahibinde e girerirm ve benim aracımın olduğu bölüme bakarım maksat hem piyasasını takip etmek hemde yeni ilana verilenleri görmek
    malum bizim araçlar piyasada pek olmadığından ve tutulmadığından dolayı çok nadir olarak ilanlara düşüyor
    soruma gelecek olursak
    ilanların bazıları satılıyor bazıları süreden dolayı ilandan kalkıyor bazıları ise hala ilanda
    ama ilana verilen 2.4 sonataların %60 ında aynen şu yazıyor ''160 binde yeni motor yapıldı,155 binde yeni motor yapıldı,170 binde yeni motor yapıldı...''
    160 binden sonra bu sonatalara birşey mi oluyor ki %60 ı yeni motor yapıyor
    benimki de 146 bin de olduğu için korkmaya başladım
    eğer yardımcı olursanız çok sevinirim kronik bir sorun mu var acaba

2. gavil

gavil Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Km si düşürülmüş araçlar olabilir

3. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Genelde abi sonatalarda Konya için konuşuyorum tabi, motor yağ yakması veya piston vurması oluyor... Bu sorunun çözümü ise Motor yapılması... Bunu yaparken de bazıları motoru rektefiye ettikleri için km düşürtüyor.

Meslea örnekler veriyim net canlansın abi;
    Konyada 240.000 km de sonata buldum lpgli motor yağ yakmaya başlamış 2500 TL civarı masraf çıkardılar
    Konya ilçesinde 185.000 km de sonata buldum lpgli oda motor piston mu ne vuruyormuş... 2000 tl mininmum masraf dediler... Yani değişiyor...

Benim araç 185000 km civarında yağ yakmıyor ama estiriyor, geçen bir accent gördüm 160.000 km de yağ yakıyor hemde fena...

4. Fırat Ö.

Fırat Ö. Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,193
    Ad Soyad:
    Fırat Ö.
    Yaşadığınız Şehir:
    32-ISPARTA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Emre bey bende sizin farkettiğiniz durumu farketmiştim. Benim 2005 dizel getzimi 148 binde sattım. Motorunda turbosunda en ufak bir sorun yoktu. Sonatanın o kmlerde motor yeniletmesini anlam veremem ve inanamam.

5. sonatım51

sonatım51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    691
    Ad Soyad:
    erkan açıkgöz
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    yardımı olurmu bilemem ama bende 185 binde motoru komple yaptırdım nedenine gelince yataklar gitmiş sonra krank gitmiş velhasıl komple indirdik .. yağ pompası gitmiş yağ ışığı sönüyordu . ama ustanın söylediği yeterli yağlamayı yapamamış sonrasında bana gösterdi pompayı çok anlamam ama kanallar dışında haraket aldığı merkez eksantrik dönüyordu .... işçilkte dahil net 3,000 harcadım yani evvelinde farketmiş olsaydık ki aracı aldıktan yaklaşık 4/5 ay sonra oldu belki sadece yağ pomapası ile halledebilecektik şu an 215.000 de hiç bir sorunda yok umarım bundan sonra da olmaz
    :RpS_thumbup:

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 29 Ekim 2014
  6. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,970
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    2.4 sonatanın motoru bakımlı ise tahminen 500.000 km %90'la gider.

Benim aracım 75.000 km'i geçti. Bunun 45.000 km'si LPG'li kullanım. Kompresyon testi yaptım sonuç %100, yani %99 bile değil. Fabrika katalogda ne öngörmüşse aynı değerde. LPG ile kullanıyorum, sübaplar nasıl diye hepsine çakı vurdum, toleranslar yine %100.

Peki millet neden erken km'de motor yaptırıyor? Nedir bu aşınmaya neden? Tabii ki yağlama. Piyasa kalitesiz yağ ile dolu, filtre desen hiç biri servistekinin yerini tutmuyor. Yoksa 2.4'lerdeki theta motor 2005 yılından beri kullanılıyor. Chrysler, mitsubishi, hyundai, kia, dodge 'lar bu motorla yürüyor. Hatta mitsubishi turbolu yürüyor ilk günden beri. Hyundai ise segman/gömlek üst kapak revizyonu ile 2.0 tci olarak yürütüyor.

Arabaya bakmazsan tabii ki o km'lerde motor yapılır. Yani kronik sorun aslında arabada değil kullanıcılarında.

SuperNova ve oskanush bunu beğendi.
  7. sonatım51

sonatım51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    691
    Ad Soyad:
    erkan açıkgöz
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    bakmazsan motorda yaptırır yoldada bırakır ... bakıyoruz ki artık muayeneden kusursuz geçmenin zevkini yaşıyoruz abi kardeş gibi olduk keratayla

8. Ahmet-bey

Ahmet-bey Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Ahmet Bey
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3

Bu 240.000 km de yağ yaktığını söylediğiniz araç 1996 model gümüş gri deri koltuk ve sunroof olan sonata mıydı acaba ? Ben Konya'ya gideceğim ve o arabaya da bir bakayım diye düşünüyordum eğer aynı arabadan bahsediyorsak vakit kaybı etmeyeyim .

9. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,970
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Sorulan araç motoru ile sizin baktığınız sonata'nın ne alakası var, yok illa genelleme yapacaksanız bir mantığı olsun.

10. oskanush

oskanush Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    782
    Ad Soyad:
    Özkan ANDAÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Sonata 3.3 V6 (2006-2010) NF
    Serdar Bey'e o kadar katiliyorum ki!
    Ornek, benim araba, 215.000km civarinda, 115.000km dir sadece LPG ile yuruyor. Hic acimam, 6000dd ustune her gun az da olsa cikarim.. Yagim PO tam sentetik 10-40. Sadece bu yagi kullandim ve kullaniyorum, belki fiyati biraz daha yuksek ama motor yaptirma bedeli ile kiyaslanmaz. Ve tabii servis filtresi sadece..
    Benim arabada ne bir gram yag eksiltme var, ne de meraktan egzosu kokladigimda eser miktarda da olsa yag kokusu..
    Kaliteli yaga devam derim!..

11. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Günaydın. LPG'li motorların kısa sürede arıza vermelerinin temelleri içerisinde bakım ve kullanım özellikleri olsa da, pek göz önünde bulunmayan üç durum daha vardır. 1- geçiş sıcaklığı 2- fakir karışım 3-lpg enjektör hızı.

LPG malum, herkes tarafından öncelikli olarak ekonomi amaçlı tercih edilen bir yakıt türü. Oysa lpg, yüksek oktanlı ve çevreci bir yakıttır. Özellikle yeni nesil ve yüksek sıkıştırmalı araçlarda sorunsuzca uygulanabilir. Doğru yöntem ve teknikleri ile yüksek sıkıştırma oranlı araçlarda verimli sonuçlar alınabilir. Ancak belirttiğim gibi bizde sadece ekonomik amaçlı tercih edilmektedir. Bu ekonominin azami ölçüde elde edilebilmesi için de birçok lpg kullanıcısı sıralı sistem araçlarında lpg geçişini çok çabuk gerçekleştirmeye çalışır. Benzinli bir aracın LPG ye geçiş sıcaklığı min. 40 derece olmalıdır. Yani motor suyu 40 dereceye ulaşmadan LPG ye geçiş yapılması, motor sağlığı açısından risk teşkil eder. Özellikle kışın istenilen sıcaklık ve basınca ulaşmaması sonucunda soğuk motorda oluşan fakir karışıma bağlı vuruntu ve sarsıntılar, motorunuzun kısa sürede hasar görmesine neden olur.

Birçok lpg kullanıcısı yada kit üreticisi yüksek hacimli motorlardan daha da fazla ekonomi alabilmek için lpg benzin kalibrasyonunu birbirine çok yakın tercih etmeye çalışır. Sıralı LPG sistemi kabaca benzin enjektörlerine giden sinyalin aynı zaman başlangıcında %20 oranında uzatılarak gönderilmesi prensibi ile çalışır. Bu durum litre bazında daha fazla tüketim anlamına gelir. 1litre benzinin ağırlığı 0.88kg iken 1 litre lpg nin ağırlığı 0.55kg dır. Yani basit bir oranla 1 kg benzin = 1.6kg lpg demektir. Kalorifik değerlere baktığınızda ise 1 kg benzin yandığında 11.200kcal enerji verirken, 1kg LPG'nin de 11.800 Kcal...yani yaklaşık aynı olduğunu göreceksiniz. Diğer taraftan 1 litre benzin yanında 8400Kcal. 1 lt LPG yandığında ise 6000Kcal enerji açığa çıkmaktadır.

yukarıdaki verilere bakıldığında bir miktar benzinin yanması sonunda elde edilecek ısının aynı olabilmesi için yaklaşık 1.4 kat fazla LPG yakıtı tüketmek gerekliliği gözlemlenmektedir. Oysa benzinli araç sahipleri ekonomi elde edebilsinler diye LPG üreticileri olması gerekenden daha az lpg püskürtülmesini sağlayarak aracın ekonomik gözükmesini sağlamaktadırlar. Fakir karışım, aracın iç hararetini yükselttiği için uzun vadede supaplarda kurumlanma ve yağ incelmesine bağlı segman aşınmalarına sebebiyet vermektedir.

Diğer bir husus lpg sisteminde yapılan yanlış tercihler. LPG enjektörleri bezin enjektörlerine göre daha uzun süre açık kalıp daha kısa süre kapalı kalırlar. Bu da onların çok daha hızlı çalışmaları gerektiğine işarettir. Şayet kalitesiz lpg sistemi kullanılıyorsa, özellikle yüksek devirlerde (4000 ve üzeri) lpg enjektörleri gelen tepkilere yeterli cevap veremez ve aracın yeterli yakıt beslemesini sağlayamazlar. Buda uzun vadede sorunlar oluşmasına sebep olur.

Genel anlamda yüksek sıkıştırma oranına ve silindir hacmine sahip benzinli araçlarda lpg uygulaması sonunda yaşanılan sorunların temelinde bu sorunlarda yatar.

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 9 Kasım 2014
    oskanush bunu beğendi.
  12. emrex

emrex Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,372
    Ad Soyad:
    emre olgun
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Grandeur (1986-201X)