Merhabalar arkadaşlar, Bugün sabah işe geçerken başımdan geçeni anlatmak istiyorum. Sabah -2 derecede arabamı çalıştırdım, rutin yüksek devirde başlayıp normal devrine düşünce hareket haline geçtim. Dış hava sıcaklığı takribi olarak 8 km -2, sonrasında -5 ve daha sonrasında da yavaş yavaş 5 derece sıcaklığa kadar yükselen bir yolda seyir halinde idim. Araçta klima sıcaklığı en yüksek derecede ve 3. kademede çalışmakta idi. (Yolum ise şu şekilde ilk olarak yokuş çıkıyorum araç normal çalışma sıcaklığına geliyor, sonrası yokuş aşağı olduğundan aracın motor ısısının bariz olarak düştüğünü gözlemliyebiliyorum, yokuş aşağı yaklaşık 15 km falan gidiyorum. Sonrası normal sürüş modu.)Yolda seyir halinde iken hafif sarsıntılı yolculuk yaptığımın farkındaydım fakat asfaltın durumundandır dedim. Yaklaşık 40km bu şekilde yolculuk yaptıktan sonra ışıklarda durunca farkettim ki aracın devri 1,2 - 1,4 arasında geziyor ve gaza basınca titreme yapıyor. Aracımda lpg bulunmakta. Benzine aldığımda da aynı sorun devam etti. Daha sonrasında aracı ışıklarda istop edip yeniden çalıştırdım. Normal devrine düştü araba(hem lpg hem benzine aldım sorun olmadı). İş yerine gelince OBD2 cihazını bağladım ve Torgue uygulamasından hata kodlarına bakayım dedim, hata kodu da gözükmedi. bunu neden yapar sizce, Ve bu durumu sorun etmelimiyim. Aracım 2023 model Elite ve 29 bin km de. ( Günü ayrıntılı yazmak istedim faydası olur belki diye.)
merhaba, yokuş aşağı motor sıcaklığının gözle görülür şekilde düşmesi normal değil. termostat açık kalmış olabilir. rölanti yükseliğinin belirli koşulları var; * motor sıcaklığının düşük olması * sırasız vuruntu, arıza yakar * havaakışmetre sonrası motorun hava alması, arıza yakar * manifolt basıncının giren havaya göre yüksek olması, bazı koşullarda arıza yakar * rölanti motorunun tepkisiz kalması, arıza yakar bu noktaları kontrol etmelisiniz. LFT değeriniz nedir?
Dediklerinizi Obd cihazı ile kontrol edebilir miyim bilmiyorum. Bendeki torgue uygulansı basit bir telefon uygulamasi. Önceki aracımda anlık değerleri okumam gerekiyordu o yüzden almıştım. Motor sıcaklığının düşmesini kendi mantığında söyle açıklıyorum ne kadar doğrudur bilmiyorum ama yokuş aşağı giderken gaz pedalına dokunmuyorum hatta ara ara fren yapmak mecburiyetinde kalıyorum hizlanmasin diye ve araç içinde kalorifer tarafı 3. Kademede en yüksek sıcaklıkta açık. Dışarısının hava sıcaklığı sıfırın altında olunca Motor soğuyor haliyle diye düşündüm.
Hocam torgueyi karıştırdım dediğiniz değerleri buldum. Araç boşta benzinde; Boşta Lpg de; Yolculuk halinde ise; Benzin; Lpg; Araç 3700 devirden sonra sanırım deger okumuyor ltft 0.78 stft 0 olarak duruyor.
lpg ayarınız kötü muhtemelen; https://www.hyundaiclubtr.com/konu/sabah-ilk-calismada-arac-gaz-yemiyor-tekliyor.36679/#post-656523 sabah akünüzü 5dk sökülü bırakın, sonra benzinde kullanarak aynı güzergahta yine yapacak mı deneyin.